Rosiczka00
Rosiczka00
  9 Noviembre 2008 (pierwszy post)

Ostatnio w wiadomościach padło info [które właściwie jest mniej więcej znane], że najwięcej studentów jest oraz wybiera takie kierunki, jak: ekonomia, administracja, stosunki społeczne, socjologia i różne humanistyczne. Za około 5 lat natomiast będzie na rynku niedobór ludzi po studiach technicznych.
Rząd zdecydował się na stypendia dla ludzi wybierających kierunki inżynierskie, nawet tysiąc co miesiąc.
Na mojej uczelni ostatnio odbyły się Targi Pracy, gdzie znane firmy składały propozycje dla studentów 4 i 5 roku oraz absolwentów mojej uczelni.

i teraz pytania :

1. Zgadzacie się, że tendencja do wybierania kierunkow humanistycznych w Polsce jest wysoka?
2. Czy stypendia zachęcą ludzi do wybierania akurat uczelni technicznych? Zapewne kasa będzie dawana dopiero za konkretne wyniki, a nie samo dostanie się na uczelnię.
3. Czy warto studiować coś, co kompletnie nas nie rusza ale wiedzieć, że za kilka lat to się opłaci i będziemy mieć szanse na 'lepsze życie' ?
4. A jaki będzie/jest Wasz wybór? ;)

baskas4
baskas4
  9 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 4. A jaki będzie/jest Wasz wybór? ;)

wolę robic to, co lubię aniżeli robić coś czego nie lubię, chociaż mieć z tego większe pieniądze.

Wybór. Studia humanistyczne, może historia lub kulturoznawstwo.
Rosiczka00
Rosiczka00
  9 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Wybór. Studia humanistyczne, może historia lub kulturoznawstwo.

kulturoznawstwo może być ciekawe, no ale historia ... zawsze spałam i miałam baaardzo słabe ocenki :ninja:
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  9 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: w takim razie na co się zdecydowałeś tym razem?

tzn. po LO poszedłem na AWF jednak uraz kolana mnie z lekka zdołował
i podziękowałem ..wtedy poszedłem na studium (najpierw jedno.. bo nie stracić roku.. a potem już się wszystko poebało... i poszedłem na kolejne studium a w między czasie zahaczyłem o Stosunki Międzynarodowe )
teraz ogólnie.. zastanawiam się nad kolejnymi studiami.. zaocznie
i tak myślę czy nie iść na psychologię :woot:
...Ignorance is bliss...
kathariss
kathariss
  9 Noviembre 2008
RexMundi
RexMundi: psychologię

Nie chce nic mówić, ale szansa, że znajdziesz prace ..jest mała
Rubiooo
Rubiooo
  9 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 3. Czy warto studiować coś, co kompletnie nas nie rusza ale wiedzieć, że za kilka lat to się opłaci i będziemy mieć szanse na 'lepsze życie' ? 4. A jaki będzie/jest Wasz wybór? ;)

3. Warto :tak:
4.Politechnika Poznańska bądź Szczecińska(bo biorą na Szczecińską wszystkich,potwierdzone przez Panie z sekretariatu i tamtejszych studentów)
Technologia Chemiczna bądź Inżynieria Chemiczna
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  9 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie chce nic mówić, ale szansa, że znajdziesz prace ..jest mała

w psychologa bawię się codziennie :and:
dlatego może i bym się wybrał na ten kierunek by jeszcze lepiej poznać tajniki tego zawodu itd.
...Ignorance is bliss...
xXxblondixXxxx
xXxblondixXxxx
  9 Noviembre 2008
Konto usunięte

ASP
bree92
bree92
  9 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Zgadzacie się, że tendencja do wybierania kierunkow humanistycznych w Polsce jest wysoka?

Trudno mi oceniać. Nie mam aż tak dużego porównania, w moich środowiskach statystyki przedstawiają się pewnie do 50%. Chociaż...jakby to głębiej przemyśleć, to rzadziej spotykam się z kierunkami stricte matematycznymi, jakimiś inżynierskimi.

Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Czy stypendia zachęcą ludzi do wybierania akurat uczelni technicznych? Zapewne kasa będzie dawana dopiero za konkretne wyniki, a nie samo dostanie się na uczelnię.

Myślę, że tak. Studentom zazwyczaj ciężko jest się utrzymać na przyzwoitym poziomie, każdy przysłowiowy grosz jest częstokroć nieomalże na wagę złota.

Konto usunięte
Konto usunięte: 3. Czy warto studiować coś, co kompletnie nas nie rusza ale wiedzieć, że za kilka lat to się opłaci i będziemy mieć szanse na 'lepsze życie' ?

Nie, nie myślę w ten sposób. Gardzę lekarzami, którzy nimi są tylko dlatego, że w branży medycznej dobrze płacą.

Konto usunięte

prawo, historia, filologia polska. Jak się uda, tak będzie. :)
baskas4
baskas4
  9 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no ale historia ... zawsze spałam i miałam baaardzo słabe ocenki

podobno studia historyczne także są nudne :d
Rosiczka00
Rosiczka00
  10 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Myślę, że tak. Studentom zazwyczaj ciężko jest się utrzymać na przyzwoitym poziomie, każdy przysłowiowy grosz jest częstokroć nieomalże na wagę złota.

na piwo większość idzie, to co się dziwić ... :-D

Konto usunięte
Konto usunięte: podobno studia historyczne także są nudne :d

po 3 latach z rozsz histą i wosem stwierdziłam - o nie, nigdy więcej tych cierpień :D
XxLoveMeSweetiexX
XxLoveMeSweetiexX
  10 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: administracja

moje kochanie np. to studiuje :zakochany:

Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Zgadzacie się, że tendencja do wybierania kierunkow humanistycznych w Polsce jest wysoka?

tak,sama mam zamiar taki wybrać

Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Czy stypendia zachęcą ludzi do wybierania akurat uczelni technicznych? Zapewne kasa będzie dawana dopiero za konkretne wyniki, a nie samo dostanie się na uczelnię.

może...ale mnie nie zachęci,bo mnie nie interesują uczelnie techniczne xD chyba bym och*** na takiej :zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: 3. Czy warto studiować coś, co kompletnie nas nie rusza ale wiedzieć, że za kilka lat to się opłaci i będziemy mieć szanse na 'lepsze życie' ?

czy ja wiem... później całe życie robić coś co mnie nie satysfakcjonuje,to trochę bez sensu :and:

Konto usunięte

psychologia bądź prawo
pubaj
pubaj
  10 Noviembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 4. A jaki będzie/jest Wasz wybór? ;

resocjalizacja. (:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.