pinkmusic
pinkmusic
  29 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Cześć. Jutro mam kartkówkę z matematyki. Rzeczy są na tyle proste, że się już z tym pogubiłam. Więc polecenie jest takie :
Dodawanie zastąp odejmowaniem:
-19+(-5)=-24
Moje obliczenia :
-19+(-5)= -19-5=-14
Więc który wynik jest poprawny?

Odejmowanie zastąp dodawaniem:
16-(-8)=-8
Moje obliczenia:
16-(-8)=16+8=24
Więc który wynik jest poprawny?

Proszę o pomoc :) Wytłumaczcie mi to :D

pinkmusic
pinkmusic
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: pinkmusic:-19+(-5)=-24 Moje obliczenia : -19+(-5)= -19-5=-14 Więc który wynik jest poprawny? -19+(-5)= -19-5=-24 plus i minus daje minus. pinkmusic:Odejmowanie zastąp dodawaniem: 16-(-8)=-8 Moje obliczenia: 16-(-8)=16+8=24 Więc który wynik jest poprawny? 16-(-8)=16+8=24 minus z minusem daje plus, więc zmieniasz na dodawanie:)

czyli dobrze to robię?
Karolina
Reputacja: -5 | BluzgometrTM: 82
Karolina
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: i właśnie jeszcze nie kumam czy używa się tych - + - = + tego właśnie nie wiem bo pani od fizyki, która uczy mnie matmy mówiła, że tego nie używa się w dodawaniu i w odejmowaniu.

Ja pamiętam z gimnazjum , że używa się .. albo może się mylę .
A w książce nie masz o tym ?
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
hasz666
hasz666
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czyli dobrze to robię?

Konto usunięte
Konto usunięte: Moje obliczenia : -19+(-5)= -19-5=-14

tu akurat źle zrobiłaś.
pinkmusic
pinkmusic
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Pogubiłam się już trochę. -19+(-5)=-24 (+) i (-) = (-) Więc tam jest: -19-5=-24 a po zamianie: -19+5 = - 14

i właśnie o to mi chodzi jak to jest. Jeśli w dodawaniu i w odejmowaniu nie używa się tych minus i minus to plus to dobrze mam. ale tego nie wiem
pinkmusic
pinkmusic
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: A w książce nie masz o tym ?

właśnie nie ma w książce o tym... pogrzebałam i nic ;/
pinkmusic
pinkmusic
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: tu akurat źle zrobiłaś.

dzięki :)
Karolina
Karolina
  29 Septiembre 2008

pozwolę sobie zacytować:
Jeśli w nawiasie jest zapisana liczba ujemna oraz przed nawiasem znajduje się znak "+" , to możemy pominąć ten nawias, uznając "-" za znak działania.

3+(-5)=3-5
(-7)+(-4)=(-7)-4
6-4=6+(-4)

Jeśli w nawiasie jest zapisana liczba ujemna oraz przed nawiasem znajduje się znak "-", to możemy pominąć nawias, uznając "+" za znak działania.

2-(-5)=2+5
(-4)-(-2)=(-4)+2
3+7=3-(-7)

Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
hasz666
hasz666
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: i właśnie o to mi chodzi jak to jest. Jeśli w dodawaniu i w odejmowaniu nie używa się tych minus i minus to plus to dobrze mam. ale tego nie wiem

jeżeli masz np:
-14-4=-18
to wyobraź sobie, że masz 14 złoty długu, ale jeszcze zapożyczyłaś się na 4 złote, czyli razem 18, tak?
tego właśnie nie rozumiesz?
Karolina
Karolina
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: to wyobraź sobie, że masz 14 złoty długu, ale jeszcze zapożyczyłaś się na 4 złote, czyli razem 18, tak? tego właśnie nie rozumiesz?

Kilka postów temu właśnie taki sam przykład jej podałam, tyle że na innych liczbach
pinkmusic
pinkmusic
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: tego właśnie nie rozumiesz?

też i tego że minus i minus to plus bo ponoć tego w dodawaniu ani w odejmowaniu się nie stosuje.
Karolina
Karolina
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: też i tego że minus i minus to plus bo ponoć tego w dodawaniu ani w odejmowaniu się nie stosuje.

Stosuje się .. :and:
pinkmusic
pinkmusic
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Stosuje się ..

ale ta matematyka porąbana :) ale trzeba się uczyć. mykam do książek się podszkolić :* dziękuję za pomoc szczególnie z tym długiem :P pa;**
hasz666
hasz666
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: tego właśnie nie rozumiesz? Kilka postów temu właśnie taki sam przykład jej podałam, tyle że na innych liczbach

:zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: też i tego że minus i minus to plus bo ponoć tego w dodawaniu ani w odejmowaniu się nie stosuje.

no to tak.
Zapomnij o tym, co mówiła Ci jakaś pani z fizyki, czy kto tam
jeżeli masz coś takiego: 6-(-4), to minus z minusem daje plus, pamiętaj, czyli 6+4
jeżeli masz coś takiego: 6+(-4), to minus z plusem daje zawsze minus, czyli 6-4

jeżeli masz liczbę ujemną i od niej coś odejmujesz, to wyobraź sobie że masz jakiś dług i jeszcze się zapożyczasz i wychodzi Ci jakaś liczba ujemna. (tak jak w poprzednim poście napisałam z pieniędzmi)
A jeżeli masz liczbę ujemną np -10+6, to pomyśl, że masz 10 złoty długu, oddałaś koleżance 6 złoty, ale dalej masz u niej 4 złote długu, to wszystko co powinnaś wiedzieć:)
Karolina
Karolina
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ale ta matematyka porąbana :) ale trzeba się uczyć. mykam do książek się podszkolić :* dziękuję za pomoc szczególnie z tym długiem :P pa;**

Heh, okej, proszę. :)
Miłej nauki .
Napisz jutro jak Ci kartkówka poszła :P
Karolina
Karolina
  29 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte:

Nie zonkuj na mnie ;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.