GabriellaAcMilan
GabriellaAcMilan
  22 Agosto 2008 (pierwszy post)
Tak więc, z pewnością wiecie, że w księgarniach mają problem z historią sztuki, a raczej z brakiem tych materiałów. Spora część społeczeństwa będzie zdawała maturę z tego przedmiotu. A więc trzeba zacząć poszukiwania do tych materiałów, a z tym są spore problemy. Co innego opracowany materiał z języka obcego czy biologii.

Zadam pytania.

Czy znacie dobre opracowania maturalne z historii sztuki? Autor, tytuł książki, cena, gdzie mniej więcej mogę poszukać.

To jest naprawdę ważne, gdyż prawdopodobnie będę zdawała z tego maturę. Może coś o tym jest w Internecie i coś zamówię. Zanim to zrobię, potrzebuję rzetelnej i sensownej rady. Najlepiej od osób, którzy interesują się tym przedmiotem bądź zdawali maturę z tego. Jakie opracowania są najlepsze, itd. Co z tego, że ten przedmiot jest zaliczany do najtrudniejszych, chodzi o maturę. Świat należy do odważnych.
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: dziecko

Szczeniaru,, nie rożśmieszaj mnie :lol:
I naucz się przyznawać do błędu a nie odwracasz teraz kota ogonem ;]

Konto usunięte
Konto usunięte: glupota jest wierzyc w to ze jakikolwioek przedmiot mozna tylko jako rozszerzenie zdawac.

Tak jest dziecko drogie. Tylko nie pamietam jaki to był przedmiot.
Ale Ci udowodnie :]
uzak
uzak
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: skoro w arkuszach maturalnych jest historia sztuki poziom podstawowy i rozszerzony to chyba można zdawać oba

no to ja nie wiem.. za moich szkolnych czasów z tego co pamietam tak było..
3 osoby z calej szkoly zdawaly jednego roku i ząg.. nikt nie zdał.
tak samo historię tańca.

Konto usunięte
Konto usunięte: nie lepiej dac trudniejsze pytania?

a ja tam nie pracuje to nie wiem ;p
niech góra nad tym pomysli..
uzak
uzak
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Szczeniaru,, nie rożśmieszaj mnie I naucz się przyznawać do błędu a nie odwracasz teraz kota ogonem ;]

jestesmy za stare :and:
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no własnie o :D w sumie.. odkąd zdałąm mature załuje ze nie wzielam do historii rozszerzonego wosu

ja miałam Wos obowiązkowy i historię rozszerzoną :)
uzak
uzak
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ja miałam Wos obowiązkowy i historię rozszerzoną :)

ja mogłam tez cos z tym zrobic..
nvm..
teraz jestem na studiach..
filologia polska historia i w tym roku dochodzi logopedia..
baskas4
baskas4
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no to ja nie wiem.. za moich szkolnych czasów z tego co pamietam tak było.. 3 osoby z calej szkoly zdawaly jednego roku i ząg.. nikt nie zdał.

jak tak patrzyłam na te arkusze to pytania nie są trudne.
style, kierunki w sztuce itp.
Rozszerzona wymaga trochę więcej poświęceń, ale tą chyba będą zdawać ci, co chcą iść na ASP

Konto usunięte
Konto usunięte: a ja tam nie pracuje to nie wiem ;p niech góra nad tym pomysli..

ta góra coś za bardzo kombinuje.
baskas4
baskas4
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Tak jest dziecko drogie. Tylko nie pamietam jaki to był przedmiot.

może łacina?
xxxCalinVanillexxx
xxxCalinVanillexxx
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale Ci udowodnie :]

no rzeczywiscie jezyk kaszubski mozna tylko na rozszerzeniu moj blad
ale biorac pod uwage ze raczej nieliczni to zdaja i nie wiem gdzie by im sie to moglo przydac nie uznaje tego przedmiotu za cos szalenie waznego

a tak btw: wystarczylo wpisac w google: matura i bys miala wszystkie te info :and:
uzak
uzak
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ta góra coś za bardzo kombinuje.

