Cześć. Jutro mam kartkówkę z matematyki. Rzeczy są na tyle proste, że się już z tym pogubiłam. Więc polecenie jest takie :
Dodawanie zastąp odejmowaniem:
-19+(-5)=-24
Moje obliczenia :
-19+(-5)= -19-5=-14
Więc który wynik jest poprawny?
Odejmowanie zastąp dodawaniem:
16-(-8)=-8
Moje obliczenia:
16-(-8)=16+8=24
Proszę o pomoc :) Wytłumaczcie mi to :D
lista tematów
heja :) [pomóżcie] strona 1 z 3
to żeś jej wytłumaczył

Konto usunięte: Dodawanie zastąp odejmowaniem:
-19+(-5)=-24
Moje obliczenia :
-19+(-5)= -19-5=-14
-19+(-5)=14 / minus i minus daje plus
Konto usunięte: Odejmowanie zastąp dodawaniem:
16-(-8)=-8
Moje obliczenia:
16-(-8)=16+8=24
16-(-8)=24 tjw. minus i minus daje plus
nie jestem pewna ale wydaje mnie się, że tak ma być..
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
w dodawaniu i w odejmowaniu się tego ponoć nie stosuje.
Konto usunięte: Pożyczyłaś od koleżanki 19 złote , a było CI potrzebne jeszcze 5 , więc pożyczyłaś je od kolegi , i razem masz 24 złote długu
wiem ale polecenie jest zamień znak dodawania na odejmowanie.
zamieniłam i wyszedł całkiem inny wynik niż miał wyjść...
pytała czy dobrze to napisałem i nie zonkaj na mnie
-19+(-5)= -24
plus i minus daje w rezultacie minus
-19+(-5)= -19-5=-24
plus i minus daje minus.
Konto usunięte: Odejmowanie zastąp dodawaniem:
16-(-8)=-8
Moje obliczenia:
16-(-8)=16+8=24
16-(-8)=16+8=24
minus z minusem daje plus, więc zmieniasz na dodawanie:)
i właśnie jeszcze nie kumam czy używa się tych - + - = + tego właśnie nie wiem bo pani od fizyki, która uczy mnie matmy mówiła, że tego nie używa się w dodawaniu i w odejmowaniu.
Pogubiłam się już trochę.
-19+(-5)=-24
(+) i (-) = (-)
Więc tam jest:
-19-5=-24
a po zamianie:
-19+5 = - 14
Bynajmniej tak mi się wydaje ..