15Patusia
15Patusia
  15 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Witam :piwo:

Mam za zadanie napisać krótki humorystyczny tekst w języku JIDYSZ.

to co znalazłam w google to sie chyba nie nadaje xd
"Jidysz, ?????? (dosłownie: żydowski) ? od pierwotnego określenia w tym języku ???????????? (jidisz-tajcz; żydowski niemiecki) - język Żydów aszkenazyjskich, powstały ok. X wieku w południowych Niemczech na bazie dialektu średnio-wysokoniemieckiego (Mittelhochdeutsch) z dodatkiem elementów hebrajskich, słowiańskich i romańskich. Zwany niekiedy także: ?????????? (mame-loszn; matczyny-język) lub ???????????? (loszn-aszkenaz; język-aszkenazyjski) w odróżnieniu od: ????????? (loszn-kojdesz; język święty) jakim to terminem określany jest tradycyjny język hebrajski."

TryAgain89
TryAgain89
  15 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: to co znalazłam w google to sie chyba nie nadaje xd

Czy Ty sama rozumiesz tekst zamieszczonyy niżej?? :mrgreen:
Nie mówili jak zadawali o co konkretnie chodzi?? :woot:
balladka
balladka
  15 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Mam za zadanie napisać krótki humorystyczny tekst w języku JIDYSZ.

Faktycznie jest to język "żydowski", ale dlaczego Wy macie się nim posługiwać? Nauczyciel jakiego przedmiotu Wam to zadał?
15Patusia
15Patusia
  15 Septiembre 2008

No polonistka xd nic nie mówiła :||| nikt z klasy nie wie o co 5 z tym

KamiQa
KamiQa
  15 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy Ty sama rozumiesz tekst zamieszczonyy niżej??

wyżej chyba :D
ale tak oglnie to ja wgl nie wiem o co Ci chodzi z tym tekstem -.=

Konto usunięte
Konto usunięte: Mam za zadanie napisać krótki humorystyczny tekst w języku JIDYSZ.

To jest język żydowski.

http://aord.republika.pl/Jidysz.htm
na tej stronie sa jakieś słowa. może jak byś je jakoś uzyla to było by ok? :woot:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.