hope90
hope90
  12 Octubre 2008 (pierwszy post)

Kochani mam problem, licze ze ktos mi pomoze.

Temat: Analizujac podane fragmenty i odwołując sie do calosci utworu skonfrontuj obraz chlopow przedstawiony w dramacie Wyspianskiego "Wesele" z wyobrazeniami inteligencji na temat mieszkancow.

I moje zadanie brzmi następująco:
Skonstruuj klucz, wypełnij go swoimi uwagami (z jakich elementów, fragmentów, wnioski)

Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrac. Nie licze na to, ze ktos zrobi za mnie zadanie, ale moze ktos podpowie, da cenne wskazówki jak to w ogóle zacząć?

Pozdrawiam

BujajacaWoblokachh
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  12 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Analizujac podane fragmenty i odwołując sie do calosci utworu skonfrontuj obraz chlopow przedstawiony w dramacie Wyspianskiego "Wesele" z wyobrazeniami inteligencji na temat mieszkancow.

Piszac prace wyszlabym od tego jak wygladala sytuacja chlopow w tamtych czasach - bazujac na historii tamtego okresu...

nastepnie przywolalabym kilka scen z 'wesela' i skomentowala je...

dobrymi przykladami bylyby na pewno te sceny:

- rozmowa dziennikarza z jednym z chlopow, ktory sie go pytal o chinczykow - chodzi tu o to, ze wyspianski pokazuje, iz chlopi interesowali sie polityka i mieli na ten temat jakies pojecie, chcieli sie czegos dowiedziec, natomiast dziennikarz potraktowal chlopa oleajaco, i zbywajaco, co swiadczy wlansie o tym ze nie widzial, ze chlopi rowniez moga interesowac sie polityka, czyli postrzegal ich jako glupcow...

- innym przykladem moze byc np rozmowa pana mlodego z chlopem, gdzie pan mlody stwierdza ze odkad chodzi boso, to czuje sie zdrowszy... swiadcyz to o tym iz inteligencja nie ma w ogóle pojecia o tym jak zyja chlopi i o tym, ze oni boso chodza nie dla zdrowia ale dlatego, ze sa biedni i nie stac ich na buty...

itd, itd...
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Nivriti
Nivriti
  12 Octubre 2008
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: Piszac prace

Ja nie mam napisać pracy, tylko sam klucz :)
hope90
hope90
  12 Octubre 2008

@Nivriti:
Kolezanka sie nie wylogowała.

Tak więc- potrzebuje pomocy dotyczącej pisania samego klucza.

Rosiczka00
Rosiczka00
  12 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Temat: Analizujac podane fragmenty i odwołując sie do calosci utworu skonfrontuj obraz chlopow przedstawiony w dramacie Wyspianskiego "Wesele" z wyobrazeniami inteligencji na temat mieszkancow.

ahaha, mieliśmy ten temat na próbnej maturce ;F
foccowme
foccowme
  13 Octubre 2008

tylko jak mamy Ci pomóc jak nie podałas tych wybranych fragmentów?

hope90
hope90
  13 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: tylko jak mamy Ci pomóc jak nie podałas tych wybranych fragmentów?

Ja takze nie mam ich podanych.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.