XMaLaKX
XMaLaKX
  7 Octubre 2008 (pierwszy post)

Dear Catrin

I?m in Paris. I?m arrive this morning. I'm in Hotel Costa Del Sol . This is very nice Hotel . He has beatiful rooms and delicious food .
Tomorow i will go to shopping . I hope You are happy and have a good time like me .

I Miss You

Dear Max

o0o0agata0o0o
o0o0agata0o0o
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ok nie kłócę się...skoro tak twierdzisz... mnie tak tłumaczono przez 6 lat nauki angielskiego, tak pisałam na maturze potem używałam tego zwrotu często i nigdy nie zwrócono mi uwagi, że tu jest błąd...

ja tez się długo uczyłam, a teraz uczę innych, więc wiem;)
TomiBoy84
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
TomiBoy84
  8 Octubre 2008

Co do skracania zdania "I am going to to go shopping" to nie ma obowiązku skracnia tego do postaci "I am going shopping", bo oba zdania sa jak najbardziej poprawne. A konstrukcji "to be going to" używamy zarówno do wyrażania planów, zamiarów jak i do rzeczy pewnych na podstawie widocznych ku temu przesłanek. Więc tak naprawdę można może ona pełnić w zdaniu dwie odmienne funkcje.

fenacious
fenacious
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: beatiful

beautiful. :and:
SkazanaNaBana
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
SkazanaNaBana
  8 Octubre 2008
TomiBoy84
TomiBoy84: Co do skracania zdania "I am going to to go shopping" to nie ma obowiązku skracnia tego do postaci "I am going shopping", bo oba zdania sa jak najbardziej poprawne. A konstrukcji "to be going to" używamy zarówno do wyrażania planów, zamiarów jak i do rzeczy pewnych na podstawie widocznych ku temu przesłanek. Więc tak naprawdę można może ona pełnić w zdaniu dwie odmienne funkcje.

wiem, ale to kwestia tego, żeby nie powtarzać obok siebie czasownika GO.
dlatego też piszemy I'm going shopping
nąąą
TomiBoy84
TomiBoy84
  8 Octubre 2008

no fakt w mowie jest on często pomijany ale ta konstrukcja nie jest błędna tylko rzadziej używana co nie oznacza, że nie można się z nią spotkać bo w piśmie jak najbardziej funkcjonuje.

SkazanaNaBana
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
SkazanaNaBana
  8 Octubre 2008
TomiBoy84
TomiBoy84: no fakt w mowie jest on często pomijany ale ta konstrukcja nie jest błędna tylko rzadziej używana co nie oznacza, że nie można się z nią spotkać bo w piśmie jak najbardziej funkcjonuje.

nie tylko w mowie, ja byłam uczona że tak właśnie jest. NIE POWTARZAMY CZĘŚCI `TO GO`. o.
TomiBoy84
TomiBoy84
  8 Octubre 2008

To powiem Ci, że dziwnie byłaś uczona. Wystarczy wziąźć pierwszą lepszą książke do gramatyki dla studentów filologii angielskiej i tam zobaczysz jak to wygląda:)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.