pisakmistrzu
pisakmistrzu
  24 Agosto 2008 (pierwszy post)
Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ? I prawdopodobnie Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe] . Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot ... a co może nie prawda?:D
smielaq89
smielaq89
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: i to nie z strony szkoły ale też rodziców...

przede wszystkim rodziców..
niestety pokolenie Fotki, MTV, Eski już chyba za bardzo się rozpowszechniło..
xxxSickBoyxxx
xxxSickBoyxxx
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ateistka? :)

:tak: można to tak nazwać.;)
tomalka101
tomalka101
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: bajerka20: "a wiesz co mnie najbardziej denerwuje? to, że tak trudno dziś spotkać prawdziwego ateistę... większość to jakieś matoły poobrażane na Boga... " też prawda, prawdziwi ateiści się tym nie chwalą, po prostu sobie żyją..

Można powiedzieć, iż wiekszość ateistów się jeszcze z tym chowa. Lecz "Lista racjonalista" pomaga im uwierzyć, że są liczni.
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ja w Boga wierze. Wierze w to ze mnie chroni i moja rodzinę wierzę też w jego obecność. większość ludzi ulega presji stąd biorą się zachwiania w wierze i taka pseudo wiara. Bo reszta nie wierzy to ja też nie. Głupie ale prawdziwe.

ja też jestem wierząca. Ale coraz częściej zastanawiam się nad sensem wiary i tego w co wierzę.
Niestety jestem racjonalistką.

Jest coraz więcej ludzi, których zniechęca religia, bo ksiądz nie taki czy kościół zbyt duży ;) Dla mnie to śmieszne, ale co można zrobić?
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: taaa a ty tylko wklejasz/

:crylol:
Musiałabym bym być Tobą :]

Konto usunięte
Konto usunięte: guwno tak sie pisze poprawnie

Gówniarzu , jaki Ty głupi jesteś to aż strach pomyśleć
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: takie biblioteki znajdują się kilkadziesiąt km ode mnie.

no to z Weberem może być problem... ale Piwowarski powinien być w większości bibliotek...

Konto usunięte
Konto usunięte: nie. Słyszałam teorię czysto religijną (Pismo Święte) i czysto naukową.

ja zapytałam kiedyś o to mojego katechetę....
ponoć Adam i Ewa nie wyglądali jak my...
były to właśnie stworzenia z naukowej teorii ewolucji... czyli małpy...
wraz z ich rozwojem Bóg obdarzał ich ludzkimi przymiotami jak np. posiadanie duszy, sumienia, umiejętności współodczuwania itd... powiem, że bardzo nietypowo to ujęte ale ciekawie hehe
paweldst9090
paweldst9090
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: katolicy bywają o wiele gorsi...

tak?
to chyba w sredniowieczu.
gdzie w katolicyzmie jest taki fanatyzm jak u islamistow?
xxxSickBoyxxx
xxxSickBoyxxx
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: katolicy bywają o wiele gorsi...

Znam taką jedną katolicką rodzinę, która dochodzi do obłędu...A 'religijność' wymusza na dzieciach ojciec, którego one się boją...
Czy tak ma wyglądać prawidłowe przekazywanie wiary? Nie sądze...
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no popatrz.. kolega, który uciekł też ma 17... i jaka różnica jest pomiędzy wami...

znam wielu 22-u latków, którzy intelektem nie przewyższają przeciętnego dwunastolatka ;)
Konto usunięte
Konto usunięte: i tak powstaje problem, kryzys wiary itp...

Wolę żyć w zgodzie ze sobą niż wierzyć ślepo w coś, o czym nie mam pojęcia.
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: można to tak nazwać.;)

a wierzyłaś kiedyś?

Konto usunięte
Konto usunięte: przede wszystkim rodziców.. niestety pokolenie Fotki, MTV, Eski już chyba za bardzo się rozpowszechniło..

do tego brak jednego z rodziców i mamy młodzież jaką mamy niestety (odnoszę się tu tylko do części bo wiem, że nie wszyscy tacy są)
paweldst9090
paweldst9090
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Jest coraz więcej ludzi, których zniechęca religia, bo ksiądz nie taki czy kościół zbyt duży ;)

wierzysz w Boga dla ksiedza? Dla kosciola? czy wierzysz dla siebie bo wiesz ze Bóg istnieje?

Konto usunięte
Konto usunięte: Dla mnie to śmieszne, ale co można zrobić?

nie dać sobie wbić propagandy do głowy.
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: wraz z ich rozwojem Bóg obdarzał ich ludzkimi przymiotami jak np. posiadanie duszy, sumienia, umiejętności współodczuwania itd..

coś w tym jest ;)
w końcu zaczęliśmy mieć sumienie, moralność. Ale może to kwestia ewolucji?
szkoda, że ja nie miałam takiego katechety, który nie był fanatycznym katolikiem.
smielaq89
smielaq89
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: gdzie w katolicyzmie jest taki fanatyzm jak u islamistow?

fanatyzmu nie ma.. jest dewotyzm..
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: tak? to chyba w sredniowieczu. gdzie w katolicyzmie jest taki fanatyzm jak u islamistow?

przykład pierwszy z brzegu... wykorzystywanie naiwności katolików i zrzeszanie się jako zwolennicy Radia Maryja...

Konto usunięte
Konto usunięte: Znam taką jedną katolicką rodzinę, która dochodzi do obłędu...A 'religijność' wymusza na dzieciach ojciec, którego one się boją... Czy tak ma wyglądać prawidłowe przekazywanie wiary? Nie sądze...

i kolejny przykład...
a dwa.. znam taki przykład.... kumpela musi co niedzielę chodzić do kościoła... dla świętego spokoju idzie.. bo ojciec każe... i nie może mu się sprzeciwić... okłamuje go że do spowiedzi chodzi choć faktycznie nie była już od 5 lat w konfesjonale... czy ojciec nie jest fanatykiem religijnym?

Konto usunięte
Konto usunięte: znam wielu 22-u latków, którzy intelektem nie przewyższają przeciętnego dwunastolatka ;)

i ja znam kilka szesnastolatek, które gdy tu poznałam myślałam, że mają 25 :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Wolę żyć w zgodzie ze sobą niż wierzyć ślepo w coś, o czym nie mam pojęcia.

niestety nie wszyscy umieją tak sprawy postawić...
xxxSickBoyxxx
xxxSickBoyxxx
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a wierzyłaś kiedyś?

Jak byłam mała to oczywiście chodziłam z mamą za rączkę do kościoła, ale nie mogłam nigdy za długo bez wiercenia i narzekania na mszy usiedzieć...
A teraz nawet bierzmowania nie mam...Nie chciałam.
Mama troszkę pomarudziła, ale stwierdziła "to Twój problem, będziesz chciała wziąść ślub, to będziesz sobie d..e zawracała, a tak miałabyś spokój".
;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.