Konto usunięte: btw. Jak wyglądała ta stara matura ustna? :>
nieoficjalnie nauczyciel dawał ok. 100 zagadnien do opracowania (przekrój z litertury i kultury wszytskich epok, w tym gramatyka)... pytania nie były dokladnie takie same, ale tematycznie się pokrywały... jak dokładnie wyglądała to nie wiem, bo byłam zwolniona... ale losowało się zestaw, było 20 min na przygotowanie się i nastepnie odpowiedz przed komisją...
pisemną wspominam bardzo miło w szczególności, ze wylosowałam sobie pierwszą ławkę tuż przed komisją:]
Konto usunięte: ale te pytania to z lektur?
Tzn. z treści, czy jakieś dodatkowe? :>
kanon lektur mielismy rozszerzony:P nie to co jest teraz... pytania były z lektur, wierszy, twóczości, biografii... jesli trafiło cie pytanie, by opisać cechy średniowiecznej twóczości i inspiracjach to wiadomo, że trzebabyło opowiadać również o tym, co epoka wniosła nowego np. syle w architekturze, filozofie etc.
a co do lektur to poetykę przeczytaj obowiązkowo... Poetyka Kulawika jest najbardziej dostępnym językiem napisana... chyba, zę chcesz bardziej ambitnie do tego podejść i wybierasz się na studia humanistyczne to tzw. "Trojaczki" czyli zarys teorii literatury Sławiński, Głowiński, Okopień-Sławińska...