pisakmistrzu
pisakmistrzu
  24 Agosto 2008 (pierwszy post)
Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ? I prawdopodobnie Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe] . Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot ... a co może nie prawda?:D
paweldst9090
paweldst9090
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jest dewotyzm..

to fakt.
ale raczej u starszej części społeczeństwa.
w niedziele na każdej mszy św. nie po to że są aż tak wierzące ale po to żeby zobaczyć kto chodzi do kościoła jak ubrany a potem na ploty.
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: wierzysz w Boga dla ksiedza? Dla kosciola? czy wierzysz dla siebie bo wiesz ze Bóg istnieje?

wierzę w Boga, Jezusa, jego działalność, Maryję. Ale wierzę też w to, co mówi nauka.
W pewnych kwestiach pewnie zaprzeczam sama sobie, ale jeszcze nie dorosłam, by odpowiedzieć na parę pytań. Może z czasem sama dojdę do pewnych wniosków i zadecyduję w co wierzyć, a w co nie.
tomalka101
tomalka101
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: katolicy bywają o wiele gorsi...

Konto usunięte
Konto usunięte: Znam taką jedną katolicką rodzinę, która dochodzi do obłędu...A 'religijność' wymusza na dzieciach ojciec, którego one się boją... Czy tak ma wyglądać prawidłowe przekazywanie wiary? Nie sądze...

bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: wierzysz w Boga dla ksiedza? Dla kosciola? czy wierzysz dla siebie bo wiesz ze Bóg istnieje?

moja matka tak mówi, gdy chce mnie przekonać żebym do kościoła poszła... i ja nie pójdę bo nie mam ochoty wysłuchiwać piepszenia... i niech mi nikt ni mówi, że ksiądz nie ma wpływu na naszą wiarę... bo prawdziwy ksiądz potrafi przyciągnąć wiernych do kościoła.... i to przez księży zaczął się kryzys mojej wiary...

Konto usunięte
Konto usunięte: szkoda, że ja nie miałam takiego katechety, który nie był fanatycznym katolikiem.

ja takich lubię... lubię podważać ich teorie :)
tomalka101
tomalka101
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Jak byłam mała to oczywiście chodziłam z mamą za rączkę do kościoła, ale nie mogłam nigdy za długo bez wiercenia i narzekania na mszy usiedzieć... A teraz nawet bierzmowania nie mam...Nie chciałam. Mama troszkę pomarudziła, ale stwierdziła "to Twój problem, będziesz chciała wziąść ślub, to będziesz sobie d..e zawracała, a tak miałabyś spokój". ;)

Miałam zupełnie tak samo :)
xxxSickBoyxxx
xxxSickBoyxxx
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czy ojciec nie jest fanatykiem religijnym?

Jest fanatykiem. Nie powina się go bać...a on powinien ją zrozumieć.
Z moim tatą mam luz... jest z niego coś z 'komunisty'... :lol:
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Jak byłam mała to oczywiście chodziłam z mamą za rączkę do kościoła, ale nie mogłam nigdy za długo bez wiercenia i narzekania na mszy usiedzieć... A teraz nawet bierzmowania nie mam...Nie chciałam.

czyli co ateistka z lenistwa?
paweldst9090
paweldst9090
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: przykład pierwszy z brzegu... wykorzystywanie naiwności katolików i zrzeszanie się jako zwolennicy Radia Maryja...

przedurny przykład:) zresztą tego przykładu się spodziewałem.
raz że:
większość zwolenników tego radia to starsza część społeczeństwa.
jest to wszytko sztucznie nagłaśniane bo mówia tam o rzeczach o których w TV nie usłyszysz a jest to ogromnie niewygodne.
w porównaniu z tym co potrafi zrobić KAŻDY wyznawca islamu czy zabić za swoją wiarę to jak powtarzam nic:)
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: i ja znam kilka szesnastolatek, które gdy tu poznałam myślałam, że mają 25 :)

widać wiek, nie jest żadnym odnośnikiem (brakuje mi słów)

Konto usunięte
Konto usunięte: będziesz chciała wziąść ślub, to będziesz sobie d..e zawracała

można wziąć ślub bez bierzmowania. Bynajmniej w mojej parafii.

Konto usunięte
Konto usunięte: niestety nie wszyscy umieją tak sprawy postawić...

bo wiem, że to trudne odpowiedzieć sobie na pytania w kwestii wiary.
Przykładem może być moja mama, wychowana w bardzo religijnej rodzinie, a jednak nie potrafiąca odpowiedzieć na proste pytania. Dlaczego? Nie wiem. Może po prostu nie potrzebuje dowodów by wierzyć.
paweldst9090
paweldst9090
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Może z czasem sama dojdę do pewnych wniosków i zadecyduję w co wierzyć, a w co nie.

racja i tak będzie najlepiej:)

Konto usunięte
Konto usunięte: i to przez księży zaczął się kryzys mojej wiary...

słaba wiara ot co.
nie chce mi sie tego wszystkeigo rozdrabniac.
xxxSickBoyxxx
xxxSickBoyxxx
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czyli co ateistka z lenistwa?

raczej z przekonania... ale leniwa też jestem ;)
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: lubię podważać ich teorie :)

mój ksiądz zamiast wdawać się w dyskusję, wyśmiewa rozmówcę, albo ucina rozmowę twierdząc, że i tak ma rację.
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: większość zwolenników tego radia to starsza część społeczeństwa.

zdziwiłbyś się ilu tam młodych jest... tylko, że ich się nie pokazuje w mediach... oni są najgorsi.. werbują starszych...

Konto usunięte
Konto usunięte: przedurny przykład:)

klasyczny :)

Konto usunięte
Konto usunięte: est to wszytko sztucznie nagłaśniane bo mówia tam o rzeczach o których w TV nie usłyszysz a jest to ogromnie niewygodne.

o no tu to się zgodzę...

Konto usunięte
Konto usunięte: w porównaniu z tym co potrafi zrobić KAŻDY wyznawca islamu czy zabić za swoją wiarę to jak powtarzam nic:)

a myślisz, ze katolik nie odważyłby się podnieść ręki za swoją wiarę?
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: większość zwolenników tego radia to starsza część społeczeństwa.

jak nie 99%
xxxSickBoyxxx
xxxSickBoyxxx
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: można wziąć ślub bez bierzmowania. Bynajmniej w mojej parafii.

No jest tak...ale zależy od proboszcza.
Bo jak się trafi jakiś fanatyk to koniec...
Podobno za czyjąś tam zgodą dwie oddzielne religie moga brać ślub.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.