filozofzadyche
filozofzadyche
  26 Agosto 2008 (pierwszy post)
Witam

Liceum czy studia- gdzie Wam się lepiej podoba/podobało?
Chodzi mi generalnie o klimat,ludzi,naukę-gdzie było łatwiej z tym xD(LO czy studia)?
No i tak ogólnie gdzie lepiej?
Liczę na konkretne odpowiedzi od ludzi zoorientowanych w temacie!
Ader
Ader
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Liceum czy studia- gdzie Wam się lepiej podoba/podobało?

trudno mi porównać w związku z tym, że dopiero jestem na II roku. Liceum wspominam tak dobrze, że trudno oczekiwać czegoś lepszego a po I roku studiowania również w moich oczach widać zadowolenie.

Konto usunięte
Konto usunięte: Chodzi mi generalnie o klimat,ludzi,naukę-gdzie było łatwiej z tym xD(LO czy studia)?

W porównaniu do Liceum na studiach jednak jest nauka. I to niewątpliwie jest prawdą. To co trzeba było się ewentualnie nauczyć w liceum nie ma skalowo porównania do tego co na studiach. No ale nawet ten ogrom gigantycznego materiału nie przeszkadza mi ;). Jeśli chodzi o kwestie ludzi no to tak..liceum to było 30 osób więc na pewno wszyscy szybciej się poznali, zaklimatyzowali itp ale znowóż na studiach pomijając fakt , że setki osób jet na roku, klimat studiowania i ludzi tam poznanych a to na korytarzu a to na auli czy na jednej z licznych imprez studenckich da sie zauważyć.

Suma sumarum: Liceum to był piękny czas, do którego chciałbym wrócić, tam w koncu poznałem najlepszych ludzi z którymi dalej utrzymuje kontakt, to właśnie z liceum kojarzą mi się najwspanialsze lata, setki wspomnień. Studia: Wyzwanie, które podjąłem i radzę sobie bezproblemowo, nawet jeśli mam tonę nauki, to wciąż poznaje nowych ludzi, to wciąż niekończące się imprezy. I bardzo dobrze, bo to w zasadzie ostatnie lata "młodości" kiedy jeszcze mozna się wyszaleć :)
BakaMomo
BakaMomo
  26 Agosto 2008
Konto usunięte

Zdecydowanie studia.

Konto usunięte
Konto usunięte: Chodzi mi generalnie o klimat,ludzi,naukę-gdzie było łatwiej z tym xD(LO czy studia)?

To wszystko zależy od konkretnego wydziału.
Nieco inny klimat panuje na UM, Polibudzie czy też innych uniwerkach.
Nauki oczywiście więcej jest na studiach. Zakresem materiału na klasówkę w LO było np. jedno zagadnienie, kilkadziesiąt stron z podręcznika - na jeden egzamin na studiach trzeba się natomiast wykuć wykładów, skryptów czy też księgi o zawartości 800 stron. Tak w każdym razie jest na moim kierunku.
Co do zwierania znajomości...w liceum byłam skazana na tych samych ludzi. Codziennie przez 3 lata te same twarze. Dodam jeszcze, że niestety nie trafiłam na przyjazną klasę - integracja, to było obce dla nich słowo.
Natomiast na roku mam spore grono znajomych, które systematycznie się poszerza :)
No i nic nie jest w stanie oddać nastroju wspólnego zarywania nocy przed egzaminami - ach :)
bajerka20
bajerka20
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte:

zdecydowanie studia... w lo miała jeszcze fiubziu w głowie... uczyłam się pierdół... nauczyciele z liceum i wykładowcy akademiccy są tak samo upierdliwi ale klimat zupełnie inny... inni ludzie... teraz inaczej patrzę na wiedzę, którą muszę nabyć :) inaczej patrzę na tych, którzy mnie otaczają... może trochę to wynika z tego, że nie jestem już taki dziecioczek ;p
MoniQQQ22
MoniQQQ22
  26 Agosto 2008
Konto usunięte

Hm...jeszcze nie jestem ani tam ani tam... więc nie mogę określic:).

Konto usunięte

Na studiach jesteś już starszy, inaczej patrzysz na pewne sprawy;].
saliVa666
saliVa666
  26 Agosto 2008

taraz klasa matruralna przedemną, wiec mało mam do powiedzenia [ a w zasadzie to nic] ale mam nbadzieje ze na studiach bedzie lepiej, bo gorzejn juz chyba być nie moze..
wyobrźcie sobie - połowa klasy - oaza i lizusy
druga połowa - lizusy bez oazy !
zadna akademia sie nie moze odyc oczywiście bez 2[3] d !
żyć nie umierac!

BakaMomo
BakaMomo
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: wyobrźcie sobie - połowa klasy - oaza i lizusy druga połowa - lizusy bez oazy !

Lepsze to niż banda zacietrzewionych synalków wpływowych rodziców...kółeczka wzajemnej adoracji, wykreowane wizerunki na typ aspołecznego nadczłowieka.
A po drugiej stronie lafiryndy włażące do łóżek owym synalkom.
Brak więzi, koleżeństwa i ogólnie cech, które winny cechować przeciętnego ucznia LO

:/
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  26 Agosto 2008
Konto usunięte

Studia :)

Konto usunięte

Z nauką było łatwiej w liceum ale i tak wolę studia. Więcej luzu :)
XxLoveMeSweetiexX
XxLoveMeSweetiexX
  26 Agosto 2008
Konto usunięte

jak na razie,to nigdzie,bo dopiero idę do liceum

Konto usunięte
Konto usunięte: No i tak ogólnie gdzie lepiej?

wg mnie na studiach
BakaMomo
BakaMomo
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Z nauką było łatwiej w liceum ale i tak wolę studia. Więcej luzu :)

A propos luzu...nareszcie można wyjść z zajęć bez pytania prowadzącego o zgodę :ziober2:

To było takie żenujące, kiedy pełnoletni już ludzie pytali o kilka lat starszego nauczyciela czy mogą wyjść do toalety :and:
martyna1517
martyna1517
  26 Agosto 2008

ja dopiero zaczynam nauke w Lo wiec nie mogę pwoiedziec nic na ten temat xD

filozofzadyche
filozofzadyche
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Lepsze to niż banda zacietrzewionych synalków wpływowych rodziców...kółeczka wzajemnej adoracji, wykreowane wizerunki na typ aspołecznego nadczłowieka.

Heh, w mojej szkole tak jest
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Heh, w mojej szkole tak jest

CHyba w kazdej chociaz troche :]
BakaMomo
BakaMomo
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: CHyba w kazdej chociaz troche :]

Niestety u mnie się zgrupowali w jednej klasie :|
Ader
Ader
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Niestety u mnie się zgrupowali w jednej klasie :|

a u mnie wszyscy zgrani byli, nie widać było takich elementów ;D
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.