Dopadł mnie brak weny:/ Piszę pracę na temat "czym jest kultura". Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście podrzucili mi kilka pomysłów czym ta kultura może być. Tylko krótkie podpowiedzi, bo w laniu wody jestem mistrzem :P z góry dziękuję za pomoc :)
pomysły na wok
czym jest kultura?
Teoretycznie z pewnego pkt. widzenia jest to definicja pierwotna lub chociazby zdefiniowanie jej to indywidualna sprawa.
Moim zdaniem kultura jest to ogoł wytworów ludzkiej działalności, tych materialnych, jak i niematerialnych, ogol wartości i uznanych wzórów postępowania w dowolnych zbiorowościach, zgrupowaniach, zazwyczaj przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ponadto kultura może ewoluwać, zmieniać się.
Czysto podręcznikowo kultura to rozbudowany zespół pisanych i niepisanych zakazow i nakazów, ktorych nie mozna lamac i przekraczac bez konsekwencji.
przykladowe rodzaje kultury:
-materialna
-niematerialna
-fizyczna
-pracy
-polityczna
-słowa
-naukowa.
Jednak prawdę mówiąc kultura jest taka szeroka, że praktycznie wszystko mozna pewnych stopniu do niej podporządkować stwarzając nieskończenie wiele podrodzajów.
Teraz wystarczy tylko opisać każdy rodzaj i wystarczy:) - inteligencją to się nie popisałam w tym momencie :/ :P nieważne:)
Nie opisuj bo to bez sensu, lepiej generalizuj biorac pod uwage ogol definicji niz kazdy rodzaj po kolei omwiac, no chyba, że zamierzasz tutaj prace magisterska pisac ;)