hej. Jestem w technikum ekonomicznym i mam taki przedmiot jak prawo. mamy na jutro takie zadanie: Scharakteryzuj i dokonaj wlasciwej oceny mocy prawnej nastepujacych przepisow zawartych w roznych dokumentach i wskaz ich znaczenie:
a)ksiazka kucharska
b)ulotka z lekow
c)oferta sprzedarzy okreslonych towarow
d)regulamin hotelu
e) nie pisane, ale zwyczajowo przestrezgane formy zycia towarzyskiego
To moj pierwszy rok w szkole sredniej, wiec nie zdazylam sie jeszcze oswois z takimi przedmiotami zawodowymi;) z gory dzieki za pomoc:)
lista tematów
prawo
w pore pomyslalas...
Konto usunięte: Scharakteryzuj i dokonaj wlasciwej oceny mocy prawnej nastepujacych przepisow zawartych w roznych dokumentach i wskaz ich znaczenie:
chyba z kosmosu sie to pytanie nauczycielowi nie urwalo tylko musieliscie to na lekcji omawiac, tak to jest jak sie na lekcjach nie uwaza...
mialam prawo, ale to bylo nawet dawno temu...
niestety nawet jesli bym chciala ci pomoc to nie dam rady, tzrba bylo w googlach poszukac.
btw co to za nauczyciel ktory w pierwszym tygodniu nauki daje takie zadania domowe podczas gdy nie wszyscy maja podreczniki ??
BU! :**
kodeks cywilny, prawa autorskie to jedyne co mi przychodzi do głowy. czyli sama książka nie ma żadnej mocy prawnej
jest jakaś ustawa na ten temat więc można przypuszczać że ma jakąś moc prawną.
ma moc prawną jeżeli jest oficjalną ofertą handlową (dla przykładu: gazetka z Tesco nie jest ofertą handlową i nie ma mocy prawnej)
tu jestem zielony

no to jest prawo niepisane, nie ma żadnej mocy prawnej.