Hej. Mam nadzieję że mi pomożecie. Otóż zadali mi prace domowa z histy. Szukałam wszędzie ale nie mogłam znaleźć. Boże jest mało bystra ale trudno ;) Mianowicie pytanie brzmi:
Dlaczego przystąpienie USA do wojny po stronie Ententy uważa sie za przełomowy monent w I wojnie świtowej???
Dzięki za uwage i licze na wasza pomoc...Pa:*
lista tematów
Help me
Konto usunięte: Dlaczego przystąpienie USA do wojny po stronie Ententy uważa sie za przełomowy monent w I wojnie świtowej???
Bo USA miało taki potencjał, tyle żołnierzy i taki sprzęt, że zdeklasowało przeciwników.
Poza tym gospodarka USA nie była dotychczas obciążona wojną, więc miała pieniądze na zbrojenie się - w przeciwieństwie do tych państw, które brały udział w wojnie.
po piersze morale francuzów i anglików wzrosło. po drógie po kilku miesiącacach od momentu wypowiedzenia wojny niemcom amerykanie mieli w europie około 2 mln żołnieży co było znaczącym wsparciem któremu Panstwa centralne nie miały szans się przeciwstawić. no i główny powód ostatecznej porażki niemców i ich sojuszników to to że w momęcie wkroczenia do akcji USA niemieccy żołnieże i społeczeństwo miało dość przedłużającej się wojny. morale spadało duże oddziały whermahtu zaczeły się poddawać bez walki a ciągłych braków nie nadążano uzupełniać. a z koleji Aliańci odnosili coraz więcej zwycięstw dzięki znacznemu wkłądowi sił USA w wojne
tyle

Konto usunięte: nie wiem, czy robisz to specjalnie, ale uwielbiam Cie, Twoje posty naprawdę poprawiają humor
Nie robie tego specjalnie po prostu naciskam te guziki i błedy same lecą nie mam czasu ich sprawdzać i poprawiać, zresztą po co jak mam od tego takich ludzi jak Ty. :)
Nie kumam o co chodzi piszę coś szybko to czasem gubie literki albo alta nie wciskam czasem niepotrzebnie go używam no ale oszczał nie chce mi się tego rozkminiać a już na pewno sprawdzać w postach błędów