WaszaZnajoma
WaszaZnajoma
  9 Octubre 2008 (pierwszy post)

Hej!!! mam prosbe podajcie mi definicje pojec BLAD WZGLENY I BLAD BEZWZGLEDNY!!! prosze szukalam ale w wikipedii i innych zrodlach jest starsznie nie przystepnie to wytlumaczone ;( pozdrawiam

MajkaSasiadka
MajkaSasiadka
  9 Octubre 2008

Różnicę między dokładną wartością a wartości przybliżoną nazywamy błędem bezwzględnym przybliżenia. Różnicę tę obliczamy, odejmując od większej z tych wartości mniejszą.

Gdy przybliżenie jest mniejsze od dokładnej wartości, mówimy, że jest to przybliżenie z niedomiarem; błąd bezwzględny obliczamy wówczas, odejmując przybliżenie od dokładnej wartości.

Gdy przybliżenie jest większe od dokładnej wartości, mówimy, że jest to przybliżenie z nadmiarem; błąd bezwzględny obliczamy wówczas, odejmując dokładną wartość od przybliżenia.

Obliczając stosunek błędy bezwzględnego do dokładnej wielkości, możemy lepiej ocenić błąd przybliżenia. Ten stosunek nazywamy błędem bezwzględnym i wyrażamy go zwykle w procentach.
Więcej nie znalazłam, wydaje mi się, ze jest to tu dość jasno wytłumaczone :ziober2:

WaszaZnajoma
WaszaZnajoma
  9 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Więcej nie znalazłam, wydaje mi się, ze jest to tu dość jasno wytłumaczone

dzieki Ci wielkie :mrgreen: życie mi ratujesz :tak: DZIEKUJE ;* ;* ;*
sleetfotek
sleetfotek
  9 Octubre 2008
MisiaV
MisiaV
  9 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: http://photos131.nasza-klasa.pl/dev232/0/464/635/0464635136.jpg

Jesli chciałeś być zabawny to muszę Cię rozczarować ale coś Ci nie wyszło :)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.