Rozprawka ang strona 1 z 2
mam do napisania rozprawkę na temat "should animals be kept in zoos?" czyli czy zwierzęta powinny być trzymane w zoo... brakuje mi trochę argumentów. proszę dajcie jakieś pomysły za i przeciw...
dzięki ;*
napisz , że np. gdy ludzie trzymają je w zoo w klatkach to ograniczają im wolność, ale z drugiej strony jeżeli są to jakieś zwierzęta drapieżne, to w zamknięciu nie wyrządzą nikomu krzywdy,
Zoo, miejsce sztucznie stworzone dla zwierząt, nie jest dla nich przystanią, tylko więzieniem, w którym człowiek ustala porę karmienia, rozmnażania, poruszania się i spania. To muzeum różnych gatunków dla rozrywki zwiedzających. Żywe, kolorowe kolekcje, bez swojej godności i przestrzeni do życia, obnażane na oczach tysięcy widzów, samotne i smutne. Pozbawione w klatkach możliwości biegania na duże odległości, wznoszenia się ku niebu, huśtania się na drzewach - nudzą się, nie używają swego ciała, co zubaża ich repertuar behawioralny, zwierzęta tracą zręczność, nie używają inteligencji, w dalszej konsekwencji obojętnieją na świat.
Zwierzęta, które naturalnie wędrowałyby do np. piętnastu kilometrów dziennie chodzą bardzo mało. Żyrafy, lubiące żerować w afrykańskich drzewach, stają się niezgrabne i przygarbione, często liżą ściany i kraty pomieszczeń, w których przebywają.
Ptaki zdolne są jedynie do trzepotania skrzydłami. Pelikany zapadają na choroby kości. Drapieżne ptaki nie polują, siedząc i wegetując. Szympansy muszą zaakceptować plac gier i zabaw zamiast bezkresnych możliwości lasów. Gady wspinają się po szybach lub drapią je, nie rozumiejąc dlaczego nie mogą wychodzić. Wodne zwierzęta mają w zbiornikach często za mało wody, a gatunki, które żyją w stadach, trzymane są w parach, w najgorszym razie osobno. Ich myśliwski sposób bycia jest zmieniony przez zasady żywienia i wymogi higieniczne. U zwierząt o ograniczonej wolności, pozbawionych prywatności, naturalnych bodźców, można zaobserwować pewne anomalie w ich zachowaniu, zwane "Zoopsychozą". Pod wpływem nudy, frustracji i presji ze strony człowieka zwierzęta stają się apatyczne, wykonują bez końca te same ruchy: kołyszą się z jednej strony na drugą, chodzą w przód i tył, w tę i z powrotem, kręcą głową bez przerwy, a nawet samookaleczają się. Podobne obsesyjnie powtarzanie czynności notowane są również u ludzi chorych umysłowo. Żyjąc w klatkach w nienaturalnym środowisku zwierzęta po prostu wariują.
Dobrze, to są same przeciw...
a za ? ;)
o kurde dla mnie to by było trudne do napisania po polsku a co dopiero po angielsku :P:P ale coś tam sobie z tego wybrałam :) wielkie dzięki :)
W najgorszym wypadku, skorzystaj z translatora , tylko uważaj, bo tam często pełno błędów jest .. a więc może, lepiej posiedź ze słownikiem :P
OOO pisałem rozprawkę dokładnie na ten sam temat:D widzę że już wszyscy podali co trzeba było więc nie będę się powtarzał;)
Nie będzie tak dobrze, bo nawet jeśli jesteś strasznym fanatykiem czegoś, czy to na plus czy na minus to nauczyciele raczej radzą napisać trochę tego, trochę tego,może przeważać jeden czynnik, ale powinny być oba.
z rozprawce for and against muszą być 3 argumenty za i 3 argumenty przeciw i nie można podawać własnej opinii to nie opinion essay :)
nie ma na to reguły, że akurat 3 za i przeciw, nie wiem skąd to wzięłaś. dodaj do tego wstęp i zakończenie i jakieś sensowne te argumenty czyli nie po jednym zdaniu i powiedz mi jak to się zmieści w limicie 250 słów.