Mam prace domowa z historii ale brak podręcznika...Jak ktos odpowie mi na jakies pytanie to bardzo dziekuje.
*Jakie państwa założyly kolonie w Ameryce Północnej ?
*Gdzie i kiedy powtała pierwsza kolonia angielska ?
*Szacunkowa liczba mieszkancow w XV|| w. ?
*Czym zajmowali się osadnicy
*Przyczyny wybuchu wojny osadników Anglikami w latach 1775-1782 ?
*Co to była opłata stemplowa ?
*Co się zdarzyło w Bostonie w 1773 roku?
*Kiedy ogłoszono deklarację niepodleglosci ?
*Kto stanal na czela armii powstanczej ?
*Rok i miejsce pierwszej bitwy ?
*Polscy ochotnicy walczacy o wolnosc Stanow Zjednoczonych ?
*Rok i miejsce ostatniej bitwy ?
*W ktorym roku Anglia uznala niepodleglosc Stanow?
Jestem tragiczna z historii...to tylko polowa;/ reszte zrobilam cudem...bardzo prosze o odpowiedzi jesli cos wiedzie i gory bardzo bardzo dziękuje :***
lista tematów
Historia strona 2 z 4
Konto usunięte: widocznie wpisywac nie umiesz.
ja dzięki googlom miałam 3 miejsce w konkursie z geograi który polegał własnie na wyszukiwaniu różnych rzeczy jak najszybciej.
No moze nie umiem... jezu...za kazdym razem milion dat i ktora niby mam wybrac...
Tak chyba na 3 osoby biuorace udzial w konkursie. . .
Przybyli prawdopodobnie z północy kontynentu, ok. 1000 r p.n.e. Zajmowali się głównie polowaniem na bizony, zorganizowani byli w samodzielne ekonomicznie matrylinearne grupy. Uprawiali szamanizm (tańce rytualne, leczenie). Po rozpoczęciu kolonizacji Ameryki przez Europejczyków wyróżnili się walkami z Hiszpanami, Meksykanami i Amerykanami, kolejno. Kulminacja walk przypadła na lata przymusowych wysiedleń (1848-1886), kiedy wodzami byli Cochis i Geronimo. Wojny Apaczów z białymi skończyły się z chwilą poddania się Geronima (1886). Obecnie większość Apaczów zamieszkuje Rezerwat Mescalero w południowym Nowym Meksyku. Mniejsze grupy żyją w okolicach Apache w Oklahomie. Apacze Jicarilla żyją w rezerwacie w środkowej części Nowego Meksyku.
reszta juz nie wiem

jedynki moze nie zlapiesz jak juz polowe zrobilas ;>