pisakmistrzu
pisakmistrzu
  24 Agosto 2008 (pierwszy post)
Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ? I prawdopodobnie Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe] . Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot ... a co może nie prawda?:D
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: więc smieszna jest wiara takiego czlowieka.

inteligentny człowiek przeanalizuje wszystko, w co wierzy i albo odrzuci naukę albo przestanie wierzyć w Boga :)
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte:

naprawdę masz 17 lat?
paweldst9090
paweldst9090
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: inteligentny człowiek przeanalizuje wszystko, w co wierzy i albo odrzuci naukę albo przestanie wierzyć w Boga :)

wiec powtarzam ze smieszna jest wiara takiego kogos.
Twoim zdaniem ktos kto odrzuca bzdurne wd mnie teorie naukowe dotyczace pewnych rzeczy jest zacofany czy cos w tym stylu?
xxxSickBoyxxx
xxxSickBoyxxx
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ale to przestaje być wiarą i jest odczuciem zmysłowym :) wiara polega na tym, że mamy przeczucie, że jest coś czego nie widzimy, nie czujemy ale wiemy, że nas to otacza :)

A jeśli czuję, że nic "duchowego" mnie nie otacza;)
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: inteligentny człowiek przeanalizuje wszystko, w co wierzy i albo odrzuci naukę albo przestanie wierzyć w Boga :)

no prawda jest taka, że człowiek o naprawdę silnej wierze będzie odrzucał naukę do samego końca... ale czy to nie kojarzy się trochę z obłędem?
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: tak...pierwszą pozycję znajdziesz bez problemu :) to klasyka socjologii religii, z drugą też nie powinno być problemu... ale Webera bardzo ciężko się czyta...

mam nadzieję, że chociaż pierwsza będzie w mojej bibliotece.
Bo ona jest bardzo uboga w książki

Konto usunięte
Konto usunięte: kto będzie chciał to będzie wierzył i nie będzie dopuszczał do siebie naukowych wyjaśnień....

jak to kiedyś (bodajże) Einstein powiedział: Nauka bez religii jest ułomna, religia zaś bez nauki - ślepa :)
smielaq89
smielaq89
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a wiesz co mnie najbardziej denerwuje? to, że tak trudno dziś spotkać prawdziwego ateistę... większość to jakieś matoły poobrażane na Boga...

też prawda, prawdziwi ateiści się tym nie chwalą, po prostu sobie żyją..

Konto usunięte
Konto usunięte: a będzie jeszcze gorzej :/

niestety, dlatego przydałbym się trochę ostrzejszy rygor..

Konto usunięte
Konto usunięte: miło mi ulżyło Ci?

nie. bo nie w tym celu to pisałem.

Konto usunięte
Konto usunięte: a moze powiesz że większość lubi chodzić do sQl?

tu nie chodzi lubienie czy też nie.. tylko podejście do pewnych spraw..
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: A jeśli czuję, że nic "duchowego" mnie nie otacza;)

ateistka? :)

Konto usunięte
Konto usunięte: jak to kiedyś (bodajże) Einstein powiedział: Nauka bez religii jest ułomna, religia zaś bez nauki - ślepa :)

i to prawda... jedno łączy się z drugim...
a słyszałaś kiedyś teorię religijno-naukową na temat stworzenia człowieka?

Konto usunięte
Konto usunięte: mam nadzieję, że chociaż pierwsza będzie w mojej bibliotece. Bo ona jest bardzo uboga w książki

a masz dostęp do akademickiej biblioteki? tam będą na pewno...
tomalka101
tomalka101
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: i niestety wciąż się to utrzymuje...

Sterotypy. I choć uważam że JP2 był naprawde wielkim człowiekiem (człwoekiem! nie chodzi mi o papiestwo) - to wiem, że po jego śmierci, młodzi ateiści (ew. agnostycy etc.) mają znacznie wieksze pole do działania, do pokazanie się. Osobiście wykorzystuję to.

Konto usunięte
Konto usunięte: ja też (kiedy jeszcze chodziłem) miałem zawszę dobrą ocenę, choć otwarcie krytykowałem Kościół, religię, nie modliłem się na początek i zakończenie lekcji i takie tam.. :P

Ja w swojej wypowiedzi wspomniałam czas 3kl gimazjum ;P ksiądz mnie uczący wiedział, ze nie jestem osobą wierzącą - powiedziałam mu to wprost, podkreślając iż to jest powód, że nie pójdę do bierzmowania.
Zrozumiał. Dzieki temu dalej mam 2 imiona ;))
xxxSickBoyxxx
xxxSickBoyxxx
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no prawda jest taka, że człowiek o naprawdę silnej wierze będzie odrzucał naukę do samego końca... ale czy to nie kojarzy się trochę z obłędem?

Przykładem wiary zachodzącej w obłęd jest np. ortodoksyjny żyd lub wyznawca islamu który pojmuje przesłanie wiary 'dosłownie'...
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: naprawdę masz 17 lat?

:tak: nie zaniżam ani nie zawyżam swojego wieku :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Twoim zdaniem ktos kto odrzuca bzdurne wd mnie teorie naukowe dotyczace pewnych rzeczy jest zacofany czy cos w tym stylu?

nie.
Chodziło mi o to, że każdy w pewnym etapie życia powinien zastanowić się w co naprawdę wierzy. Bo zaprzeczanie sobie jest głupotą.

Konto usunięte
Konto usunięte: ale czy to nie kojarzy się trochę z obłędem?

w każdym przypadku zacznie sobie zaprzeczać. Bo nauka może się mylić, a z wiarą może się nie zgadzać.
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: też prawda, prawdziwi ateiści się tym nie chwalą, po prostu sobie żyją..

ja miałam jedną dziewczynę w liceum... ateistka z pokolenia na pokolenie... naprawdę ją podziwiałam...

Konto usunięte
Konto usunięte: niestety, dlatego przydałbym się trochę ostrzejszy rygor..

i to nie z strony szkoły ale też rodziców...
paweldst9090
paweldst9090
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: nie. Chodziło mi o to, że każdy w pewnym etapie życia powinien zastanowić się w co naprawdę wierzy.

ja w Boga wierze. Wierze w to ze mnie chroni i moja rodzinę wierzę też w jego obecność.
większość ludzi ulega presji stąd biorą się zachwiania w wierze i taka pseudo wiara. Bo reszta nie wierzy to ja też nie. Głupie ale prawdziwe.
baskas4
baskas4
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a masz dostęp do akademickiej biblioteki?

:nie:
takie biblioteki znajdują się kilkadziesiąt km ode mnie.

Konto usunięte
Konto usunięte: a słyszałaś kiedyś teorię religijno-naukową na temat stworzenia człowieka?

nie. Słyszałam teorię czysto religijną (Pismo Święte) i czysto naukową.
bajerka20
bajerka20
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: nie zaniżam ani nie zawyżam swojego wieku :)

no popatrz.. kolega, który uciekł też ma 17... i jaka różnica jest pomiędzy wami...

Konto usunięte
Konto usunięte: w każdym przypadku zacznie sobie zaprzeczać. Bo nauka może się mylić, a z wiarą może się nie zgadzać.

i tak powstaje problem, kryzys wiary itp...

Konto usunięte
Konto usunięte: Przykładem wiary zachodzącej w obłęd jest np. ortodoksyjny żyd lub wyznawca islamu który pojmuje przesłanie wiary 'dosłownie'...

katolicy bywają o wiele gorsi...
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.