93Effciak93
93Effciak93
  6 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Mam prace domowa z historii ale brak podręcznika...Jak ktos odpowie mi na jakies pytanie to bardzo dziekuje.

*Jakie państwa założyly kolonie w Ameryce Północnej ?
*Gdzie i kiedy powtała pierwsza kolonia angielska ?
*Szacunkowa liczba mieszkancow w XV|| w. ?
*Czym zajmowali się osadnicy
*Przyczyny wybuchu wojny osadników Anglikami w latach 1775-1782 ?
*Co to była opłata stemplowa ?
*Co się zdarzyło w Bostonie w 1773 roku?
*Kiedy ogłoszono deklarację niepodleglosci ?
*Kto stanal na czela armii powstanczej ?
*Rok i miejsce pierwszej bitwy ?
*Polscy ochotnicy walczacy o wolnosc Stanow Zjednoczonych ?
*Rok i miejsce ostatniej bitwy ?
*W ktorym roku Anglia uznala niepodleglosc Stanow?

Jestem tragiczna z historii...to tylko polowa;/ reszte zrobilam cudem...bardzo prosze o odpowiedzi jesli cos wiedzie i gory bardzo bardzo dziękuje :***

asiulcia1
asiulcia1
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a Ty naucz się używać internetu

:zonk: :zonk: :zonk: !

nie wszytsko monza znaleźć w internecie!
baskas4
baskas4
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ! nie wszytsko monza znaleźć w internecie!

gówno prawda.
To, że nie potrafisz cos znaleźć w google to nie znaczy, że w internecie nic nie ma :zonk:
Martaxx92xx
Martaxx92xx
  6 Septiembre 2008
najłatwiej pójść na łatwizne ... :and:
Martaxx92xx
Martaxx92xx
  6 Septiembre 2008
Weź sie dziewczyno tylko zastanów, czy komuś będzie sie chcialo Ci udzielić odpowiedzi na tyle pytań... Mi np. sie nie chce .:woot:
asiulcia1
asiulcia1
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: gówno prawda. To, że nie potrafisz cos znaleźć w google to nie znaczy, że w internecie nic nie ma

to ze jestt to nie zawsze moze byc dobre , prawdziwe!
a moze i potrafie :zonk:
baskas4
baskas4
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: to ze jestt to nie zawsze moze byc dobre , prawdziwe!

rly?

Konto usunięte
Konto usunięte: a moze i potrafie

jasne :*
asiulcia1
asiulcia1
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: rly?

ofc !

Konto usunięte
Konto usunięte: jasne :*

no pewnie jasne jak slonce :mrgreen:
dobra ja juz koncze nie lubie sie sprzeczac
poetess
poetess
  6 Septiembre 2008

Strasznie leniwa jesteś ;)
Historia to jest przedmiot, którego zawsze można się nauczyć w jakimś stopniu, nawet bez kreatywnego myślenia charakterystycznego dla humanistów, szczególnie takie suche defninicje, daty , opisy, które nie wymagają subiektywnej oceny, bo można znaleść w googlach, ksiązkach i na 100% będzie dobrze. W tym wypadku nie ma mowy o tym, że czegoś nie rozumiesz, bo to wymaga tylko poszukania, więc nie pogrążaj pisząc jaka Ty jesteś biedna. Zwyczajnie jesteś leniwa i brak Ci ambicji, żeby posiedzieć trochę i poszukać. :zonk:

Dajcie mi bana, o ile nie napisałam na temat, ale nie mogę, wkurza mnie takie podejście.

sexiflexi18otoja
sexiflexi18otoja
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: *Jakie państwa założyly kolonie w Ameryce Północnej ?

yyyyy...

Konto usunięte
Konto usunięte: *Gdzie i kiedy powtała pierwsza kolonia angielska ?

yyyyy...

Konto usunięte
Konto usunięte: *Szacunkowa liczba mieszkancow w XV|| w. ? *Czym zajmowali się osadnicy *Przyczyny wybuchu wojny osadników Anglikami w latach 1775-1782 ? *Co to była opłata stemplowa ? *Co się zdarzyło w Bostonie w 1773 roku? *Kiedy ogłoszono deklarację niepodleglosci ? *Kto stanal na czela armii powstanczej ? *Rok i miejsce pierwszej bitwy ? *Polscy ochotnicy walczacy o wolnosc Stanow Zjednoczonych ? *Rok i miejsce ostatniej bitwy ? *W ktorym roku Anglia uznala niepodleglosc Stanow?

yyy nie wiem

ja tez jestem tragiczna jak cos z biolo to zgłos sie do mnie:) słuze pomoca
baran090
baran090
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: *Co się zdarzyło w Bostonie w 1773 roku?

W 1773 roku parlament angielski uchwalił ustawę o herbacie. Gdy do Bostonu przypłynęły pierwsze okręty z herbatą uchwalono, że zostanie ona odesłana bez zapłacenia cła. Opór gubernatora sprawił, że bostończycy w nocy 16 grudnia 1773 roku, przebrani za Indian, wtargnęli na okręty i zatopili cały ładunek herbaty. Wypadki te przeszły do historii jako "bostońska herbatka" lub "bostońskie parzenie herbaty".
Sporadyczny i lokalny opór zaczął przybierać charakter ruchu ogólnonarodowego. Do prawników oraz rzemieślników i kupców dołączyli plantatorzy, a zwłaszcza zainteresowani osadnictwem na nowych terenach farmerzy.
baran090
baran090
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: *Jakie państwa założyly kolonie w Ameryce Północnej ?

W XVII i XVIII wieku powstały w Ameryce liczne kolonie angielskie. Około 1750 roku liczyły one około 1 200 000 mieszkańców: Anglików, Szkotów, Walijczyków i Irlandczyków oraz nielicznych Francuzów, Holendrów i Niemców.
baran090
baran090
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: *W ktorym roku Anglia uznala niepodleglosc Stanow?

3.09.1783 - Anglia uznaje niepodległość Stanów Zjednoczonych, koniec wojny o niepodległość
baran090
baran090
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: *Co to była opłata stemplowa ?

Ustawa z 22 marca 1765 roku, według której wszystkie dokumenty cywilne, poczynając od weksli a kończąc na certyfikatach ślubnych, podlegać miały stemplowi na rzecz centralnego rządu. Została wydana przez parlament angielski dla Stanów Zjednoczonych Ameryki. Był to podatek pośredni. Amerykanie uważali, że jest to bezprawne nakładanie podatków przez londyński parlament, ponieważ nie mieli tam swoich przedstawicieli.
baran090
baran090
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: *Polscy ochotnicy walczacy o wolnosc Stanow Zjednoczonych ?

Tadeusz Kościuszko i Kazimierz Pułaski
93Effciak93
93Effciak93
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Tadeusz Kościuszko i Kazimierz Pułaski

mowilam juz ze cie kocham xDDkolego ty moj dziekuje:* nienadazam pisac:**
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.