GabriellaAcMilan
GabriellaAcMilan
  20 Septiembre 2008 (pierwszy post)
Witam :) Jak Wasze samopoczucie ?

Nie wiem, czy taki temat był. Ale zakładam z myślą o sobie. Bo jestem ciekawa, jak to wygląda. Miło byłoby, gdyby starsi studenci też udzielili rad.

Sporo studentów wyprowadza się z rodzinnego gniazdka i wybiera bardziej odległe miejsca. A to oznacza spore wydatki na podstawowe potrzeby. Nawet 600 zł nie wystarcza, choć myślałam o tym, byle nie obciążyć rodziców. Podobnie w takiej sytuacji jak ja są jeszcze sporo studentów. Standard. Wszędzie słyszałam, że ponad 800 zł powinno wystarczyć na wszystko. Opłacenie akademika, żywności, biletów, podstawowych potrzeb, książek, itd.

Q: Ile zł miesięcznie dostajecie ? Na co wydajecie ? Z reguły ile zł miesięcznie powinno wystarczyć na wszystko ? 700- 900 zł? Rodzice Was utrzymują ?
Q: Obiadki. Będziecie stołować się tam, gdzie studenci, czyli w stołówce? A może na mieście albo w swoim zaciszu coś przyrządzicie ? Ile macie zamiar na to wydać? Ja na pewno nie będę jadała obiadków w stołówce, bo jedzenie okropne jest. Tak jak w szpitalu. Nie przyzwyczaiłam się do tego.
Q: Nie wspomnę również o wydatkach na wypady studenckie, do klubów czy do kina. Trochę będzie kosztowało. Człowiek nie żyje samą nauką, czasami przyda się rozrywka. Będziecie unikać życia towarzyskiego czy raczej każdą chwilę poświęcicie na naukę?
Q: Praca w trakcie studiów? W weekendy ? Opłaca się to ?

balladka
balladka
  20 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ile mieszkałaś z nią ??

Od września do stycznia.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ja nie biorę stancji, ze względu na te ograniczenia :)

Tylko na to wtedy było mnie stać ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: PW, zgadnij

Nie lubię zagadek ;)
smielaq89
smielaq89
  20 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ile zł miesięcznie dostajecie ? Na co wydajecie ? Z reguły ile zł miesięcznie powinno wystarczyć na wszystko ? 700- 900 zł? Rodzice Was utrzymują ?

250 - 300 zł, z czego mam sobie opłacić rachunki za koma i niedługo pewnie paliwo :P
Tak.

Konto usunięte
Konto usunięte: Obiadki. Będziecie stołować się tam, gdzie studenci, czyli w stołówce? A może na mieście albo w swoim zaciszu coś przyrządzicie ? Ile macie zamiar na to wydać? Ja na pewno nie będę jadała obiadków w stołówce, bo jedzenie okropne jest. Tak jak w szpitalu. Nie przyzwyczaiłam się do tego.

Dalej w domu :D

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie wspomnę również o wydatkach na wypady studenckie, do klubów czy do kina. Trochę będzie kosztowało. Człowiek nie żyje samą nauką, czasami przyda się rozrywka. Będziecie unikać życia towarzyskiego czy raczej każdą chwilę poświęcicie na naukę?

Nie da się każdej chwili poświęcić na naukę :P Jakoś trzeba żyć.. :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Praca w trakcie studiów? W weekendy ? Opłaca się to ?

Tylko w wakacje ;)
WueRZet
WueRZet
  20 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Będziecie unikać życia towarzyskiego czy raczej każdą chwilę poświęcicie na naukę?

Lepiej się nie alienować w grupie, bo potem ciężko do niej wejść :and: I ma to swoje złe strony(pamiętaj, że nie zawszę zrobisz notatki, ale nie każdy Ci z chęcią użyczy swoje:and:)
GabriellaAcMilan
GabriellaAcMilan
  20 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Od września do stycznia.

Aż dziw, że z nią wytrzymałaś. Ja bym już dawno wyprowadziła, o ile babka by coś mi ograniczała.
Konto usunięte
Konto usunięte: I ma to swoje złe strony(pamiętaj, że nie zawszę zrobisz notatki, ale nie każdy Ci z chęcią użyczy swoje)

Ja będę prowadziła bardzo ożywione życie towarzyskie. Nie dla mnie monotonia i nuda :rock: Nie mogłabym wytrzymać z sztywnym towarzystwem. Trzeba dbać o kontakty, Z drugiej strony mamy same korzyści.:)
WueRZet
WueRZet
  20 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja będę prowadziła bardzo ożywione życie towarzyskie. Nie dla mnie monotonia i nuda

Ech :( Dlaczego Cię nie przyjęli na UAM :and:
GabriellaAcMilan
GabriellaAcMilan
  20 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ech :( Dlaczego Cię nie przyjęli na UAM

