Gejszalicious
Reputacja: -4 | BluzgometrTM: 29
Gejszalicious
  18 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Mam problem :and: nie wiem jak zrobić zadanie z geografii następującej treści:

Oblicz długość geograficzną miejsca, w którego mieszkańcy słuchają porannych wiadomości o 9.00 czasu miejscowego podczas gdy w Warszawie jest (52*15' N, 21*00' E) w tym samym dniu zegar wskazuje 15.00.

Nie oczekuję całkowitego rozwiązania, ale liczę na podpowiedź jak to obliczyć :tak:
Niestety nigdy nie byłam wybitnym geografem :and:
Pozdrawiam Gejsza

* - stopnie

Aby osiągnąć szczęście, trzeba spełnić trzy warunki: być imbecylem, być egoistą i cieszyć się dobrym zdrowiem. Jeśli jednak nie spełnicie pierwszego warunku, wszystko jest stracone.
Gustaw Flaubert
baskas4
baskas4
  18 Septiembre 2008

1 stopień= 4 minuty.
Amen.

madzia88m
madzia88m
  18 Septiembre 2008

w lewo (na zachod) odejmujes minuty a w prawo (na wschod) dodajesz

foccowme
foccowme
  19 Septiembre 2008

jak dla mnie na 69W maja godzine 9 , ale nie wiem czy sie nie wahnęłam przy zamianie na minuty :mrgreen:

Rosiczka00
Rosiczka00
  19 Septiembre 2008

69 chyba? :D

foccowme
foccowme
  19 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 69 chyba? :D

mi też 69 wyszło , ale liczyłam w pamięci , a to oznacza,że mogłam sie pomylić , gdyz mistrzem matematyki nigdy nie byłam :ninja:
Rosiczka00
Rosiczka00
  19 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: mi też 69 wyszło , ale liczyłam w pamięci , a to oznacza,że mogłam sie pomylić , gdyz mistrzem matematyki nigdy nie byłam

ja upewniłam się licząc na kalkulatorku :ninja: tyle że zadanie robiłam tak po 'mojemu', nie wiem czy to w ogóle dobry sposób, no ale co tam :D
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.