CultSociety
CultSociety
  5 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Ostatnio przypadkowo zasłyszałem rozmowe pewnych pań. Jedna twierdziła że LO jest dpobre bo jest rokmniej nauki i sie nie marnuje tego roku jak chce sie iśc na studia. A druga z kolei że to badziew i że trzeba iść do Technikum bo ma sie zawód po tym. Ale nie pomyslała że jak ktoś chce iść na studia to ma rok dłużej nauki tzw. rok w du... .
Co o tym sądzicie ? :D
:piwo:

Ader
Ader
  5 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: że trzeba iść do Technikum bo ma sie zawód po tym. A

o ile się zda egzamin

.

Zresztą wyższość liceum jest taka że statystyki zdawalności matury w LO są wysokie ok 90% a w technikum na poziomie 67.

:)
ThugChild
ThugChild
  5 Septiembre 2008

nie ma co takich rzeczy porownywac. to wszystko zalezy od tego jakie masz zainteresowania i co chcesz w zyciu robic. ja np wybralam liceum bo chce jak najszybciej sie znalezc na studiach, a inni moze chca isc do technikum bo chca miec zawod jakis konkretny takze nie ma czegos takiego ze liceum jest lepsze od technikum albo naodwrot :) pzdr:)

Ziomaleckiii17
Ziomaleckiii17
  5 Septiembre 2008

zależny od tego co chce się robić w przyszłości :tak:
ja poszłam do liceum bo nie było żadnego kierunku technicznego z którym wiązałabym przyszłość.

razotka
razotka
  5 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Co o tym sądzicie ? :D

jestem za LO.
po techniku owszem masz zawód ale tylko to.
po liceum idziesz na studia i wyrabiasz sobie odpowiednie wykształcenie a co za tym idzie masz większy wybór przy rodzaju pracy.
baskas4
baskas4
  5 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale nie pomyslała że jak ktoś chce iść na studia to ma rok dłużej nauki tzw. rok w du... .

no rzeczywiście rok to wieczność :zonk:

Konto usunięte

sądzę, że w technikum człowiek haruje tak samo, ba nawet czasem bardziej od LO, bo kurde zawodowe przedmioty to nie jest pikuś.
IAmYourFantasize
IAmYourFantasize
  5 Septiembre 2008

ja mialam do wyboru technikum i liceum i wybralam technikum,wszyscy mnie namawiali ze po tym tez mozna isc od razu do pracy a jak sie idzie do liceum to trzeba koniecznie isc na studia bo sie nie bedzie mialo pracy czy cos takiego....wiec wybralam technikum i nawet teraz w nim siedze na lekcji podobnej do inormatyki...to nic ze w technikum sa 4 lata nauki...:-)..

baran090
baran090
  5 Septiembre 2008
Konto usunięte

Ja tam wybrałem Technikum :tak:
baskas4
baskas4
  5 Septiembre 2008
razotka
razotka: po techniku owszem masz zawód ale tylko to.

a średnie wykształcenie to co? Pies?
po technikum też przecież można iść na studia! Ludzie!
DeliciousJelly
DeliciousJelly
  5 Septiembre 2008
razotka

po technikum też można iść na studia. :and:
Tyle, że w LO lepiej przygotowywują do matury [potwierdza to zdawalność, która w tech. jest dużo niższa.]
Ale technikum też jest dobre. Zależy jakie kto ma plany na przyszłość. Wszystko ma swoje wady i zalety. I tak jak w LO nauka jest krótsza, tak w tech. masz więcej praktycznych i bardziej potrzebnych przedmiotów. ;)
Claudia191
Claudia191
  5 Septiembre 2008
razotka

Ma się zawód i na studia też można iść ...:and:
Lukaszzz929
Lukaszzz929
  5 Septiembre 2008

ku*** ludzie wszech wiedzacy ajj glaby po technikum masz zawod i tez mozesz isc na studia

KamiQa
KamiQa
  5 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: zasłyszałem

:woot:

Konto usunięte

jak ktoś poważnie mysli o studiach to wg mnie lepiej niech wybierze liceum. A jak ma jakiś tam fach w ręku to niech wybierze technikum. Ma i mature i technika ;)
Zezowatylucznik
Zezowatylucznik
  5 Septiembre 2008

EEEchhh... ja tam tyle powiem że nie ma co jest lepsze... lepsze jest to co kto woli a to że w technikum jest mniejsza zdawalność to nie wina przygotowania tylko samych uczniów chce ktoś się uczyć to się nauczy a jak nie to znaczy że ma to daleko w głębokim poważaniu... Ja tyle powiem że jak ktoś potrafi się nauczy lepiej poświęcić ten rok który zwróci się z nawiązką

aNnn92
aNnn92
  5 Septiembre 2008

po technikum jak najbardziej mozna isc na studia :)
jak jzu wyzej pisano , zalezy to od zainetesowan jakie ma czlowiek :)
ja wybralam LO. a prace moge znaleźć zawsze jakas dorywkowa :)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.