agniesiaO3
agniesiaO3
  15 Septiembre 2008 (pierwszy post)

1 Liczbę 1 przedstaw jako sumę takich dwóch składników aby suma ich sześcianów była najmniejsza.

Prosze o pomoc przy tym zadaniu. moze chociaż jakaś podpowiedź jak liczyć minimum?? sama siedziałam już jakiś czas i nie idzie. Aha i nie będzie szansy spisania tego w szkole więc nie filozofujcie. Dziekuję chociaz za jakieś podpowiedzi.

Hope
Hope
  15 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 1 Liczbę 1 przedstaw jako sumę takich dwóch składników aby suma ich sześcianów była najmniejsza.

Suma sześcianów:

Ta funkcja osiąga mininmum dla:

Czyli:
agniesiaO3
agniesiaO3
  15 Septiembre 2008

dzięki ale przecież jakby były liczby 1/4 i 3/4 wynik byłby mniejszy więc myslę ze to nie to :(

Hope
Hope
  15 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: dzięki ale przecież jakby były liczby 1/4 i 3/4 wynik byłby mniejszy więc myslę ze to nie to :(

Ty nie wiem, znalazłam te rozwiązanie TUTAJ
Punkt 3 to identyczne zadanie.
agniesiaO3
agniesiaO3
  15 Septiembre 2008
Hope
Hope: Ty nie wiem, znalazłam te rozwiązanie TUTAJ Punkt 3 to identyczne zadanie.

kurcze no rzeczywiście... będę musiała jeszcze pomyślec troche nad tym.... ale dzieki bardzo bardzo za odpowiedź:):*
agniesiaO3
agniesiaO3
  15 Septiembre 2008

oj jednak to jest dobrze miałaś rację... pomyślałam intensywniej i to rzeczywiście dobre rozwiązanie

wcześniej musiałam coś pomieszać

DZIEKUUUUJĘ niech Ci Bozia wynagrodzi w czym tylko chcesz dobra kobieto :) :*

Hope
Hope
  15 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: DZIEKUUUUJĘ niech Ci Bozia wynagrodzi w czym tylko chcesz dobra kobieto :) :*

Och, dziękuję za tak miłe słowa :zakochany: .
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.