Martaxx92xx
Martaxx92xx
  6 Septiembre 2008 (pierwszy post)
Pewnie, znając was większość odpowie że tak :zonk:
Ale radzę się zastanowić. Dam przyklad: znam osobę po zawodowce prowadzącą własną firmę,żyje w luksusie (szczerze to znam więcej takich osób).
Natomiast w mojej rodzinie większość osób ma skończone studia, niektórzy po kilka kierunków i zarabiają psie pieniądze w porównaniu do tego, co tamci po zawodówce mają. Coraz częściej slyszy się, że nawet po studiach ciężko jest o pracę, a zarobki od dawna nie są adekwatne do wyksztalcenia.
czy więc opłaca się uczyć? Co z tego będziemy mieli?
zapraszam do dyskusji...:piwo:
Martaxx92xx
Martaxx92xx
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Poza tym naprawdę nie myśl ' co z tego bedę miała' bo czasy się zmieniają, i po kierunku opłacalnym dziś, po studiach nie będziesz nic miała.

czyli że na dziennikarstwo sie nie opłaca? :woot:
baskas4
baskas4
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czyli że na dziennikarstwo sie nie opłaca?

nie. Chyba, że chcesz być prezenterką. Z tego co słyszałam to większość dziennikarzy kończy politologię, by mieć większe doświadczenie w tym o czym pisze.
NeversilionDeymien
NeversilionDeymien
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: na pewno łatwiej znajdziesz dobrze płatną i lżejszą pracę po studiach, niż zawodówce.

Kto Ci takich bzdur nagadał?
Jeśli ktoś skończył zawodówke, i ma wyuczony zawód na który jest w chwili obecny wielki popyt, to robi kasiore odrazu.. Nie chodzi i nie szuka pracy, praca przychodzi do niego.

Po studiach ciężko znaleźć prace, bo dużo ludzi polazło na studia i ma się wielką konkurencje, zaczyna brakować rąk do pracy fizycznej.
Dlatego robotnicy zarabiają coraz to więcej.
justisssia
justisssia
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czyli że na dziennikarstwo sie nie opłaca?

Czyli, że to loteria jezd ona, i wybierz to, co lubisz najlepiej, a nie coś na przymus.
Martaxx92xx
Martaxx92xx
  6 Septiembre 2008

[quote=NeversilionDeymien]Kto Ci takich bzdur nagadał?
Jeśli ktoś skończył zawodówke, i ma wyuczony zawód na który jest w chwili obecny wielki popyt, to robi kasiore odrazu.. Nie chodzi i nie szuka pracy, praca przychodzi do niego.

Po studiach ciężko znaleźć prace, bo dużo ludzi polazło na studia i ma się wielką konkurencje, zaczyna brakować rąk do pracy fizycznej.
Dlatego robotnicy zarabiają coraz to więcej.

cały czas tak sądze, a oni swoje ;D
Jestem w tej zlej sytuacji, że matka każe uczyć sie w liceum, a potem iść na studia, bo grozi ze nie bedzie mnie utrzymywac.

Martaxx92xx
Martaxx92xx
  6 Septiembre 2008

troche zle...
chyba sie skapniecie gdzie sie konczy cytat ;p

justisssia
justisssia
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: cały czas tak sądze, a oni swoje ;D

Chcesz być pracownikiem fizycznym?
Martaxx92xx
Martaxx92xx
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: co lubisz najlepiej, a nie coś na przymus.

ja chcę to, z czego będe miala kase, bo po co mi studia, jeśli nie będę zarabiać? Albo zarobię tyle co sprzątaczka? Wiem, że dla Was liczy się to, żeby "mieć wiedze" " być wykształconym" ale mi zalezy głownie na kasie ;p
Różnimy sie po prostu charakterem.
NeversilionDeymien
NeversilionDeymien
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: cały czas tak sądze, a oni swoje ;D Jestem w tej zlej sytuacji, że matka każe uczyć sie w liceum, a potem iść na studia, bo grozi ze nie bedzie mnie utrzymywac.

..idź do wojska :D Nauka zajmie Ci jeszcze z 7-8 przynajmniej, a w wojsku kariera 20lat;P
smyku1910
smyku1910
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: co mam przez to rozumieć?

że bez żadnej szkoły gówno osiągniesz, to że 1 na 40 osób udało się po zawodówce rozkręcić w mękach jakiś biznes, nie znaczy że ten kraj to eldorado, proponuje Ci iść do takiej fajnej instytucji i zapytać się, jakie są warunki założenia firmy, jakie są koszty, ubezpieczenia itd., bez szkoły możesz jedynie popracować w Tesco, Obi itp placówkach i po paru latach zostaniesz kierownikiem działu o ile...w tym czasie ktoś z mgr bądź licencjatem nie wygryzie Cie z tego marzenia, radzę też popytać się rodziców o ile pracują (czego im życzę) co to jest ZUS i Urżąd Skarbowy, ile % ich miesięcznej kasy tam trafia, aha padają tutaj słowa że jak ktoś jest po zawodówie i ma wyuczony zawód to praca od razu za miliony, hahaha zapraszam więc do pierwszego lepszego pracodawcy...budowlanego (bo niby taki popyt teraz na budowlańców) rzuci Cię na rusztowanko ;) wyuczony zawód to fajna sprawa, ale żeby iść do pracy, to 3ba mieć jeszcze co najmniej rok, dwa doświadczenia w takim zawodzie (praktyki,staże) itp itd, ciesz sie Martusiu, że masz mądrą matkę i dobrze Ci karze, bo Twoja mamuśka przeżyła zmiany ustrojowe, tak- kiedyś praca przychodziła do Ciebie, dziś nawet po zawodówce musisz sie za nią nalatać, po studiach masz w ręku argument, który pozwoli Ci na rozmowie kwalifikacyjnej zacząć rozmowę od np 2 tysi na rękę, a wielka konkurencja? cóż od zawsze była duża konkurencja na rynku i od zawsze 3ba się przebijać, tylko osoby ambitne i zdeterminowane znajdą pracę, dobrą pracę, pamietaj że jak kiedyś złożysz podanie o prace załóżmy do firmy fryzjerskiej i skonczysz w zawodówce zawód fryzjera, to jesli ja skoncze zarządzenie i marketing, to ja zostaje w tym zakladzie fryzjerskim automatycznie kierownikiem, menedżerem a Ty jesteś o czarnej roboty za pół darmo, z czego ja czerpie korzyści, kto na tym lepiej wychodzi?;)
NeversilionDeymien
NeversilionDeymien
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Chcesz być pracownikiem fizycznym?

Kumpel po technikach informatycznych składa komputery w jednej z dużym firm, sama frajda a pieniądze jak na początek są dobre.
justisssia
justisssia
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: smyku1910

Mądrze .
justisssia
justisssia
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Kumpel po technikach informatycznych składa komputery w jednej z dużym firm, sama frajda a pieniądze jak na początek są dobre.

Po technikum, nie zawodówce.
mal3nstwo
mal3nstwo
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czy oplaca się uczyć?

tak i nie wglebiam sie w temat
Martaxx92xx
Martaxx92xx
  6 Septiembre 2008

zawsze marzyłam żeby iść do tech. fryzjerskiego, matka kazała do liceum :(

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.