Konto usunięte: dlatego myślałam o lingwistyce, albo filologii angielskiej połączonej z jakimś językiem (przykład: filologia angielska z germianistyką).
Y, a czym to się różni? Według tego, co przeczytałem to to samo.
http://www.wse.krakow.pl/pl/studia_stopien1/filologia__lingwistyka_stosowana/tryb,dzienne -> tu masz link do strony Wyższej Szkoły Europejskiej w Krakowie, jak chcesz to poczytaj sobie o tym kierunku.
Konto usunięte: Myślicie, że to przyszłościowy kierunek?
Przyszłościowe kierunki to niestety ścisłe.
Konto usunięte: Ciężko się dostać na tego typu studia?
Zależy od uczelni - czy jest duże zainteresowanie.
Zależy od wyników matury - czy są dobre.
Z pewnością wymagają języka. Wiem, że dawniej niektóre uczelnie jeszcze wymagały zdanej historii, ale teraz to nie orientuję się w tym.
Konto usunięte: Ewentualnie można studiować to zaocznie na Uniwersytecie? Wtedy też patrzą na wyniki matury?
Pewnie, że można (pod warunkiem, że dana uczelnia oferuje takie studia w trybie zaocznym). I tak, na zaocznych również są brane pod uwagę wyniki z matury, ale w większości przypadków wszyscy się dostają.
Konto usunięte: Osobiście słyszałam, że bardzo mało osób kończy lingwistykę z tego powodu, że jest to trudny kierunek.
Pewnie trudność polega na zdwukrotnionym wysiłku przy nauce (dwa języki).
Konto usunięte: prpopnuje sprawdzic na stronie gdzie jest ten kierunek:) bo każda uczelnia ma inne wymagania.
O właśnie :). Na stornach uczelni, gdzie byś chciała studiować, of course ;).