sobolesia14
sobolesia14
  10 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Hej. Mam nadzieję że mi pomożecie. Otóż zadali mi prace domowa z histy. Szukałam wszędzie ale nie mogłam znaleźć. Boże jest mało bystra ale trudno ;) Mianowicie pytanie brzmi:

Dlaczego przystąpienie USA do wojny po stronie Ententy uważa sie za przełomowy monent w I wojnie świtowej???
Dzięki za uwage i licze na wasza pomoc...Pa:*

aluchaa2
aluchaa2
  10 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Dlaczego przystąpienie USA do wojny po stronie Ententy uważa sie za przełomowy monent w I wojnie świtowej???

otworz ksiazke .
TeTaim
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
TeTaim
  10 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Dlaczego przystąpienie USA do wojny po stronie Ententy uważa sie za przełomowy monent w I wojnie świtowej???

Bo USA miało taki potencjał, tyle żołnierzy i taki sprzęt, że zdeklasowało przeciwników.
Poza tym gospodarka USA nie była dotychczas obciążona wojną, więc miała pieniądze na zbrojenie się - w przeciwieństwie do tych państw, które brały udział w wojnie.
tomekkolarz
Reputacja: -65 | BluzgometrTM: 102
tomekkolarz
  10 Septiembre 2008

po piersze morale francuzów i anglików wzrosło. po drógie po kilku miesiącacach od momentu wypowiedzenia wojny niemcom amerykanie mieli w europie około 2 mln żołnieży co było znaczącym wsparciem któremu Panstwa centralne nie miały szans się przeciwstawić. no i główny powód ostatecznej porażki niemców i ich sojuszników to to że w momęcie wkroczenia do akcji USA niemieccy żołnieże i społeczeństwo miało dość przedłużającej się wojny. morale spadało duże oddziały whermahtu zaczeły się poddawać bez walki a ciągłych braków nie nadążano uzupełniać. a z koleji Aliańci odnosili coraz więcej zwycięstw dzięki znacznemu wkłądowi sił USA w wojne

tyle

:zakochany:
smyku1910
smyku1910
  10 Septiembre 2008
tomekkolarz
tomekkolarz: piersze

tomekkolarz
tomekkolarz: drógie

tomekkolarz
tomekkolarz: żołnieży

tomekkolarz
tomekkolarz: momęcie

tomekkolarz
tomekkolarz: whermahtu

tomekkolarz
tomekkolarz: Aliańci

nie wiem, czy robisz to specjalnie, ale uwielbiam Cie, Twoje posty naprawdę poprawiają humor :mrgreen: :piwo:
tomekkolarz
tomekkolarz
  10 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: nie wiem, czy robisz to specjalnie, ale uwielbiam Cie, Twoje posty naprawdę poprawiają humor

Nie robie tego specjalnie po prostu naciskam te guziki i błedy same lecą nie mam czasu ich sprawdzać i poprawiać, zresztą po co jak mam od tego takich ludzi jak Ty. :)

Nie kumam o co chodzi piszę coś szybko to czasem gubie literki albo alta nie wciskam czasem niepotrzebnie go używam no ale oszczał nie chce mi się tego rozkminiać a już na pewno sprawdzać w postach błędów
figusia4566
figusia4566
  10 Septiembre 2008
tomekkolarz
tomekkolarz: duże oddziały whermahtu zaczeły się poddawać bez walki

wybacz, ale albo ja nie znam dokladnie historii albo coś innego...
ale przecież wehrmacht to oddziały za czasów II woj. światowej a nie pierwszej... Podobnie jest z aliantami...
Jeśli się mylę to poprawcie mnie.
figusia4566
figusia4566
  10 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Podobnie jest z aliantami...

nie, z aliantami to przegiełam, to pojęcie jest ogólne...
ale ten wehrmacht mnie nurtuje...
tomekkolarz
tomekkolarz
  10 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: wehrmacht mnie nurtuje...

Masz racje to ja walnołem głupote z rozpędu :) dałem aljanci to w pośpiechu dałem wehrmacht :P
figusia4566
figusia4566
  10 Septiembre 2008
tomekkolarz
tomekkolarz: Masz racje to ja walnołem głupote z rozpędu :) dałem aljanci to w pośpiechu dałem wehrmacht :P

no nieszkodzi ;]
rozumiem że to z rozpędu [mnie też się czasami mylą te wszystkie wojny ;p]

więc koleżanka od zadania kasuje zdanie o Wehrmachcie, reszta jest cacy w Twojej wypowiedzi :)
smielaq89
smielaq89
  10 Septiembre 2008

ale twórcy Fotki ułatwili niektórym szkolne życie...

evol88
evol88
  10 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ale twórcy Fotki ułatwili niektórym szkolne życie...

nauczyciele teraz będą zakładać konta na fotce i monitorować zaczną forum czy dane zadanie nie znalazło się na forum :)

puźniej ktoś zrobi program taki sam jak do prac dyplomowych ale do fotki ;] i sobie zarobi ;] hehe
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  10 Septiembre 2008
Konto usunięte

jak lubisz czytać posty.. to polub czytać książki
...Ignorance is bliss...
Ajra
Reputacja: 7 | BluzgometrTM: 2
spread my wings and fly hold my head up high
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.