oOpati2904Oo
oOpati2904Oo
  24 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Mam kilka pytan.. prosze dobrych ludzi o pomoc bo ciezko mi znaleźć;/
kto byl najstarszym dzieckiem Zeusa?

Mial twarz i tulow, smoczy ogon, a reszte ciala lwia...
a)Sfinks
b) Pan
c) pegaz

Ziomaleckiii17
Ziomaleckiii17
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jesli to za wysoki pułap to co dopiero mitologia

no ale tam chociaż znalazłaby odpowiedzi na pytania poziomu hmm.. podstawówki
serwus89
serwus89
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: według mnie to bardzo fascynująca pozycja, opiera się na wierzeniach i kulturze starożytnej Grecji i Rzymu,jest pełna symboli i personifikacji,więc może dlatego sprawia Ci taki problem
Mówisz o ,,Mitologi\" Parandowskiego ?? gdzie tam są mity rzymskie bo chyba ten rozdział przeoczyłem
Ziomaleckiii17
Ziomaleckiii17
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: weź nie pisz tutaj takich trudnych słów, bo się przekręcę.

to zwykły środek stylistyczny, no ale tak trudniejsze to niż wizerunek sfinksa :mrgreen:
baskas4
baskas4
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: to zwykły środek stylistyczny, no ale tak trudniejsze to niż wizerunek sfinksa

i pegaza!
Ziomaleckiii17
Ziomaleckiii17
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Mówisz o ,,Mitologi\" Parandowskiego ?? gdzie tam są mity rzymskie bo chyba ten rozdział przeoczyłem

dziwne, bo wczoraj powtarzałam wiadomości z antyku i sięgnęłam po tę właśnie książkę i znalazłam rozdziała zatytułowany 'wierzenia rzymskie' zawierający opisy najważniejszych bogów i tradycji. Poza tym w mojej poprzedniej wypowiedzi nie pisałam nic, o rzymksich mitach :and:
Ziomaleckiii17
Ziomaleckiii17
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: rozdziała

rozdział
serwus89
serwus89
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 'wierzenia rzymskie' zawierający opisy najważniejszych bogów i tradycji.
to albo naprawdę pominąłem ten rozdział albo to dodało wydawnictwo. Te pytanie nie miało być złośliwe być może tak zabrzmiało mitologie czytałem dosyć dawno i po prostu być może pamięć mnie zawodzi ale zawsze ta książka mi się wyłącznie z Grecja kojarzyła
Ziomaleckiii17
Ziomaleckiii17
  24 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: to albo naprawdę pominąłem ten rozdział albo to dodało wydawnictwo.

całkiem prawdopodobne

Konto usunięte
Konto usunięte: Te pytanie nie miało być złośliwe

ok :)

Konto usunięte
Konto usunięte: ale zawsze ta książka mi się wyłącznie z Grecja kojarzyła

bo greckie mity omawia się w szkole, a rozdziała o Rzymie przeczytałam z czystej ciekawości
Saubber
Saubber
  24 Septiembre 2008

Dziewczyno jestes totalnym zerem. Jak to nie wiesz kim byl sphinx ?

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.