Nadmierny makijaż ? Bluzka z dekoltem ? Zarost ? Od września zabronione w wielu szkołach ( między innymi i w mojej ). Po zniesieniu obowiązku noszenia mundurków, Rada Pedagogiczna wraz z dyrektorem szkoły ustaliła nowe zasady ubioru ucznia ? Uczeń ma obowiązek być ubranym schludnie, czysto i skromnie. ? mówi dyrektor szkoły. Ponadto uczniom zabrania się noszenia ubrań obrażających uczucia innych, emblematów związanych z narkomanią i satanizmem, kusych ubrań. ? Z jednej strony to rozumiem, szkoła to nie wybieg. Nie będzie tak, że idzie dziewczyna i aż jej tusz kapie z rzęs, ale z drugiej strony to trochę dziwne. Nie można założyć koszulki przypuśćmy jakiegoś zespołu metalowego, bo od razu, że to satanistyczne i zabronione. A już w ogóle nie rozumiem zakazu noszenia zarostu ? mówi jedna z uczennic gimnazjum. ? A ja uważam, że to czy ktoś farbuje włosy albo się maluje to jego osobista sprawa i nikt nie powinien w to ingerować. Jest to sprawa tej osoby i jej wyglądu. Ale raczej powinnyśmy poczekać z makijażem, bo będziemy miały jeszcze na to czas. Te 14 czy 15 lat to nie jest wiek na malowanie się. Wydaje mi się, że robimy to bo pewnym sensie chcemy poczuć się piękniejsze, lepsze. Może niektóre dziewczyny myślą, że nada im to kobiecości, przez co przyciągną uwagę chłopców. ? stwierdza gimnazjalistka. A jakie będą kary za niestosowanie się do zasad ? ? Kary będą wymierzane zgodnie ze statutem szkoły. Może to być np. nagana wychowawcy lub dyrektora. ? wyjaśnia dyrektor szkoły.
* jak wygląda sytuacja w Waszych szkołach ?
* jakie jest Wasze zdanie ?
* Mundurki.. zakładaliście ? Czy tylko na lekcje u wymagającego nauczyciela lub na 'k ontrolę ' dyrektora ?
* proszę mnie tu nie ' kopać '. myślę, że temat jak najbardziej odpowiedni do działu :d
pozdrawiam ;))
lista tematów
zakazy w szkole o. strona 3 z 3
To i krzyżyków niech zabronią.

W liceum i gimnazjum dobrze. Jakoś mnie to wszystko ominęło i dobrze.
Co do farbowania włosów, to niby jak mieliby mi udowodnić, że mam farbowane? Nie farbuję na żaden dajmy na to nienaturalny kolor, więc?