Ostatnio przypadkowo zasłyszałem rozmowe pewnych pań. Jedna twierdziła że LO jest dpobre bo jest rokmniej nauki i sie nie marnuje tego roku jak chce sie iśc na studia. A druga z kolei że to badziew i że trzeba iść do Technikum bo ma sie zawód po tym. Ale nie pomyslała że jak ktoś chce iść na studia to ma rok dłużej nauki tzw. rok w du... .
Co o tym sądzicie ? :D
Wyższość LO od Technikum strona 2 z 2
Ogolem statystyki co do zdawalności matury przemawiają za LO i to stanowczo, oczywiscie są i wyjątki w postaci elitarnego technikum, ale wrzucajac wszystkie do jednego worka, to poziom słabszy-suchy fakt.
Jednak jak ktoś nie jest pewien, czy pójdzie na studia, to oczywiscie lepsze technkum, bo teoretycznie pozostawia dwie drogi otwarte.
Jednak, gdy ktoś jest pewien, że chce miec wyższe wykształcenie to Liceum Ogolnoksztalcące to rozsądniejszy wybor ;)
jak wyżej niektórzy piszą, jak kto woli, ja wybrałam technikum gdzie mam przedmioty związane z kierunkiem na który pójdę, jak już będę na studiach, bo nadzieję że trochę mi to potem pomoże ;P
ale i tak miałam dylemat.
'cokolwiek zrobisz, będziesz żałował' :D
A.
Cie pogrzało. Jestem w technikum elektronicznym. Uczę się w nim zawodu i szykuję do matury. Jestem za Technikami bo ten jeden rok dłużej w szkole to jest dlatego, żeby uczniowie nie musieli tygodniowo mieć 50 godzin lekcyjnych aby zdążyć z nauką zawodu i przedmiotów ogólnych. MOŻNA PO TECHNIKUM IŚĆ NA STUDIA NA KAŻDY KIERUNEK
po technikum tez mozna iśc na studia... masz zawód i maturę... a rok to tylko 10 mies szkoły wiec naprawdę wieczność... zdążycie sie za ten czas zestarzeć :D
Kurdę. Bo akurat rok to rzeczywiście długi czas. Sama jestem w Liceum ale wolałabym iść do technikum. Technikum ekonomicznego. No wiecie mieć zawód, iść na studia później. Taki full service. Jak się zda egzaminy w technikum xD
No i ogólnie to też zależy od tego czy chce nam się uczyć.
Jak się komuś chce to nieważnie gdzie idzie, nie?
I nie ma czegoś takiego jak wyższość liceum nad technikum