Martaxx92xx
Martaxx92xx
  26 Septiembre 2008 (pierwszy post)
Proszę mnie nie odsyłać na inny dział bo ten ma trochę wspólnego, choć niewiele ze szkołą :mrgreen:
mam problem: Mieszkam z rodzicami, mam 16 lat i uczę się w LO. Szkoda tylko,że z matką kompletnie nie potrafię sie dogadać, o starym nie wspominając :/ w domu ciągle awantury...
Mam zawsze jakiś problem: to nie pozwoli wyjść, to nie da kasy na coś, to nie, tamto nie... I same zakazy :(
Q1: czy można zgłosić coś takiego w szkole, albo w innej instytucji? czy argumenty że sie źle czuję w domu przejdą? Bo czuje sie tam jak w więzieniu :/
Q2. Czy dopóki sie nie skonczy szkoły trzeba mieszkać u rodziców?
Q3. Mieszkacie z rodzicami??
Swoją drogą nie myślcie sobie że chce być traktowana jak księżniczka, ja po) prostu chcę mieć prawo wyjść gdzieś w weekendy (bo w tygodniu nie mam czasu )a nie być tcały czas na uwięzi.
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czy można zgłosić coś takiego w szkole, albo w innej instytucji? czy argumenty że sie źle czuję w domu przejdą? Bo czuje sie tam jak w więzieniu :/

pewnie można.. przyślą kogoś z opieki socjalnej zrobię rozeznanie i takie tam

Konto usunięte
Konto usunięte: Czy dopóki sie nie skonczy szkoły trzeba mieszkać u rodziców?

nie trzeba ... możesz przecież przenieść sie do internatu.. albo np. do jakiejś ciotki

Konto usunięte
Konto usunięte: Mieszkacie z rodzicami??

a no mieszkam

Konto usunięte
Konto usunięte: Swoją drogą nie myślcie sobie że chce być traktowana jak księżniczka, ja po) prostu chcę mieć prawo wyjść gdzieś w weekendy (bo w tygodniu nie mam czasu )a nie być tcały czas na uwięzi.

to się zwie... okres buntu :mrgreen:
...Ignorance is bliss...
xXxKroplaRosyxXx
xXxKroplaRosyxXx
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Q1: czy można zgłosić coś takiego w szkole, albo w innej instytucji? czy argumenty że sie źle czuję w domu przejdą? Bo czuje sie tam jak w więzieniu :/ Q2. Czy dopóki sie nie skonczy szkoły trzeba mieszkać u rodziców? Q3. Mieszkacie z rodzicami??

nie sądzę.
nie. ale to oni za Ciebie odpowiadają. możesz wynając mieszkanie. internat etc.
tak i nie :mrgreen:
Karolina
Reputacja: -5 | BluzgometrTM: 82
Karolina
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Tylko że u mnie w liceum jest taki poziom, że po szkole(a najwcześniej kończe o 15;/) mam tyle nauki, że do wieczora nie ruszam się z domu

Rozumiem :)

Konto usunięte
Konto usunięte: No dobrze, rozumiem, dlatego też wcześniej napisałam CI, żebyś szczerze pogadała z mamą ..Bo wiesz , że póki co to jedyne możliwe rozwiązanie ( skoro wykluczasz pracę)
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
hanusienka1989
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
hanusienka1989
  26 Septiembre 2008

ja sie wyprowadzam jutro. i powiem szczerze ze wcale mi sie to nie usmiecha... pozdrawiam

bajerka20
bajerka20
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Q2. Czy dopóki sie nie skonczy szkoły trzeba mieszkać u rodziców?

jeszcze nie raz za tęsknisz za rodzicami....

Konto usunięte
Konto usunięte: Q1: czy można zgłosić coś takiego w szkole, albo w innej instytucji? czy argumenty że sie źle czuję w domu przejdą? Bo czuje sie tam jak w więzieniu :/

oczywiście, że nie....

Konto usunięte
Konto usunięte: Q3. Mieszkacie z rodzicami??

tak... i nie zamierzam się wyprowadzać przez najbliższy czas :mrgreen:
baskas4
baskas4
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: o starym nie wspominając :/

:zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: czy można zgłosić coś takiego w szkole, albo w innej instytucji? czy argumenty że sie źle czuję w domu przejdą? Bo czuje sie tam jak w więzieniu :/

po co Ci to?

Konto usunięte
Konto usunięte: Czy dopóki sie nie skonczy szkoły trzeba mieszkać u rodziców?

możesz mieć nawet 15 lat by zamieszkać gdzie indziej. Pytanie tylko skąd znajdziesz pieniądze na utrzymanie.

