aarek1987
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 15
aarek1987
  6 Septiembre 2008 (pierwszy post)

"Analizując teksty przemowień politycznych z okresu stalinowskiego, przedstaw cechy
języka ówczesnej propagandy politycznej. "
mialem 20 pkt

Konto usunięte
Konto usunięte: zawsze mam tam mokro
aaPaulinka
aaPaulinka
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Pisanie samej pracy sprawia ze się uczysz

no to jest oczywiste :)

kurcze prace napiszę, ale na razie nie mogę się na temat zdecydować :woot: Wybrałam 18 tematów które mi pasują, i utknęłam w tym miejscu.
cytrynka9090
cytrynka9090
  6 Septiembre 2008
aarek1987
aarek1987: sprzedam temat na mature

swoje tematy na mature tegoroczna to sie podawalo w maju/czerwcu.
teraz to zostalo tylko wybrac sobie temat z listy...
troche sie spozniles z tym ogloszeniem...
WrednaMisia
WrednaMisia
  6 Septiembre 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: kurcze prace napiszę, ale na razie nie mogę się na temat zdecydować Wybrałam 18 tematów które mi pasują, i utknęłam w tym miejscu.

na chybił trafił :D
Nie no musisz się zdecydować co by Cię najbardziej wciągnęło, na jaki temat byś zdobyła najwiecej ciekawych informacji no i wybrać ten temat ;)
cytrynka9090
cytrynka9090
  6 Septiembre 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: Wybrałam 18 tematów

masz juz tematy podane?
u mnie maja byc dopiero po 15 wrzesnia...
aaPaulinka
aaPaulinka
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: masz juz tematy podane? u mnie maja byc dopiero po 15 wrzesnia...

w każdej szkole jest inaczej :) Moja koleżanka miała już przed wakacjami :)

No kurcze jak mi każdy temat z tych pasuje :and:

LITERATURA

7.Biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza (np. J.Kochanowskiego, A.Mickiewicza, J.Słowackiego, W.Wata, E.Odojewskiego, F.Kafki, M. Bułhakowa ).

14.Kamienica jako przestrzeń życia człowieka. Rozważ na wybranych przykładach.

20. Tytuł, motto, ostatnia scena jako klucze do interpretacji dzieła. Omów na wybranych przykładach.

67.Sposób wykazywania problemów młodego wieku i dojrzewania w literaturze. Omów zagadnienie odwołując się do wybranych utworów.

79.Manifesty pokoleniowe- przedstaw i porównaj teksty dawniejszych epok i teksty współczesnych piosenek (na wybranych przykładach).

82. Wpływ kobiet- partnerek poetów na ich aktywność twórczą. Omów na przykładzie wybranych biografii literackich.

96. Sposób kreowania postaci ojca i syna w literaturze. Rozwiń na wybranych przykładach.

98. Sposób kreowania matki i syna w literaturze. Rozwiń na wybranych przykładach.

111. Baśnie- utwory tylko dla dzieci? Odpowiedzi zilustruj dowolnie wybranymi przykładami.

KORESPONDENCJA SZTUK

12. Język filmu i język literatury. Porównaj dzieło literacki i jego filmową adaptację.

24. Konie w sztuce. Rozważ funkcję tego motywu w literaturze i malarstwie.

38. Twórcy światowej kinematografii wobec problemów współczesnego świata, (np. kryzysu wartości, terroryzmu, AIDS, wojny). Omów problem na wybranych przykładach.

JĘZYK

10. Dlaczego niektóre wyrazy stają się modne? Zanalizuj przykłady ze współczesnej polszczyzny.

12. Dokonując analizy języka różnych reklam, wyjaśnij, jaki obraz świata one kreują.

14. Język twoich rówieśników. Zanalizuj zgromadzony materiał źródłowy.

17. Język popularnego magazynu dla młodzieży. Dokonaj oceny stylu wybranego czasopisma.

21. Rola wyrazów nacechowanych emocjonalnie w tekstach piosenek współczesnych zespołów muzycznych.

22. Analiza języka piosenek dwu różnych nurtów współczesnej muzyki młodzieżowej (uzasadnienie zasadności doborów środków wyrazu).
WrednaMisia
WrednaMisia
  6 Septiembre 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: 96. Sposób kreowania postaci ojca i syna w literaturze. Rozwiń na wybranych przykładach. 98. Sposób kreowania matki i syna w literaturze. Rozwiń na wybranych przykładach. 111. Baśnie- utwory tylko dla dzieci? Odpowiedzi zilustruj dowolnie wybranymi przykładami.

Ja bym ewentualnie wybrała jeden z tych :tak:
aaPaulinka
aaPaulinka
  6 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja bym ewentualnie wybrała jeden z tych

no w sumie myślałam nad tym 111 ooo to już jestem bardziej skłonna go wybrać ;)
cytrynka9090
cytrynka9090
  6 Septiembre 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: 67.Sposób wykazywania problemów młodego wieku i dojrzewania w literaturze. Omów zagadnienie odwołując się do wybranych utworów.

aaPaulinka
aaPaulinka: 12. Język filmu i język literatury. Porównaj dzieło literacki i jego filmową adaptację.

mnie sie te podobaja
WrednaMisia
WrednaMisia
  6 Septiembre 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: no w sumie myślałam nad tym 111 ooo to już jestem bardziej skłonna go wybrać ;)

moze być bardzo ciekawy temat. Na moim spisie tematów tego jeszcze nie było :and:
aaPaulinka
aaPaulinka
  6 Septiembre 2008

myślałam jescze o tym
14. Język twoich rówieśników. Zanalizuj zgromadzony materiał źródłowy.

bo wtedy nie zagną mnie żadnym pytaniem z lektur :lol2:

Juvart
Juvart
  8 Septiembre 2008
aarek1987
aarek1987: "Analizując teksty przemowień politycznych z okresu stalinowskiego, przedstaw cechy języka ówczesnej propagandy politycznej. " mialem 20 pkt

nie dziękuje, zresztą każdy może sam się do tego przyszykować. I niekoniecznie będzie to na przyszłej maturze
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.