aaPaulinka
aaPaulinka
  30 Agosto 2008 (pierwszy post)
Właśnie rozglądam się za kierunkiem studiów który mnie interesuje bo w końcu maturka w tym roku ;) No i przypadło mi do gustu Bezpieczeństwo wewnętrzne. W sumie specjalizacje są ciekawe: Bezpieczeństwo ekologiczne, przeciwdziałanie zagrożeniom terrorystycznym, bezpieczeństwo w sieciach informacyjnych i informatycznych. Kierunek mi pasuje... Ale... Właśnie jest jedno ale.
1. Jak myślicie czy taki kierunek nadaje się dla dziewczyny?
2. Czy mam szanse potem po studiach znaleźć dobra prace? ( obawiam się że wszystkie stanowiska lepsze mogą objąć mężczyźni) :and:
Pozdrawiam ;) I proszę o w miarę sensowne wypowiedzi ;)
smielaq89
smielaq89
  30 Agosto 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: 1. Jak myślicie czy taki kierunek nadaje się dla dziewczyny?

wszystko się nadaje dla dziewczyny. jest równouprawnienie.
btw. będziesz miała okazję poznać większą ilość facetów ;D

aaPaulinka
aaPaulinka: 2. Czy mam szanse potem po studiach znaleźć dobra prace?

u nas po wszystkim trudno znaleźć pracę.
aaPaulinka
aaPaulinka
  30 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: u nas po wszystkim trudno znaleźć pracę.

no wiem, ale załóżmy że jest 40000 tys miejsc pracy, i obawiam się tego że wszystkie mogą zająć mężczyźnie :and: Bo w sumie dziewczyny jak zwykle są uważane za te mniej inteligentne ;/
smielaq89
smielaq89
  30 Agosto 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: Bo w sumie dziewczyny jak zwykle są uważane za te mniej inteligentne ;/

jak będziesz miała umiejętności i wykształcenie to facet może Ci co najwyżej buty czyścić.. ;)
aaPaulinka
aaPaulinka
  30 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jak będziesz miała umiejętności i wykształcenie to facet może Ci co najwyżej buty czyścić.. ;)

haha no bankowo :D No to już jestem prawie przekonana żeby iść na ten kierunek :)
xXxblondixXxxx
xXxblondixXxxx
  30 Agosto 2008
aaPaulinka

no tak. dlaczego nie;]

aaPaulinka
aaPaulinka: 2. Czy mam szanse potem po studiach znaleźć dobra prace? ( obawiam się że wszystkie stanowiska lepsze mogą objąć mężczyźni)

no własnie z praca moze byc gorzej tak mi sie wydaje
iZziaaa
iZziaaa
  30 Agosto 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: No to już jestem prawie przekonana żeby iść na ten kierunek :)

i dobrze ;D
wg mnie ten kierunek tez jest interesujacy ;))
Everriaal
Everriaal
  30 Agosto 2008

Co do takich kierunków jak Bezpieczeństwo wewnętrzne ? jak i inne nowe typu "Bezpieczeństwo międzynarodowe i narodowe" w teoretyce to samo w praktyce małe różnice to kierunki raczej nowe ...
na studiach państwowych stacjonarnych proponuje je może 4-5 szkół i to też po 30-40 osób na grupę =] na płatnych jest to samo ... ludzie boją się iść na ten kierunek ...

a co do pracy to po takim kierunku możesz iść do wszelkich służb mundurowych jako właśnie taki specjalista od np. zapobiegania atakom terrorystycznym =]
więc z znalezieniem pracy nie powinno być problemu =]
a co do tego że mężczyźni dostaną takie stanowiska ? wątpię w to ... o ile będziesz dobra w tym co robisz to żaden facet Ci nie podskoczy :D

sunriseboy
sunriseboy
  31 Agosto 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: dziewczyny jak zwykle są uważane za te mniej inteligentne ;/

z nikąd to sie przecież nie wzielo..

Konto usunięte
Konto usunięte: a co do pracy to po takim kierunku możesz iść do wszelkich służb mundurowych

jako pracownik cywilny.. bo ku temu by nosic mundur powodow nie widze..

Konto usunięte
Konto usunięte: więc z znalezieniem pracy nie powinno być problemu =]

no tu to raczej wojsko i hmm.. policja ? to duzego wyboru nie ma..

Konto usunięte
Konto usunięte: wszystko się nadaje dla dziewczyny. jest równouprawnienie.

dokladnie.. wiec idz dziewczyno na mechanike i budowe maszyn..
poison172
poison172
  31 Agosto 2008
aaPaulinka

pewnie tak

aaPaulinka
aaPaulinka: 2. Czy mam szanse potem po studiach znaleźć dobra prace? ( obawiam się że wszystkie stanowiska lepsze mogą objąć mężczyźni)

masz. faceci sa gorsi od nas
aaPaulinka
aaPaulinka
  31 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: dokladnie.. wiec idz dziewczyno na mechanike i budowe maszyn..

gdybym była dobra z maty i fizy to z miłą chęcią bym poszła ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: no tu to raczej wojsko i hmm.. policja ? to duzego wyboru nie ma..

właśnie że nie tylko wojsko i policja. Potrzebni są też ludzie w administracji itp. W pentagonie przecież nie siedzą sami policjanci i wojskowi :P
SkazanaNaBana
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
SkazanaNaBana
  31 Agosto 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: 1. Jak myślicie czy taki kierunek nadaje się dla dziewczyny? 2. Czy mam szanse potem po studiach znaleźć dobra prace? ( obawiam się że wszystkie stanowiska lepsze mogą objąć mężczyźni)

1. jasne.
2. oczywiście, że masz - `facet` nie znaczy `lepszy`:mrgreen:
BakaMomo
BakaMomo
  31 Agosto 2008
aaPaulinka

O ile owa dziewczyna chce się kształcić w danym kierunku - jak najbardziej.

aaPaulinka

Niestety ze znalezieniem dobrej pracy jest kłopot niemalże po każdym kierunku. Chociaż zanim skończysz studia, być może coś się w naszym kraju zmieni...zatem nie ma sensu z góry zakładać porażki - trzeba próbować.

Życzę powodzenia ;)
Everriaal
Everriaal
  31 Agosto 2008
aaPaulinka
aaPaulinka: sunriseboy:no tu to raczej wojsko i hmm.. policja ? to duzego wyboru nie ma.. właśnie że nie tylko wojsko i policja. Potrzebni są też ludzie w administracji itp. W pentagonie przecież nie siedzą sami policjanci i wojskowi :P

łooo gdzie ty się wybierasz ... żeby dostać sie do pentagonu potrzebujesz jeszcze obywatelstwa "amerykańskiego" i to tylko takowego ... z tego co wiem ...

możesz też próbować do ABW =] lub coś w tym kierunku "służby wywiadu" ^^
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.