Mam prace domowa z historii ale brak podręcznika...Jak ktos odpowie mi na jakies pytanie to bardzo dziekuje.
*Jakie państwa założyly kolonie w Ameryce Północnej ?
*Gdzie i kiedy powtała pierwsza kolonia angielska ?
*Szacunkowa liczba mieszkancow w XV|| w. ?
*Czym zajmowali się osadnicy
*Przyczyny wybuchu wojny osadników Anglikami w latach 1775-1782 ?
*Co to była opłata stemplowa ?
*Co się zdarzyło w Bostonie w 1773 roku?
*Kiedy ogłoszono deklarację niepodleglosci ?
*Kto stanal na czela armii powstanczej ?
*Rok i miejsce pierwszej bitwy ?
*Polscy ochotnicy walczacy o wolnosc Stanow Zjednoczonych ?
*Rok i miejsce ostatniej bitwy ?
*W ktorym roku Anglia uznala niepodleglosc Stanow?
Jestem tragiczna z historii...to tylko polowa;/ reszte zrobilam cudem...bardzo prosze o odpowiedzi jesli cos wiedzie i gory bardzo bardzo dziękuje :***
lista tematów
Historia strona 3 z 4
Weź sie dziewczyno tylko zastanów, czy komuś będzie sie chcialo Ci udzielić odpowiedzi na tyle pytań... Mi np. sie nie chce .

Strasznie leniwa jesteś ;)
Historia to jest przedmiot, którego zawsze można się nauczyć w jakimś stopniu, nawet bez kreatywnego myślenia charakterystycznego dla humanistów, szczególnie takie suche defninicje, daty , opisy, które nie wymagają subiektywnej oceny, bo można znaleść w googlach, ksiązkach i na 100% będzie dobrze. W tym wypadku nie ma mowy o tym, że czegoś nie rozumiesz, bo to wymaga tylko poszukania, więc nie pogrążaj pisząc jaka Ty jesteś biedna. Zwyczajnie jesteś leniwa i brak Ci ambicji, żeby posiedzieć trochę i poszukać.
Dajcie mi bana, o ile nie napisałam na temat, ale nie mogę, wkurza mnie takie podejście.
yyyyy...
yyyyy...
Konto usunięte: *Szacunkowa liczba mieszkancow w XV|| w. ?
*Czym zajmowali się osadnicy
*Przyczyny wybuchu wojny osadników Anglikami w latach 1775-1782 ?
*Co to była opłata stemplowa ?
*Co się zdarzyło w Bostonie w 1773 roku?
*Kiedy ogłoszono deklarację niepodleglosci ?
*Kto stanal na czela armii powstanczej ?
*Rok i miejsce pierwszej bitwy ?
*Polscy ochotnicy walczacy o wolnosc Stanow Zjednoczonych ?
*Rok i miejsce ostatniej bitwy ?
*W ktorym roku Anglia uznala niepodleglosc Stanow?
yyy nie wiem
ja tez jestem tragiczna jak cos z biolo to zgłos sie do mnie:) słuze pomoca
W 1773 roku parlament angielski uchwalił ustawę o herbacie. Gdy do Bostonu przypłynęły pierwsze okręty z herbatą uchwalono, że zostanie ona odesłana bez zapłacenia cła. Opór gubernatora sprawił, że bostończycy w nocy 16 grudnia 1773 roku, przebrani za Indian, wtargnęli na okręty i zatopili cały ładunek herbaty. Wypadki te przeszły do historii jako "bostońska herbatka" lub "bostońskie parzenie herbaty".
Sporadyczny i lokalny opór zaczął przybierać charakter ruchu ogólnonarodowego. Do prawników oraz rzemieślników i kupców dołączyli plantatorzy, a zwłaszcza zainteresowani osadnictwem na nowych terenach farmerzy.
Ustawa z 22 marca 1765 roku, według której wszystkie dokumenty cywilne, poczynając od weksli a kończąc na certyfikatach ślubnych, podlegać miały stemplowi na rzecz centralnego rządu. Została wydana przez parlament angielski dla Stanów Zjednoczonych Ameryki. Był to podatek pośredni. Amerykanie uważali, że jest to bezprawne nakładanie podatków przez londyński parlament, ponieważ nie mieli tam swoich przedstawicieli.