Witam.
Mam do napisania rozprawkę z "Cierpień młodego Wertera" [konkretnie mam w niej przedstawić argumenty zachęcające do jej przeczytania]. No i jak mam zacząć ?
co mogłabym ująć we wstępie ?Bo myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi.
Coś o samym autorze ? jakieś wątki autobiograficzne, troszkę z genezy powieści ?
hm?
i nie krzyczcie
nie proszę Was, abyście mi napisali tą rozprawkę, tylko abyście podpowiedzieli co mogę w niej ująć .
dziękuję.
lista tematów
Cierpienia Młodego Wertera
Jeszcze ja rozumiem gdyby ta książka była w miarę ambitna
a zachęcanie kogoś do czytania wypocin zakompleksionego i nieszczęśliwie zakochanego faceta który tak czy siak popełni samobójstwo jest trochę żenujące
ale warto byś nadmieniła tutaj wagę romantyzmu, pokazanej miłości, tego że jest to powieść epistolarna co jest dość rzadkim przykładem
Ader: Jeszcze ja rozumiem gdyby ta książka była w miarę ambitna
a zachęcanie kogoś do czytania wypocin zakompleksionego i nieszczęśliwie zakochanego faceta który tak czy siak popełni samobójstwo jest trochę żenujące
no cóż taki temat

Ader: ale warto byś nadmieniła tutaj wagę romantyzmu, pokazanej miłości, tego że jest to powieść epistolarna co jest dość rzadkim przykładem
dziękuję ;)
Ale żeby nie było

Motyw miłości romantycznej jest tutaj uwidoczniony bardzo dobrze. Tam gdzie miłość tam i śmierć. Także napisz, że przyroda miała niebagatelny wpływ na stan ducha Wertera, kiedy było lato Werter był skory do życia, jesienią zaczął miewać depresję (to akurat lepiej sprawdź, bo przypominam sobie ten temat z matury sprzed 2 lat, więc mogę się pomylić :P). Ogólnie książka zapoczątkowała modę na werteryzm co można ładnie opisać na przykładach z powieści :)
nie tylko dla Ciebie ;) najnudniejsza książka jaką w życiu czytałam, a czytałam ich naprawdę wiele .
Konto usunięte: Motyw miłości romantycznej jest tutaj uwidoczniony bardzo dobrze. Tam gdzie miłość tam i śmierć. Także napisz, że przyroda miała niebagatelny wpływ na stan ducha Wertera, kiedy było lato Werter był skory do życia, jesienią zaczął miewać depresję (to akurat lepiej sprawdź, bo przypominam sobie ten temat z matury sprzed 2 lat, więc mogę się pomylić :P). Ogólnie książka zapoczątkowała modę na werteryzm co można ładnie opisać na przykładach z powieści :)
dziękuję ;)
wszystko się jak najbardziej przyda.
można zamknąć ;)
napisz,że Werter jest uosobieniem autora i jego uczucia sa tak samo beznadziejnie opisane jak postępowanie Goethego . Żeby strzelać sobie w łeb z powodu zawodu miłosnego kiedy "tego kwiatu jest pół światu" ;)
Konto usunięte: akże napisz, że przyroda miała niebagatelny wpływ na stan ducha Wertera, kiedy było lato Werter był skory do życia, jesienią zaczął miewać depresję (to akurat lepiej sprawdź, bo przypominam sobie ten temat z matury sprzed 2 lat, więc mogę się pomylić
nie chodziło tam o pore roku, tylko dąb, który ukazywał stan ducha wertera.
Ścięty dąb- Werter nie widział sensu życia bez Lotty.

Konto usunięte: A ja dałbym głowę sobie uciąć, że motyw przyrody był tam bardziej zarysowany niż tylko w przypadku tego dębu
w sumie było tam dużo opisów przyrody, może jednak ta pora roku tak na niego wpływała, ale czy akcja nie toczy się dłużej niż rok?
Wiem, jednak, ze duzy wpływ na niego miał ten dąb.