Na maturę z j.polsiego trzeba mieć konspekt czy wystarczy jak się wcześniej oddało opis bibliograficzny? POTRZEBUJE SZYBKIEJ OPDPOWIEDZI PROSZE!
Matura z jezyka polskiego ustna
a zdawałes mature? Bo ja pamietam ze 3 miesiace temu oddawalam opis bibliograficzny i nauczycielka nam mowila ze na podstawie tego bd nam zadawac pytania a teraz mam metlik w glowie bo kolezanka mi namacila ze trzeba miec jakis konspekt albo plan wypowiedzi i juz sama nie wiem ;(((((
zdawałem 6 dni temu i zdałem na 80%, oddałem im tylko 3 egzemplarze bibliografii, potem na egzaminie dali mi jedna abym z niej korzystał...ale i tak nie korzystałem.
No tak z tej bibliografii MOGĄ (ale nie muszą) zadać Ci pytanie z tego naukowego opracowania tematu. (u mnie na szczęscie nie zadali) Np. jak wykorzystałaś ksiązki zawarte w literaturze przedmiotu lub co autor napisał tam o jakiejś książce.itp...
nam też gadała nauczycielka że trzeba znać tą bibliografie bo bedą na pewno z tego pytali, miałem ponad 5 obrazów w prezentacji to tez mi mowiła że musze znać jakąs taka profesjonalną interpretacje tych obrazów bo inaczej źle je zinterpretuje i pkt mi odejmą... jednym słowem gówno prawda... obrazy po prostu opisałem co na nich widzę i co autor mógł mieć na mysli i nie musiałem sie do niczego ustosunkowywać itp.
planu prezentacji nie trzeba mieć -ja nie miałem bo nie potrzebny mi był (miałem prezentacje multimedialną) plan to dobry jest jak tam stoisz i mówisz z pamięci, to zeby sie nie pogubić spogladasz w punkt i go omawiasz. ja omawiałem slajdy z ekranu.
nie wiem przypadkiem czy konspekt i plan wypowiedzi to nie jest to samo...tak mi sie zdaje.
Ale nie trzeba tego mieć jak nie chcesz.