proszeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:)
lista tematów
pomoże mi ktoś z matmą?
Dane s ą dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje si ę 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone.
W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe , 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy
po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
to nie jest trudne, tylko nie wiem jak opisać to jak to zrobić...
ja bym drzewko narysowała... potem przestrzeń, zdarzenie i elementy mu sprzyjające no i prawdopodobieństwo.
Mozna zrobic z drzewka i ze wzoru na klasyczna definicje prawdopodobiensta, P=A/omega i wtedy wyniki prawdopodobienstawa z 1 i 2 pojemnika pomnozyc i powinno byc ok.
uuuu rachunek prawdopodobieństwa .. jeszcze do tego nie doszłam .. będę mieć to w 3 klasie liceum czyli za rok ;D nie pomogę Ci niestety...
Konto usunięte: Dane s ą dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje si ę 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone.
W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe , 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy
po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
prawdopodobienstwo wylosowania dwoch bialych kul: 4/9 * 2/6 = 8/54 = 4/27
dwie czarne: 3/9 * 3/6 = 9/54 = 1/6
dwie zielone: 2/9 * 1/6 = 2/54 = 1/27
prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul tego samego koloru to chyba 4/27 + 1/6 + 1/27 = 19/54 (chyba)