paprykachili69
paprykachili69
  11 Septiembre 2008 (pierwszy post)
potrzebuję pomocy !:smutny:
mam zadanie domowe z matmy i nie potrafię go rozwiązać. A jeżeli go nie rozwiążę do dostanę jedynkę.
Pomóżcie!

Tu spoczywają prochy Diofantosa, który zmarł w głębokiej starości. Przez szóstą część życia byl dzieckiem, przez dwunastą młodzieńcem. Jeszcze 7 część życia minęła, zanim się ożenił. W pięć lat później urodził mu się syn, któremu orutny los dał życie dwakrość krótsze niż ojcu. W cztery lata po śmierci syna Diofantos zasnoł snem wiecznym.
Ile lat żył Diofantos?

p.s ma wyjsc 84 lata.

z góry dziękuję tym którzy mi pomogą.
Paulinka4xD
Paulinka4xD
  11 Septiembre 2008

aa miałam takie same :P

więc tak :P

1/6x + 1/12x + 1/7x + 5 + 1/2x + 4 = x
14/84x + 7/84x + 12/84x + 5 + 42/84 x + 4 = x
75/84x - x = -9
- 9/84x - (-9) / * (-84/9)
x = 84

xD

pozdrawiam :P

SaniaQ1992
SaniaQ1992
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: nie bede sie ich pytala ;p

a nas możesz.?:zonk:
co to za różnica?
DeliciousJelly
DeliciousJelly
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ;pp

O ile dobrze pamiętam, takich zadań, jak i tego Twojego wczorajszego nie ma w podstawie nauczania w gim teraz. Są to zadania dodatkowe, na wyższą ocenę, albo analizowane na kółku matematycznym...
[color=white]Chcesz dostać łatwą szóstkę czy jak?...
Paulinka4xD
Paulinka4xD
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: DeliciousJelly: W której klasie jesteś?w 3 ;p

my takie zadanie mieliśmy w 1 gim xD
DeliciousJelly
DeliciousJelly
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: my takie zadanie mieliśmy w 1 gim xD

No to widzę, że się wiele pozmieniało odkąd wyszłam z gima. xdd Ja żeby się nie nudzić na matmie i móc rozwiązywać zadanie takie jak to i trudniejsze musiałam brać od psorki dodatkową książkę a reszta klasy robiła jakieś pierdoły. Tego u nas nie było. ^^
paprykachili69
paprykachili69
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: aa miałam takie same :P więc tak :P 1/6x + 1/12x + 1/7x + 5 + 1/2x + 4 = x 14/84x + 7/84x + 12/84x + 5 + 42/84 x + 4 = x 75/84x - x = -9 - 9/84x - (-9) / * (-84/9) x = 84 xD pozdrawiam :P

dziękuję.
A miałaś takie zadanie . Bo mam do wykonania jeszcze dwa.
Stara legenda głosi ze czeska krolowa Libusza obiecała oddać swą rękę temu z trzech ubiegąjących się o nią rycerzy ktory rozwiaze takie oto zadanie:
Ile brzoskwin miesci koszyk, z ktorego polowe calej zawartosci oraz jedna brzoskwinie oddam pierwszemu, polowę resztyi jedną brzoskwinię drugiemu a trzeciemu polowę pozostałych owoców i ostatnie trzy brzoskwinie ?

Ma wyjsc 30 .
Pozdrawiam.
paprykachili69
paprykachili69
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Chcesz dostać łatwą szóstkę czy jak?...

mylisz się. To jest podstawa programowa . Bez żadnych gwiazdek itd . po prostu normalne zadanie :ninja:
Paulinka4xD
Paulinka4xD
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: A miałaś takie zadanie . Bo mam do wykonania jeszcze dwa. Stara legenda głosi ze czeska krolowa Libusza obiecała oddać swą rękę temu z trzech ubiegąjących się o nią rycerzy ktory rozwiaze takie oto zadanie: Ile brzoskwin miesci koszyk, z ktorego polowe calej zawartosci oraz jedna brzoskwinie oddam pierwszemu, polowę resztyi jedną brzoskwinię drugiemu a trzeciemu polowę pozostałych owoców i ostatnie trzy brzoskwinie ?

spróbuj ułożyć równanie bo to jest podstawa :P a na pewno sobie poradzisz :P
paprykachili69
paprykachili69
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: spróbuj ułożyć równanie bo to jest podstawa :P a na pewno sobie poradzisz :P

wlasnie ze nie potrafięę. Myśle nad tym juz prawie 2 godziny. I nic mi do tego pustego łba nie przychodzi. Z maty jestem ciemna jak cho.le.ra. ..
patrzNAdusze
patrzNAdusze
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: potrzebuję pomocy ! mam zadanie domowe z matmy i nie potrafię go rozwiązać. A jeżeli go nie rozwiążę do dostanę jedynkę. Pomóżcie! Tu spoczywają prochy Diofantosa, który zmarł w głębokiej starości. Przez szóstą część życia byl dzieckiem, przez dwunastą młodzieńcem. Jeszcze 7 część życia minęła, zanim się ożenił. W pięć lat później urodził mu się syn, któremu orutny los dał życie dwakrość krótsze niż ojcu. W cztery lata po śmierci syna Diofantos zasnoł snem wiecznym. Ile lat żył Diofantos? p.s ma wyjsc 84 lata. z góry dziękuję tym którzy mi pomogą.

próbuj az sie uda zrobi myslenie jest przyszłoscia ;)
Sylwan01jestsweet
Sylwan01jestsweet
  11 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Z maty jestem ciemna jak cho.le.ra. ..

odpuść sobie matematykę lepszy jest :zawik: :tak: :ninja:
BlackVersion
BlackVersion
  12 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: A jeżeli go nie rozwiążę do dostanę jedynkę.

uczen bez jedynki jest jak zolnierz bez broni :lol:
Ajra
Reputacja: 7 | BluzgometrTM: 2
spread my wings and fly hold my head up high
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.