Yo
Mam pytanko ;] a raczej chciałabym się poradzić ;p
Teraz kończę gim i mam zamiar iść do liceum .
Ale NIE WIEM, jakie wybrać
~ prywatne
czyy ~ państwowe
Niektórzy mówią mi, że idąc do prywatnego nie ma możliwości nie zdania, bo przecież płacisz ;]] ale za to nauczyciele leją na to czy coś umiesz czy nie ^^
W państwowym jest więcej osób w klasie ale nauczycielą bardziej zależy na tym, żebyś coś umiał
w sumię ..
To sama nie wiem !
Co wy sądzicie na ten temat ?? poradzcie ;]]
prywatne czy państwowe ?? ;D strona 1 z 2
nie mnie oceniać prywatne szkoły, bo do nich nie chodziłam nigdy.
Jednak jest taka szkoła w pobliskiej miejscowości i cieszy się złą reputacją.
zalezy czy chcesz sie uczyc i miec szanse znalezienia pracy w przyszlosci czy teraz nic nie robic i pozniej tez byc bezrobotnym :)
Panstwowe - bo sie czegos nauczysz, w prywatnym zawsze inaczej na Ciebie patrza bo im placisz wlasnie za to zeby miec lajt, co nie jest dobre na tym poziomie edukacji.
jak Cię stać i lejesz na naukę idź do prywatnej - jak chcesz coś z tej szkoły wyciągnąć - państwowe.

państwowe - stopień jaki tam jest (zakładając, ze takowy jest), jest dość wysoki, do którego uczeń musi się dostosować, natomiast
prywatne - jak to ktoś wyżej wspomniał - płaci się za nie, tu nauczyciel dostosowuje się do Ciebie i Twoich możliwości, poziom jest znacząco niższy
kiedyś nauczycielka nam tłumaczyła, podczas wyboru przez pracodawce osoby ze szkoły prywatnej, a państwowej to rzeczą oczywista jest pracownik po szkole państwowej :P
Państwowe.
W prywatnym nic się nie nauczysz. Dostajresz piątki za zdanie do klasy do klasy, a w trzeciej klasie możesz mieć problem ze zdaniem matury, do której kompletnie Cię nie przygotują i będę się 'udupiać' żebyś dalej siedziała w szkole i płaciła. Oprócz tego trudno znaleźć po szkole prywatnej pracę, nie mówiąc już o dostaniu się na studia.
to jeszcze zależy od tego w jakim mieście się uczysz.
W moim co prawda prywatnego liceum nie ma, ale 36km ode mnie takowe jest i cieszy się popularnością jak i poziomem z uwagi na to, że nauczyciele przykładają się do swoich obowiązków a uczniowie są ambitni.
Nie ważne gdzie się jest czy w państwowej szkole czy prywatnej.
Jak ktoś chce się uczyć to będzie się uczył.
Takie wypowiedzi wygłaszają osoby, które w życiu nie miały styczności z prywatną nauką ;)
____
Byłam w gimnazjum prywatnym i bardzo sobie chwalę.
Klasy były mniej liczne, był doskonały kontakt nauczycieli z rodzicami.
Co więcej ogromna była przykładana uwaga do indywidualnego ucznia.
Bądź co bądź - płacisz wymagasz.
Co więcej - rodzice płacąc stawiają szkole pewne wymagania , które owa szkoła spełniać musi. Jest większy rygor. Nie ma Cię w szkole - telefon do domu - dlaczego ;]
____
Bądź co bądź były tego plusy i minusy , ale szczerze mówiąc miło wspominam ten czas.
mojej mamy znajomej dzieic chodzily do prywatnej i potme ich juz nie bylo stac na prywatna poszli do panstwowej i co okazlao sie ze nic nie umieja bo tak ich uczyli ;/
i co w prywatnej szkole chcesz tylko miec taki plan na dzienszkola-dom i nauka az do poznej nocy bo tak jest 0 wolnego czasu moj byly chodzi