pisakmistrzu
pisakmistrzu
  24 Agosto 2008 (pierwszy post)
Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ? I prawdopodobnie Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe] . Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot ... a co może nie prawda?:D
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ?

mozna by ją zastąpić ..jakims innym przedmiotem ..np. etyką
...Ignorance is bliss...
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ? I prawdopodobnie Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe]

powinna być

Konto usunięte
Konto usunięte: Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot ...

No co Ty nie powiesz?
Ja nie olewałam
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: uważam, ze ten przedmiot powinien nazywać sie etyka,

Etyka to odmienny przedmiot :)
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ale klasa się wyśmiewa z niej ... :P u was tak samo jest ? było ?

Nie, bo u nas byli dojrzalsi ludzie :ziew:
arielosxD
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 12
arielosxD
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ? I prawdopodobnie Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe] . Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot ... a co może nie prawda?:D

u mnie juz zeszlym roku sie zaliczala do sredniej :woot:
czarna7lalka
czarna7lalka
  24 Agosto 2008

Wiecie co tak naprawde nie wiem o co to wielkie halo z tą religia. Bo tak w sumie patrzac na to z innej perspektywy to religia jest takim samym przedmiotem jak technika czy historia. Wszędzie nas czegoś uczą, bo na religi nauczymy sie czegos o Bogu a na histori nauczymy sie o Bogach mitologicznych. Ja jakos nie mam zadnych wiekszych zastrzezen do religi, chociaz tak jak ona wyglada w szkole to jest zal patrzec, bo niejednokrotnie prowadziłam religię i po prostu sie odechciewa czegos mowienia jak i tak cie nikt nie słucha, bo jeden gra na telefonie inny na PSP, ktoś odrabia matme bo nie chciało mu sie w domu, i z 30 osob w klasie słucha cię może 2 góra 3 osoby. To jest takie trochę przykre, bo sami wymagamy szacunku od innych ale dla innych nie mamy. Moim zdaniem religia powinna byc tak jak kiedys była prowadzona, przy kościele po szkole i chodził kto chciał. :)

ramzes812
ramzes812
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy waszym zdaniem religia w szkołach powinna być ? I prawdopodobnie Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe] . Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot ... a co może nie prawda?:D

Tak to jest jak sie podpisuje konkordat
religi nie powinno byc w szkołach a tymbardziej nie powinna liczyc sie do sredniej, bo to jest idiotyzm inie jest obiektywne
swego czasu był pomysł wprowadzenia religii na mature :zonk:
arielosxD
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 12
arielosxD
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Praktycznie każdy uczeń olewa ten przedmiot

ja mialem 1/3 przepisalem od kumpla zeszyt i wystawil mi ksiadz 3 ;]
tomalka101
tomalka101
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Nie powinna być. To powinno nalezeć wyłącznie od ucznia. Najlepiej jakby można było wybierać to w jakiejść 2-3 kl. gimnazjum - wtedy \"włącza się\" myślenie. Średnia z religii - bez sensu. Oceń mnie, czy dobrze wierzę ;] Jakby przedmiotem w szkołach była etyka lub ewentualnie nauka o religiach (jak bodajże w UK), to bym się zgadzała.
Konto usunięte
Konto usunięte: występowanie religii w szkołach (i o zgrozo liczenie jej do średniej) jest naruszeniem konstytucyjnych prawa..
Owszem. Polska powinna być krajem laickim. 100%-towi katolicy (wierzący na pewno, praktykujacy, wyznający katolickie doktryny) w naszym Kraju tak naprawdę występują w około 15%...
Konto usunięte
Konto usunięte: no właśnie.. a jeżeli wypada w środku ? czemu Ci nie chodzą na religię mają być gorsi...
Żyjemy w Polsce - kraju ponoć (!) wielce katolickim. Czemu tacy są gorsi? Żyliśmy w czasach papieża - Polaka. To wymuszało w nas pewne obiekcje oraz niechęć to ateistów, agnostyków, osób \"nie praktukujących\".
Konto usunięte
Konto usunięte: nie oceniaja cie czy wyraznie i z akcentami wymawiasz pacierzyk, i o czym myslisz kiedy go odmawiasz.. oceniaja tylko czy go znasz
'Umiem pacierz. Potrafie się przeżegnać, pomodlić. Tak, dajcie mi \"6\". Co z tego, że nie wierzę? Umiem to.'
AgusiaceeeQ
AgusiaceeeQ
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: moim zdaniem religia powinna być tylko w 3 gimnazjum , ponieważ wtedy jest bierzmowanie :P , a po co w 1 i 2 gim ?:D

po to zebys zakaladal tak puste tematy ;/

zalicza sie do sredniej. dobrze, bo z religi łątwo mieć 6, co podonosi srednią :)
poetess
poetess
  24 Agosto 2008

Nikt Cie nie zmusi do chodzenia na religie, o ile nie chcesz lub jestes niewierzący, to wtedy chodzisz na etykę i z tego przedmiotu masz ocene zamiast religi

Pomijajac to, też uważam, że religia w szkole to kiepski pomysł, ale to tylko ze względu na moją wątpliwą wiarę.

tomalka101
tomalka101
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Wszędzie nas czegoś uczą, bo na religi nauczymy sie czegos o Bogu a na histori nauczymy sie o Bogach mitologicznych

O "Bogu", które dla wielu nie ma. Przedmiot religia mógłby być zastąpiony przez etykę lub naukę o wszelkich religiach.

Konto usunięte
Konto usunięte: Moim zdaniem religia powinna byc tak jak kiedys była prowadzona, przy kościele po szkole i chodził kto chciał. :)

To też jest dobry pomysł.

arielosxD
arielosxD: ja mialem 1/3 przepisalem od kumpla zeszyt i wystawil mi ksiadz 3 ;]

Ja miałam 5 na koniec roku, choć ksiądz (a zarazem - o ironio - zaje**ty człowiek) doskonale wiedział iż jestem ateistą. Przebijesz? :)
iZziaaa
iZziaaa
  24 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Religia ma się zaliczyć jako średnia [hehe

juz sie zalicza ;D
verese
verese
  24 Agosto 2008

Ja i tak nie chodzę na religię jestem innego wyznania :P Poza tym z tego co słyszę co oni tam robią na lekcjach powinni w ogóle usunąć ten przedmiot.

pisakmistrzu
pisakmistrzu
  24 Agosto 2008
arielosxD
arielosxD: ja mialem 1/3 przepisalem od kumpla zeszyt i wystawil mi ksiadz 3 ;]

no widzisz :P , no ja tez tak robiłem :) tylko lepsza troszke ocene miałem :))
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.