lista tematów
RELIGIA W SZKOLE strona 5 z 19
Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ? I prawdopodobnie Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe] . Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot ... a co może nie prawda?:D
tia... bo większość uczniów ma 4-5 tego i to wam średnią podnosi :/
oczywiście...
oczywiście, że nie... ja miałam spoko klasę i nasze lekcje religii były naprawdę ciekawe... zawsze była 100% frekwencja....
u mnie może z 3-4 osoby nie miały 5
Konto usunięte: Dzieciakom nie chce się uczyć, ale właśnie dzięki temu, że jest ona wliczana do średniej - muszą, bo im się popsuje ;]
głupota dla mnie jest uczenie się religii:/ na tych lekcjach się rozmawia, dyskutuje a nie uczy :/
Konto usunięte: e tam, przecież to w praktyce wygląda zupełnie inaczej, a większość nawet się cieszy, jeśli ma akurat godzinę wolną..
uwierz mi, że wcale tak nie jest..
Konto usunięte: nie ocenia sie czyjejs wiary tylko wiedze na jej temat, gdzie kryteria oceniania i zakres wiedzy do ogarniecia przez ucznia jest scisle okreslony
wiem, że tak jest (chociaż Kościół twierdzi inaczej :P); w moim poście odnosiłem się tylko do czyjejś wypowiedzi.
Konto usunięte: najczęściej wygląa to tak że tylko mówi się ze ma się wolny wybór a tak naprawde jesteś zmuszony na te lekcje chodzić bo religie wywalą ci w środku dnia i musisz stawać na głowie zeby dyrekcja nie walneła ci jakimś syfem na koniec roku.
dokładnie tak jest.. w niektórych szkołach jest nawet przymus bycia w tym czasie na terenie szkoły.. dlatego nie pieprzcie mi tu u równości..
i jeżeli już jest religia katolicka w szkole to powinny być wszystkie..a jak nie to.. wont do Kościoła, szkoła powinna być wolna światopoglądowo... powinna..
prawda. nie mylcie tego.
ale niestety 3/4 osób nie jest, zwłaszcza w gimnazjach...
omg. NIE JEST... tamtych przedmiotów muszą uczyć się wszyscy, tego nie...
Konto usunięte: Moim zdaniem religia powinna byc tak jak kiedys była prowadzona, przy kościele po szkole i chodził kto chciał. :)
i tu się zgodzę. dokładnie tak powinno być.
i to był największy błąd jaki dokonano w tym kraju po 1989... otwarta droga, żeby zrobić z Polski kraj wyznaniowy...
Konto usunięte: Żyjemy w Polsce - kraju ponoć (!) wielce katolickim. Czemu tacy są gorsi? Żyliśmy w czasach papieża - Polaka. To wymuszało w nas pewne obiekcje oraz niechęć to ateistów, agnostyków, osób \"nie praktukujących\".
i niestety wciąż się to utrzymuje...
jeżeli wy macie takie podejście do szkoły i nauki to w tym kraju nigdy nie będzie lepiej...
Konto usunięte: o ile nie chcesz lub jestes niewierzący, to wtedy chodzisz na etykę i z tego przedmiotu masz ocene zamiast religi
w 3/4 szkół nie ma takiego czegoś jak etyka...
Konto usunięte: Ja miałam 5 na koniec roku, choć ksiądz (a zarazem - o ironio - zaje**ty człowiek) doskonale wiedział iż jestem ateistą. Przebijesz? :)
ja też (kiedy jeszcze chodziłem) miałem zawszę dobrą ocenę, choć otwarcie krytykowałem Kościół, religię, nie modliłem się na początek i zakończenie lekcji i takie tam.. :P
Konto usunięte: U mnie religia wyglądała następująco :
Wchodzi ksiądz, odmawia ojcze nasz, siada. Siedzi 45 minut, na dzwonek wstaje, odmawia modlitwę, wychodzimy.
Przez całą godzinę nie odzywa się słowem, klasa robi co chce.
Więc po co to?
żeby czarni dostali kasę z budżetu...
Konto usunięte: powinna być, Religa to nauka o wierze w Boga, jeśli ci ona nie przypada to nie musisz chodzić...
ale czy wy nie rozumiecie, że często nie ma alternatywy ?
Konto usunięte: powinno być do wyboru : albo religia albo jakiś przedmiot typu 'wychowanie do życia w rodzinie .'
JAKAŚ religia a nie tylko jedna..
tak, ale czumu ktoś kto nie chodzi mam mieć gorszą średnią mając takie same oceny...
a jak ktoś jest ateistą ?
Niestety Polska to Katoland i jakoś nie mam nadziei że coś tu się zmieni. W tym kraju panuje przeświadczenie, że albo wierzysz albo jesteś gorszy. Tylko często katolicy to zwykli obłudnicy którzy wiarą sobie wycierają gęby.
tak jak to było w "Dżumie" A. Camusa: "Można być świętym bez Boga.."