madziag23
madziag23
  30 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Lubicie słuchać lektury w słuchawkach??

scofieldowski
scofieldowski
  1 Octubre 2008
Ajra
Ajra: Zasada jest taka - jak ktoś chce przeczytać to przeczyta :) nie ważne szybko czy wolno - OBY coś zrozumiał ;)

dokladnie, przede wszystkim checi sie licza...
Ajra
Reputacja: 7 | BluzgometrTM: 2
Ajra
  1 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: dokladnie, przede wszystkim checi sie licza...

W sumie to szybkie czytanie jest dobre dla tych , którzy szczerze czytać nie lubią :mrgreen: Ja lubię przeżywać perypetie bohaterów , czy różnego rodzaju rozterki :)
Nie lubię gdy książka się kończy ;)

Chociaż najlepsza książka to jeszcze ta nieprzeczytana :pavarotti:
spread my wings and fly hold my head up high
scofieldowski
scofieldowski
  1 Octubre 2008
Ajra
Ajra: W sumie to szybkie czytanie jest dobre dla tych , którzy szczerze czytać nie lubią

czyli cos dla mnie :D

Ajra
Ajra: Ja lubię przeżywać perypetie bohaterów , czy różnego rodzaju rozterki :)

jest kilka ksiazek takich ktore troche mnie zainteresowaly..

ja lubie tez czytac opisy przyrody :D

Ajra
Ajra: Chociaż najlepsza książka to jeszcze ta nieprzeczytana

ja wole gazety czytac :D
marihuania
marihuania
  1 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie słuchać lektury w słuchawkach??

czytanie pobudza wyobrażnię, lektury czytałam ( a jak nie było czasu to streszczenia)
lena19333
lena19333
  1 Octubre 2008

Słuchanie książek na MP3 jest przyjemnością, jeżeli czyta ją dobry aktor, który potrafi oddać wszystkie smaczki w niej zawarte. Ostatnio słuchałem "Doktora Faustusa" w wykonaniu Holoubka i byłem zachwycony - tak wspaniale modulował głos, że przechodziły mnie ciarki. Oczywiście zdarzają się wykonania nieudane, zaliczam do tej kategorii serię z Gazety Wyborczej z lekturami szkolnymi, które bardziej męczą niż cieszą.
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że słuchanie książek to barbarzyństwo. Należy pamiętać, że to właśnie słuchanie opowieści a nie ich czytanie jest naturalne. Ciche czytanie często nie oddaje w pełni walorów tekstu - widać to zwłaszcza na przykładzie zrytmizowanej poezji. Poezja współczesna preferuje wiersz wolny, więc nie widać tego tak dokładnie, ale zdarzają się autorzy, którzy kładą na to wielki nacisk - polecam posłuchanie jak czyta (wyśpiewuje) swoje wiersze Josif Brodski. Ale autorzy prozy też starają się, aby ich teksty były rytmiczne, stosują odpowiednie okresy, itp.
Czytając książkę często za bardzo skupiamy się na samym akcie czytania, a nie na opowieści w niej zawartej. Czytając używamy oczu, które męczą się, ręce zaczynają drętwieć, itd. Słuchając książki używamy jedynie uszu, więc możemy skupić się na samej opowieści.
Oczywiśnie nie da się odbierać literaturu jedynie w ten sposób. Chyba, że ktoś jest bogaty i może zatrudnić prywatnego lektora:..

Jezeli to kogoś zainteresuje to polecam http://escp.sklep.pl/ksiazki_audio/lektury_i_opracowania_c1046.xml lektury mp3 i inne książki audio ,mp3.

bajerka20
bajerka20
  1 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Lubicie słuchać lektury w słuchawkach??

a co znów chcesz coś sprzedać?? :zonk:
kariii1992
kariii1992
  1 Octubre 2008
nigdy nie próbowałam:)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.