Konto usunięte
Konto usunięte: I same zakazy :(

ciesz się, że wykosztowali się na komputer i internet dla Ciebie. I że pozwalają Ci korzystać z internetu, więc chyba nie jest tak, że masz same zakazy, co? :zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: hcę mieć prawo wyjść gdzieś w weekendy (bo w tygodniu nie mam czasu )a nie być tcały czas na uwięzi.

pokarz że jestes dorosła, to wtedy pewnie odpuszczą.
baskas4
baskas4
  26 Septiembre 2008

btw.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ale skoro moi rodzice mają kasę i wiem że jej nie brakuje, to chyba mogę dostać kieszonkowe na swoje wydatki

Mnie kieszonkowe nie są potrzebne. Nie potrzebuję pieniędzy na "swoje wydatki" skoro rodzice są w stanie dac mi to czego chcę, a chcę naprawde mało.
AngelCocaine
AngelCocaine
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Q1: czy można zgłosić coś takiego w szkole, albo w innej instytucji? czy argumenty że sie źle czuję w domu przejdą? Bo czuje sie tam jak w więzieniu :/ Q2. Czy dopóki sie nie skonczy szkoły trzeba mieszkać u rodziców? Q3. Mieszkacie z rodzicami??

1. Nie wiem ...
2. No raczej ... bo to są twoi prawni opiekunowie ...
3. Tak ... :and:
Saubber
Saubber
  26 Septiembre 2008

Wybierz sobie jakas szkole z internatem. W domu powiedz ze chces ztam chodizc i tyle. Przedstaw swoje argumenty dlaczego chces ztam chodzic itd itp. mozesz nawet powkrecac ze zle sie czujesz w obecnyej szkole. Internat jest nawet ok. Malo sie za niego placi i fajna ekipa zazwyczja tam mieszka. Nad reszta pomysl sama

anioleceq
anioleceq
  26 Septiembre 2008

Nie jestem pewna, czy argumetacja 'zakazami' poskutkowałaby... Czemu widzisz w tym problem? Bo nie puszczają Cię na pyskoteki? Nie dawają pieniędzy na imprezę? :woot:

Karolina
Karolina
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Martaxx92xx

a masz w ogóle rodzeństwo ?

Bo jeżeli nie, to uważam, że rodzice się po prostu o Ciebie martwią .. stąd te wszystkie zakazy itd .. Mają Cię jedną, i nie chcą Cię stracić ..
A strata jedynego dziecka, na pewno boli niesamowicie ..
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów,bez podawania przyczyny.
chikicziki
chikicziki
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Dziękuję za uwagę.

powiedziała Ania z Bravo Girl
Karolina
Karolina
  26 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: powiedziała Ania z Bravo Girl

Daruj sobie takie uwagi .
cremaster101
cremaster101
  27 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Dziwne tylko, że matka sobie kupuje pełno ciuchów co miesiąc i wydaje w uj kasy na kosmetyki a jak ja prosze o cos to zawsze to samo :/

ale matka sobie na nie sama zarabia, prawda?

Idź do pracy w ferie zimowe/wakacje, zarób jakieś pieniądze i pokaż rodzicom, że potrafisz coś więcej, niż tylko wysysać ich fundusze jak pijawka.
zadziora18vol2
zadziora18vol2
  27 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Q1: czy można zgłosić coś takiego w szkole, albo w innej instytucji? czy argumenty że sie źle czuję w domu przejdą? Bo czuje sie tam jak w więzieniu :/

Nawet jeśli, to zrobisz, to co mogą zrobić inni, obcy ludzie? Rodzice powiedzą, że pyskujesz nie uczysz się i wymyślasz niestworzone historie. Jak sama napisałaś masz 16lat, a to okres buntu i nie ważne, co by robili i tak będzie źle.

Konto usunięte
Konto usunięte: Q2. Czy dopóki sie nie skonczy szkoły trzeba mieszkać u rodziców?

Tak, bo do 18 roku są za Ciebie odpowiedzialni. Nawet jeśli byś uciekła oni muszą Cię szukać, muszą iść i zgłosić na policję. W sumie zawsze zgłaszają, ale ludzie po 18 roku po prostu wychodzą z domu nie wracają.

Konto usunięte
Konto usunięte: Q3. Mieszkacie z rodzicami??

Tak i miałam z nimi na pieńku od 14 roku życia. Dopiero teraz po tylu latach się uskapaja, bo ja wiele zrozumiałam. Trzeba być dla nich miłymi i czasem udawać że jest tak oni sobie tego życzą. Ja miałam ten komfort, że miałam starszych znajomych o 3lata u wzwyż i rodzice puszczali mnie wszędzie :) Oczywiście musiałam przychodzić z kimś kto mówił, że będzie mnie pilnować, a w rzeczywistości było odwrotnie :mrgreen: Miałam również starszych facetów, co też było w jakimś stopniu na plus dla mych rodziców :)

Pomyśl z głową, co zrobić by to zmienić, bo pisanie na forum, skarżenie się koleżanką i obcym ludziom nic nie pomoże.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.