balladka
balladka
  24 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Dzień dobry.. ;)
Powiem tak: studiuję dziennikarstwo, piszę prace maturalne "na zlecenie", ale dzisiaj mam wyjątkowo dobry dzień, a widzę, że niektórzy maturzyści mają z tym problem. Wiem, że nie wszyscy mają talent, ochotę lub czas na napisanie czegoś odkrywczego i swojego, więc.. Prace napisane przeze mnie zostały ocenione w ciągu dwóch ostatnich lat matur na minimum 60%, a większość z nich zdobyła ok. 80%. Wszystko oczywiście zależy również od zaprezentowania danej pracy, sposobu wysławiania się itd.
Tematy prac, które mam obecnie opracowane (wraz z bibliografią, planem ramowym oraz - niektóre - z prezentacją multimedialną):
- motyw tańca w literaturze i sztuce,
- motyw odzyskania niepodległości na wybranych przykładach,
- literackie portrety kobiet,
- motyw zbrodni i jej funkcje w tekstach kultury różnych epok,
- motyw śmierci w literaturze,
- wizerunek ukochanej wykreowany w literaturze i epistolografii romantycznej,
- tęsknota emigranta za utraconą ojczyzną,
- różne koncepcje piękna ludzkiego ciała,
- kaskaderzy literatury,
- przeżycia żołnierzy na frontach wojennych XXw.,
- śmierć realna i metaforyczna,
- swoi czy obcy? Postacie Żydów w literaturze polskiej,
- motyw zazdrości w literaturze,
- samotność - przekleństwo czy błogosławieństwo?
- symbol ptaka i różnorodność jego występowania w literaturze,
- zjawiska parapsychologiczne w literaturze,

Jeśli któremuś z maturzystów odpowiada którykolwiek temat - dajcie znać na PW. Nie widzę problemu w bezinteresownej pomocy, bo sama wiem doskonale, co to znaczy nie mieć czasu na nic.

Pozdrawiam,
Kasia.

WueRZet
WueRZet
  24 Septiembre 2008

Też się podłącze :and:
- Motyw apokalipsy w literaturze na podstawie przykładów z różnych epok
Praca oceniona na 100% (w moim przypadku) i 85 % w drugim.

Konto usunięte
Konto usunięte: - kaskaderzy literatury,

A to mnie cholernie zaintrygowało :wtf:
baskas4
baskas4
  24 Septiembre 2008

wolę sama napisać swoją pracę :zonk:

WueRZet
WueRZet
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: wolę sama napisać swoją pracę

Nie każdy jest tak ambitny jak Ty :ziew:
balladka
balladka
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: wolę sama napisać swoją pracę

I dlatego ten temat nie jest skierowany do Ciebie ;)
Sobek8989
Sobek8989
  24 Septiembre 2008

Obraz getta warszawskiego w literaturze i filmie.

:)

smielaq89
smielaq89
  24 Septiembre 2008

napisać to jedno... wiedzieć o co w niej chodzi i umieć odpowiadać na pytania to drugie...

mam nadzieję, że jesteście świadomi, że to przestępstwo

niestety niska szkodliwość czynu i praktycznie nie jest to ścigane bo trudno udowodnić.. a szkoda..

zresztą jeżeli ktoś nie umie napisać 3-4 stron tekstu na jakiś temat w wieku 19-20 lat to nie jest dla mnie inteligentny a dając jeszcze komuś na tym zarobić to jest zwykłym idiotą..

ramzes812
ramzes812
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: - przeżycia żołnierzy na frontach wojennych XXw.,

Ten temat mnie interesuje...ale nie jestem maturzysta
Jesli mozna to prosze o kopie tego tematu :tak:
balladka
balladka
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: napisać to jedno... wiedzieć o co w niej chodzi i umieć odpowiadać na pytania to drugie...

Prawda :tak:

Konto usunięte
Konto usunięte: mam nadzieję, że jesteście świadomi, że to przestępstwo

Właśnie to jest sprawa kontrowersyjna, gdyż TEORETYCZNIE jest to tylko pomoc.

Konto usunięte
Konto usunięte: zresztą jeżeli ktoś nie umie napisać 3-4 stron tekstu na jakiś temat w wieku 19-20 lat to nie jest dla mnie inteligentny

To jest wiedza, a nie inteligencja.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ten temat mnie interesuje...ale nie jestem maturzysta Jesli mozna to prosze o kopie tego tematu

Po co Ci to, skoro nie jesteś maturzystą?
foccowme
foccowme
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: zresztą jeżeli ktoś nie umie napisać 3-4 stron tekstu na jakiś temat w wieku 19-20 lat to nie jest dla mnie inteligentny a dając jeszcze komuś na tym zarobić to jest zwykłym idiotą..

dokładnie tak;]

Konto usunięte
Konto usunięte: co to znaczy nie mieć czasu na nic.

Nie przesadzaj, napisanie takiej pracy to zaledwie kilka godzin, które mozna sobie rozłozyc na kilka tyg nawet, więc juz nie jest to taki czasochłonny wysiłek, zwyczajnie ludzie sa ograniczeni i zamiast dac cos z siebie wola iść na łatwizne. a jak juz ktos zauważył to jest przestepstwo, za które odpowiedzialnośc dotyka także "usługodawce" , nie tylko odbiorcę takiej pracy:)
smielaq89
smielaq89
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Właśnie to jest sprawa kontrowersyjna, gdyż TEORETYCZNIE jest to tylko pomoc.

tylko teoretycznie.. jeżeli ktoś uzyskuje zdanie egzaminu czyjąś pracą to jest przestępstwo..

Konto usunięte
Konto usunięte: To jest wiedza, a nie inteligencja.

no to jest niemądry czyli prościej mówiąc głupi.
foccowme
foccowme
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ramzes812: Ten temat mnie interesuje...ale nie jestem maturzysta Jesli mozna to prosze o kopie tego tematu Po co Ci to, skoro nie jesteś maturzystą?

Konto usunięte
Konto usunięte: Ten temat mnie interesuje...

Jeśli z takim samym zrozumieniem czytasz materiały do prac to az współczuje tym, którzy je dostają:szok2:
ramzes812
ramzes812
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Po co Ci to, skoro nie jesteś maturzystą?

Bo od zawsze intetesowałem sie literatura obozową i historią a to mogło by powiekszyc moja wiedze na ten temat
balladka
balladka
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: to jest przestepstwo, za które odpowiedzialnośc dotyka także "usługodawce" , nie tylko odbiorcę takiej pracy:)

To pomoc, a nie zdanie matury ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: tylko teoretycznie.. jeżeli ktoś uzyskuje zdanie egzaminu czyjąś pracą to jest przestępstwo..

Przecież napisałam, że teoretycznie ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: no to jest niemądry czyli prościej mówiąc głupi.

Ah, jak łatwo uprościć :)
balladka
balladka
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Jeśli z takim samym zrozumieniem czytasz materiały do prac to az współczuje tym, którzy je dostają

Wiem, że go interesuje, pytałam po co mu to konkretnie. Zainteresowania poszerza się raczej w inny sposób, gdyż prace maturalne to z reguły tzw. skrótowce.

Konto usunięte
Konto usunięte: Bo od zawsze intetesowałem sie literatura obozową i historią a to mogło by powiekszyc moja wiedze na ten temat

Wątpię. Interesujące Cię fakty prędzej znajdziesz w książkach niż w krótkiej pracy maturalnej.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.