GabriellaAcMilan
GabriellaAcMilan
  22 Agosto 2008 (pierwszy post)
Tak więc, z pewnością wiecie, że w księgarniach mają problem z historią sztuki, a raczej z brakiem tych materiałów. Spora część społeczeństwa będzie zdawała maturę z tego przedmiotu. A więc trzeba zacząć poszukiwania do tych materiałów, a z tym są spore problemy. Co innego opracowany materiał z języka obcego czy biologii.

Zadam pytania.

Czy znacie dobre opracowania maturalne z historii sztuki? Autor, tytuł książki, cena, gdzie mniej więcej mogę poszukać.

To jest naprawdę ważne, gdyż prawdopodobnie będę zdawała z tego maturę. Może coś o tym jest w Internecie i coś zamówię. Zanim to zrobię, potrzebuję rzetelnej i sensownej rady. Najlepiej od osób, którzy interesują się tym przedmiotem bądź zdawali maturę z tego. Jakie opracowania są najlepsze, itd. Co z tego, że ten przedmiot jest zaliczany do najtrudniejszych, chodzi o maturę. Świat należy do odważnych.
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ee no bo to pod WOK podchodzi... wiec nauczyciel WOK-u wie u nas przynajmniej tak bylo.

To również nie w każdej szkole jest :]
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: o przedmiot wiedza op kulturze

Tzn Historia Sztuki :]
xxxCalinVanillexxx
xxxCalinVanillexxx
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Naucz się czytać ze zrozumieniem ;]

:zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: Dziecko drogie zdawałam maturę trzy lata temu i myślę że więcej o niej wiem niż Ty i nie ośmieszaj się tłumacząc się mi podstawy bo ja wiedziałam o tym już 5 lat temu. Chodziło mi konkretnie o przedmiot wiedza op kulturze gdyż mój rocznik jeszcze tego nie miał. Poza tym słyszałam że HS jst tylko na poziomie rozszerzonym wiec się pytam :]

Jak sluchasz glupot to potem masz takie problemy :and:
uzak
uzak
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: A tak w ogóle to prawdą jest że historie sztuki można zdawać jedynie na poziomie rozszerzonym ?

jak zdawalam mature to wlasnie słyszalam cos takiego..
bo mozna brac ją jako przedmiot dodatkowy.
ale mało kto zdaje to zawsze.
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte:

Faktycznie pozonkaj na siebie bo tego nie potrafisz

Konto usunięte
Konto usunięte: Jak sluchasz glupot to potem masz takie problemy

Doprawdy ?:ziew:
Wiem że są przedmioty które zdaje się tylko na rozszerzonym i nie z tego powodu że są jako dodatkowe.
Pytałam się czy HS do tych nalezy .
Takie to dziwne ? ;]
xxxCalinVanillexxx
xxxCalinVanillexxx
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: To również nie w każdej szkole jest :]

WOK-u nie ma w kazdxej szkole?
chyba ze o technikum mowisz bo mozliwe ze tam nie ma
ale jak ktos ma ambicje zeby historie sztuki zdawac a idzie np do gastronoma to cos tu nie gra...
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jak zdawalam mature to wlasnie słyszalam cos takiego.. bo mozna brac ją jako przedmiot dodatkowy. ale mało kto zdaje to zawsze.

No ja własnie też :woot:
Stąd to pytanie

A widzę że tu znalazła nam się obeznana

Konto usunięte
Konto usunięte: Jak sluchasz glupot to potem masz takie problemy

ktora zielonego pojęcia o temacie nie ma a się mądrzy :]
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: WOK-u nie ma w kazdxej szkole? chyba ze o technikum mowisz bo mozliwe ze tam nie ma ale jak ktos ma ambicje zeby historie sztuki zdawac a idzie np do gastronoma to cos tu nie gra...

Byłam rok w technikum i tylko tam własnie była WOK a w L.O nie było :ziew:
I nikt nie pisał o gastronomiku.

Naucz się czytać ze zrozumieniem
uzak
uzak
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: A widzę że tu znalazła nam się obeznana

daj spokój :and:
:nie:

Konto usunięte
Konto usunięte: No ja własnie też Stąd to pytanie

ja tez tak słyszałam wiec sie.. wtrąciłam :tak:
słyszałam tez ze chyba juz nie mozna zdawac wosu na poziomie podstawowym. bo za duzo osob zdaje ale tego nie jestem pewna.
uzak
uzak
  22 Agosto 2008

ja tam miałam wiedze o kulturze. co prawda rok.. ale osoby ktore dochodziły u nas w drugiej i trzeciej klasie w liceum musialy zaliczac przedmiot.

xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: słyszałam tez ze chyba juz nie mozna zdawac wosu na poziomie podstawowym. bo za duzo osob zdaje ale tego nie jestem pewna.

Podobno tak ma być, ale nie wiem dokładnie od którego rocznika :woot:
Ader
Ader
  22 Agosto 2008

Zobacz sobie też z ciekawości na informator maturalny z zakresu tego przedmiotu, jeżeli jeszcze go nie widziałaś, tam są przykładowe wymagania.

http://www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/hist_sztuki.pdf

Poszukalem również w Internecie kilku pozycji z zakresu historii sztuki, niestety trudno mi określić czy to dobre przykłady, bo nie zdawałem owego przedmiotu.

Vademecum Maturzysty Historia sztuki 2009
Vademecum jest ogólnie przydatne, wiem po sobie zdając biologię i geografię miałem taką książkę i wiele z niej wyciągnąłem.

Twoja matura Historia sztuki
Jarkiewicz Katarzyna

:woot:
w zasadzie tych pozycji jest dość sporo. Warto jednak popytać w księgarniach, bądź po prostu jeszcze poszperać w googlach czy na allegro

xxxCalinVanillexxx
xxxCalinVanillexxx
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ktora zielonego pojęcia o temacie nie ma a się mądrzy :]

dziecko nie cwaniakuj bo ty pojecia o temacie nie masz a sie madrzysz.

wpisz sobie w google: historia sztuki + matura i zobaczysz ze sa arkusze z podst. i rozsz. wiec wniosek jest prosty: 2 poziomy

glupota jest wierzyc w to ze jakikolwioek przedmiot mozna tylko jako rozszerzenie zdawac.
uzak
uzak
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Podobno tak ma być, ale nie wiem dokładnie od którego rocznika

no własnie o :D
w sumie.. odkąd zdałąm mature załuje ze nie wzielam do historii rozszerzonego wosu :and:
baskas4
baskas4
  22 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ja tez tak słyszałam wiec sie.. wtrąciłam

skoro w arkuszach maturalnych jest historia sztuki poziom podstawowy i rozszerzony to chyba można zdawać oba

Konto usunięte
Konto usunięte: bo za duzo osob zdaje ale tego nie jestem pewna.

nie lepiej dac trudniejsze pytania?
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.