no mnie juz ona nie tyka.. :and:

Konto usunięte
Konto usunięte: ale tą chyba będą zdawać ci, co chcą iść na ASP

prawdopodobnie.
moj kolega chciał zdawać historie tanca bo on tancerzem jest..
tanczy z 16lat.. ale ..
cóz.. ambicje były.. chęci nie. i lipa. poszedł do Białej zaocznie na AWF
GabriellaAcMilan
GabriellaAcMilan
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: myślę, że podręczniki do WOKu, j. polskiego mogą choć trochę pomóc. Z tego co widziałam, to matura (poziom podstawowy) z historii sztuki, nie jest taki trudny

Nie chodzi mi o to. Zresztą to inne wymagania. Sztuka to sztuka. Poziom podstawowy jest łatwiejszy, to wiem. Ale ja bedę zdawała na rozszerzonym, więc trochę trudności z tym będzie. A WOK miałam w maturalnej klasie.

Konto usunięte
Konto usunięte: Problem w tym ze w wiekszości szkoł nie ma takiego przedmiotu jak "historia sztuki' ;]

No właśnie. Za to jest Wiedza o kulturze, ale to wciaż bardzo mało.

Ader
Ader: Vademecum Maturzysty Historia sztuki 2009

O tym cały czas myślę. Operon jest dość dobry. Pytałam się wszędzie w księgarniach i mówię Ci, że nie ma ! Tak więc, pozostają zamówienia przez Internet. Ale na razie chcę poznać sensowne odpowiedzi na ten temat. Może poza Vademecum są jeszcze dobre opracowania. Nie wydaje mi się, żeby materiały od Jarkiewicz były rzetelne.
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jestesmy za stare

:ssh:

Konto usunięte
Konto usunięte: filologia polska historia i w tym roku dochodzi logopedia..

I jak ogólnie tam jest ? Zadowolona jesteś ?
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: może łacina?

Nie wiem :ziober2:
Ale ktoś ma zaraz sprawdzić :ssh:
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a tak btw: wystarczylo wpisac w google: matura i bys miala wszystkie te info

Nie chciało mi się szukać , aż tak bardzo mnie to nie interesuje.
Tak się spytałam bo akurat na ten temat tutaj piszą i tyle ;)
Ader
Ader
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: O tym cały czas myślę. Operon jest dość dobry. Pytałam się wszędzie w księgarniach i mówię Ci, że nie ma ! Tak więc, pozostają zamówienia przez Internet. Ale na razie chcę poznać sensowne odpowiedzi na ten temat. Może poza Vademecum są jeszcze dobre opracowania. Nie wydaje mi się, żeby materiały od Jarkiewicz były rzetelne.

Książki z operonu zdecydowanie są dobre, to też właśnie wiem po sobie. Tej autorki nie znam także trudno mi wypowiedzieć się. Vademecum pewnie pojawi się tuż po rozpoczęciu roku szkolnego w księgarniach :woot:
Pomocne są też różnego rodzaju artykuły z tej dziedziny często można było je dostać chyba nawet w Gazecie Wyborczej. Fajnie by było jakbyś się skontaktowała z kimś (nie wiem, może uda Ci się znaleźć na jakimś forum) kto zdawał już ten przedmiot i móglby Ci odsprzedać jakieś pozycje.
baskas4
baskas4
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no mnie juz ona nie tyka..

mnie niestety rusz. Jeszcze dwa lata.

Konto usunięte
Konto usunięte: moj kolega chciał zdawać historie tanca bo on tancerzem jest.. tanczy z 16lat.. ale .. cóz.. ambicje były.. chęci nie. i lipa. poszedł do Białej zaocznie na AWF

a szkoda. Bo chyba lepiej robić coś co się lubi.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.