Hej.
Mam do zrobienia zadanie z religii:
Napisz, jakie dostrzegasz w Kościele elementy boskie, a jakie tylko ludzkie??
Mógłby mi ktoś pomóc? Z góry dziekuje. Nie nabijać.Potrzebne konkretne odpowiedzi
lista tematów
Religia ;/
np Bóg jest wszechobecny, można sie pomodlić do niego, jest rozdawnany podczas komunii,
a ludzkie to np sama budowa kościoła wraz z wyposażeniem
Nie wiem czy o to ci chodzilo, to jest pierwsza mysl jaka mi naszła
nie potrafisz sie wypowiedziec na ten temat?
BU! :**
dobre pytanie bo jak przez duże K to znaczy że mamy doczynienia nie z budynkiem ale ze wspólnotą ludzi wierzących.
jak na mój gust do elementów boskich zaliczyłbym : Bóg w postaci trójosobowej czyli Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch święty
cuda np. przemienienia
sakramenty (?)
łatwiej z ludzkimi bo są to:
wspólnota ludzi wierzących,
budynek sakralny
ołtarz
obrazy ikony i relikwie
różaniec czy książeczka jako pomoce modlitewne.
generalnie wszystko co jest namacalne będzie miało aspekt ludzki a wszystko co odnisi się do wiary i stanu ducha będzie miało aspekt boski.
btw.
zaprzeczasz tu sobie bo nie wierząc w Kościół przez duże K nie wierzysz w to że ludzie którzy razem z Tobą tworzą wspólnotę ludzi wierzących( czyli właśnie Kościół) nie wierzą w Boga w którego Ty wierzysz.
Konto usunięte: zaprzeczasz tu sobie bo nie wierząc w Kościół przez duże K nie wierzysz w to że ludzie którzy razem z Tobą tworzą wspólnotę ludzi wierzących( czyli właśnie Kościół) nie wierzą w Boga w którego Ty wierzysz.
Kościół to organizacja .. z własnym rządem jak każda państwo
Watykan - Państwo Kościelne
ludzie stworzyli kościół by czcić Boga lub bogów
ludzie wymyślili prawa i obowiązki wobec kościoła i wiary
ludzie wymyślili co jest dobre a co złe .. nie według Boga ani według wierzących tylko to co najbardziej odpowiada Kościołowi
Wierząc w Kościół wierzysz w ludzi którzy nim kierują
a Bóg przekazał .. "Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną."
Więc wierze w Boga nie w Kościół
...Ignorance is bliss...