Mało pkt :and: 2 lata czekania na darmo ;/ Też tego żałuję. Ale zawsze można przenieść się :)
WueRZet
WueRZet
  20 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale zawsze można przenieść się :)

Oj tak zrób to ^^
Na historię :rock:
Nie chwaląc się...najlepszy kierunek na całym Uniwerku ;))
GabriellaAcMilan
GabriellaAcMilan
  20 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie chwaląc się...najlepszy kierunek na całym Uniwerku ;))

Nie mogę iść na ten kierunek, który jest inny. Musi być taki sam. Ochrona jest na UAM, mam nadzieję, ;] nie sprawdziłam tego.
balladka
balladka
  21 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Aż dziw, że z nią wytrzymałaś. Ja bym już dawno wyprowadziła, o ile babka by coś mi ograniczała.

Nie miałam dokąd ;) Inne miasto, inne warunki - samodzielność. Jeszcze bałam się sama podejmować decyzje, bo konsekwencje ich ponosiłabym tylko ja.
uzak
uzak
  21 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Q: Ile zł miesięcznie dostajecie ? Na co wydajecie ? Z reguły ile zł miesięcznie powinno wystarczyć na wszystko ? 700- 900 zł? Rodzice Was utrzymują ? Q: Obiadki. Będziecie stołować się tam, gdzie studenci, czyli w stołówce? A może na mieście albo w swoim zaciszu coś przyrządzicie ? Ile macie zamiar na to wydać? Ja na pewno nie będę jadała obiadków w stołówce, bo jedzenie okropne jest. Tak jak w szpitalu. Nie przyzwyczaiłam się do tego. Q: Nie wspomnę również o wydatkach na wypady studenckie, do klubów czy do kina. Trochę będzie kosztowało. Człowiek nie żyje samą nauką, czasami przyda się rozrywka. Będziecie unikać życia towarzyskiego czy raczej każdą chwilę poświęcicie na naukę? Q: Praca w trakcie studiów? W weekendy ? Opłaca się to ?

cóż. trudno mi na to odpowiedziec ale jak wiekszosc wie lubie nabijac to napisze cos od siebie -.-
osobiscie sie nie wyprowadzilam z domu bo mam studia w swoim miescie. to dla mnie totalna glupota isc daleko na studia ktore są blisko (pomijam taki fakt ze wymarzone studia są daleko i nie ma blisko wlasnie takich - kazdy wie ocb :ninja: ) jednak osoby ktore są przyjezdne.. rodzice dają pieniądze.. nie wiem ile ale daja. dają również jedzenie aby mniej kasy szło na to. Osoby te nie pracują wiec są zalezne od rodziców.otrzymują równiez do 500 zl stupendium na mieszkanie wyzywienie itd. wiec calkiem dobrze musi im sie powodzic. U mnie w miescie co prawda stancje nie są drogie ale ludzie zarabiają duzo mniej niz w innych regionach.
balladka
balladka
  21 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: otrzymują równiez do 500 zl stupendium na mieszkanie wyzywienie itd.

Nie każdy ma podpisaną umowę z właścicielem mieszkania. Bez tego nie otrzyma się tego typu stypendium.
uzak
uzak
  21 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie każdy ma podpisaną umowę z właścicielem mieszkania. Bez tego nie otrzyma się tego typu stypendium.

wiekszosc podpisuje. jezeli by nie dostawali to bym nie pisala. jak wiec widac na pierwszy rzut oka pisze ze swojego doswiadczenia i obserwacji. nie wiem jak robi wiekszosc i naprawde interesuje mnie to tak samo jak zeszłoroczny śnieg.jak ktos chce dostawac pieniądze to robi cos w tym celu.
balladka
balladka
  21 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jak ktos chce dostawac pieniądze to robi cos w tym celu.

Widzisz, niektórzy właściciele boją się podpisać umowę, gdyż obawiają się interwencji Urzędu Skarbowego, a większość z wynajmujących nie odprowadza podatków z tytułu wynajmu lokalu mieszkalnego :tak:

Konto usunięte
Konto usunięte: wiekszosc podpisuje.

Nie wiem, statystyk nie widziałam. Sądzę, że Ty też nie.
bajerka20
bajerka20
  21 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: : Ile zł miesięcznie dostajecie ? Na co wydajecie ? Z reguły ile zł miesięcznie powinno wystarczyć na wszystko ? 700- 900 zł? Rodzice Was utrzymują ?

za studia płacić będę po 2tys na semestr... + koszty dojazdu na uczelnię + nocleg w akademiku + żarełko.... oj ciężko będzie hehe

Konto usunięte
Konto usunięte: Q: Praca w trakcie studiów? W weekendy ? Opłaca się to ?

pewnie...ale trzeba dużej samodyscypliny zwłaszcza w trakcie sesji...
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.