Powiedzcie mi jaki sens jest iść do liceum policyjnego skoro zeby wstapic do policji wystarczy miec byle jakie liceum ukonczone z matura ?
Policja strona 2 z 2
u mmnie w szkole to liceum policyjne to totalna żenada. Pani które mają być policjantkami nigdy nie ćwiczą na wf'ie bo się martwią o swoje paznokcie. jak już ćwiczą to aż żal patrzeć. W balerinkach jakiś dzinsowych spodnekach. no masakra. Poza tym byntują się bo nie chcą chodzić w mundurach o.O
A porównując np klase wojskową z innej szkoły w tym samym mieście to nasza policyjna jest żenada i wstydem dla naszej szkoły :D
Hmmm...swoją drogą to dobre pytanie. Pytanie w rodzaju: po co jest zapachowy papier do dupy.
Ale moim zdaniem to jest liceum które nie tyle co daje zawód, ale kształci w wybranym kierunku. Większy nacisk jest nakładany na takie typowo policyjne przedmioty i tyle moim zdaniem. Tak samo jak liceum chemiczne - tam jest głównie nacisk na chemię :P
A droga na policjanta nie jest taka prosta, i moim zdaniem bycie policjantem wcale nie jest powodem do wstydu.
I nie wystarczy tu byle jaka szkoła z maturą!!!! - to tak...jeśli chce się skończyć jak posterunkowy, aspirant etc. Ale jak się skończy jakieś studia, bezpieczeństwo narodowe etc. to ma się pracę jako Oficer policyjny i się nie zajmuje spisywaniem debili na ulicach tylko siedzi przed stołkiem. Albo po filologii, stosunkach międzynarodowych można zgłosić się do CBŚ, CBA lub ABW ale z tym istnieje niebezpieczeństwo - zmiana rządu wiąże się z rozwiązaniem takich instytucji ( patrz. WSI )
Żebyś się nie zdziwił :) Mój znajomy jest oficerem, przez co jest związany z wojskiem, ma kontaktu z kimś z WKU i dowiedział się, że jeszcze 2-3 lata będą trwały pobory - dlaczego?
W Wojsku Polskim wymagany jest odpowiedni rejestr - a przez rok nie zdążą odpowiednio przeszkolić wymaganej liczby żołnierzy zawodowych, więc musi istnieć wojsko poborowe i będzie jeszcze te 2-3 lata do czasu unormowania się sytuacji
A co do poboru kobiet - to takie rzeczy są na porządku dziennym :> Nie każda dostępuje tego zaszczytu ale to wszystko zależy od ukończonych studiów. Jak skończy się stosunki międzynarodowe to można spodziewać się telefonu lub wizyty Pana z Agencji Wywiadu lub Kontrwywiadu :P
Czyli wiekszosc z Was uwaza ze to przygotowuje do zawodu.OK ;p
Ale jak ktos pojdzie do policyjnego liceum 3letniego i sie rozmysli ? To moze isc na inne studia ? Bedzie gorzej przygotowany do matury z innych przedmiotow ? :D
Może iść na inne studia, dlaczego nie?
Nie będzie gorzej przygotowany. Szkoły muszą zrobić pewien program - w każdej szkole jest ten sam.
W LO jest wszystko po równo - że się tak wyrażę...w profilowanych to samo z tą różnicą, że jest większy nacisk na jakiś przedmiot :P
A i ja nie uważam, że to przygotowuje do zawodu :P Od zawodu są zawodówki. A liceum to zwykła szkoła dająca papierek. W Policyjnej jak już pisałem to zwykłe Liceum z naciskiem na jakieś przedmioty :P
Trochę bełkoczę, wiem :P
LO Policyjne jest kompletnie bez sensu. Wal od razu na egzamin, bądź sprawna fizycznie, naucz się trochę teorii ,zdrowie i głowa w porządku, to cię wezmą z marszu.
Testy są i tak identyczne dla wszystkich, btw. te same kryteria dla kobiet i mężczyzn. Policja nie jest dla wszystkich ,a tak między nami to mało kobiet się do niej nadaję. Ja pamiętam na egzaminie panieneczkę na obcasach z torbą Snoopiego pod pachą i .... tipsami.
W każdym razie powodzenia, zawód raczej nisko płatny (na życie starcza) , plus dla ciebie, że dużo wysportowanych kolegów, z których duża część straci kobiety po szkole policyjnej :) (...)
xD Wiem co masz na mysli. Juz slyszalam o takich dziewczynach ;) ale zdaje sobie sprawe ze nie bede policjantka na obcasach xD z tipsami ;p
No to wlasciwie po kiego oni takie licea tworza? :|
Praca moze i nisko platna ;p ale liczy sie to ze sie komus podoba.
Ale nawet po skonczeniu liceum jak sie wstapi do policji to i tak jest ten niedosyt ze to jest tylko srednie wyksztalcenie ;/