Cześć. Jutro mam kartkówkę z matematyki. Rzeczy są na tyle proste, że się już z tym pogubiłam. Więc polecenie jest takie :
Dodawanie zastąp odejmowaniem:
-19+(-5)=-24
Moje obliczenia :
-19+(-5)= -19-5=-14
Więc który wynik jest poprawny?
Odejmowanie zastąp dodawaniem:
16-(-8)=-8
Moje obliczenia:
16-(-8)=16+8=24
Proszę o pomoc :) Wytłumaczcie mi to :D
lista tematów
heja :) [pomóżcie] strona 2 z 3
Konto usunięte: pinkmusic:-19+(-5)=-24
Moje obliczenia :
-19+(-5)= -19-5=-14
-19+(-5)= -19-5=-24
plus i minus daje minus.
pinkmusic:Odejmowanie zastąp dodawaniem:
16-(-8)=-8
Moje obliczenia:
16-(-8)=16+8=24
16-(-8)=16+8=24
minus z minusem daje plus, więc zmieniasz na dodawanie:)
czyli dobrze to robię?
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
pozwolę sobie zacytować:
Jeśli w nawiasie jest zapisana liczba ujemna oraz przed nawiasem znajduje się znak "+" , to możemy pominąć ten nawias, uznając "-" za znak działania.
3+(-5)=3-5
(-7)+(-4)=(-7)-4
6-4=6+(-4)
Jeśli w nawiasie jest zapisana liczba ujemna oraz przed nawiasem znajduje się znak "-", to możemy pominąć nawias, uznając "+" za znak działania.
2-(-5)=2+5
(-4)-(-2)=(-4)+2
3+7=3-(-7)
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
Konto usunięte: i właśnie o to mi chodzi jak to jest. Jeśli w dodawaniu i w odejmowaniu nie używa się tych minus i minus to plus to dobrze mam. ale tego nie wiem
jeżeli masz np:
-14-4=-18
to wyobraź sobie, że masz 14 złoty długu, ale jeszcze zapożyczyłaś się na 4 złote, czyli razem 18, tak?
tego właśnie nie rozumiesz?
Konto usunięte: tego właśnie nie rozumiesz?
Kilka postów temu właśnie taki sam przykład jej podałam, tyle że na innych liczbach

Konto usunięte: też i tego że minus i minus to plus bo ponoć tego w dodawaniu ani w odejmowaniu się nie stosuje.
no to tak.
Zapomnij o tym, co mówiła Ci jakaś pani z fizyki, czy kto tam
jeżeli masz coś takiego: 6-(-4), to minus z minusem daje plus, pamiętaj, czyli 6+4
jeżeli masz coś takiego: 6+(-4), to minus z plusem daje zawsze minus, czyli 6-4
jeżeli masz liczbę ujemną i od niej coś odejmujesz, to wyobraź sobie że masz jakiś dług i jeszcze się zapożyczasz i wychodzi Ci jakaś liczba ujemna. (tak jak w poprzednim poście napisałam z pieniędzmi)
A jeżeli masz liczbę ujemną np -10+6, to pomyśl, że masz 10 złoty długu, oddałaś koleżance 6 złoty, ale dalej masz u niej 4 złote długu, to wszystko co powinnaś wiedzieć:)