NieChceBycGrzeczna
NieChceBycGrzeczna
  26 Agosto 2008 (pierwszy post)

Witam :))

Mam do Was takie pytanie ;)
Moja młodsza siostra gdy szła do pierwszej gimnazjum była możliwość zapisania się na język rosyjski. Oczywiście dla chętnych. I było obiecywane dzieciom, że nie będzie się to wliczać do średniej. Przez całą pierwszą klasę było super, pięknie. Aż w drugiej klasie gimnazjum w pierwszym semestrze powiedziano im, że ocena z języka rosyjskiego będzie się wliczać do średniej. A przecież większość dzieciaków w pierwszej klasie olało sobie język rosyjski i była to dla nich lekcja = przerwa. Więc na koniec drugiej klasy obniżyło to dzieciom średnią.

Jak myślicie .
Czy to jest mądra decyzja?
Czy to tylko dzieci wyolbrzymiają sobie to, że ich skrzywdzili ?

xMargitx
xMargitx
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Pytasz, czy myślę tez o Tobie? :)

egzakli ...
BakaMomo
BakaMomo
  26 Agosto 2008

Akurat rosysjki jest jednym z prostszych języków.
Gramatyka nieskomplikowana, słownictwo podobne do naszego.

Francuski jest chyba najtrudniejszy - nie mogłam przez to przebrnąć :)

Konto usunięte
Konto usunięte: jak tak patrzę na połowę tego forum, to wydaje mi się, że nawet zawodówka jest dla nich na zbyt wysokim poziomie.

Biorąc pod uwagę liczbę idiotów, których można spotkać na forach internetowych aż boję się pomyśleć jak to się przekłada procentowo na nasze społeczeństwo.
xMargitx
xMargitx
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: słownictwo podobne do naszego.

no faktycznie :zonk:
NieChceBycGrzeczna
NieChceBycGrzeczna
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: zbluzgalam dyrektora ;]

grzeczna dziewczynka :PP hha.

Konto usunięte
Konto usunięte: aż boję się pomyśleć jak to się przekłada procentowo na nasze społeczeństwo.

będzie dobrze :PP

Konto usunięte
Konto usunięte: Francuski jest chyba najtrudniejszy

ja nie mam tego problemu ;) ten język szybko sobie przyswajam :)
baskas4
baskas4
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Biorąc pod uwagę liczbę idiotów, których można spotkać na forach internetowych aż boję się pomyśleć jak to się przekłada procentowo na nasze społeczeństwo.

można mieć nadzieję, że ci najmądrzejsi nie korzystają z forów :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: Akurat rosysjki jest jednym z prostszych języków. Gramatyka nieskomplikowana, słownictwo podobne do naszego.

najtrudniejsze jest chyba odczytanie tej cyrylicy. Później jest z górki.
Nivriti
Nivriti
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Akurat rosysjki jest jednym z prostszych języków. Gramatyka nieskomplikowana, słownictwo podobne do naszego.

Nie jest trudny fakt :tak:

Ostatnio nauczyłam się słowackiego. pol wakacji mieszkalam ze Slowaczka. Ten jezyk bardzo przypadl mi do gustu. Podobny do polskiego, jednak o wiele zabawniejszy;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Francuski jest chyba najtrudniejszy - nie mogłam przez to przebrnąć :)

Druga część mojej klasy uczy się tego języka. Mówią podobnie- że skomplikowany:)

Konto usunięte
Konto usunięte: na forach internetowych

Nie tylko :ninja:
xMargitx
xMargitx
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Druga część mojej klasy uczy się tego języka. Mówią podobnie- że skomplikowany:)

czeski jest najlepszy ;]
NieChceBycGrzeczna
NieChceBycGrzeczna
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Druga część mojej klasy uczy się tego języka. Mówią podobnie- że skomplikowany:)

moja mother siedzi we francji i tak zawsze jak u niej jestem to przyswajam sobie ten język ;] ja nie mam problemów :))

Konto usunięte
Konto usunięte: jednak o wiele zabawniejszy;)

hhe przyznam :P
Nivriti
Nivriti
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: najtrudniejsze jest chyba odczytanie tej cyrylicy

Tak się tylko wydaje:)
Wystarczy nauczyć się co który znaczek znaczy. Niektóre literki występują na odwrót np. ich "u" to nasze "i". Jak dla mnie trudniejsze jest budowanie zdań:)
NieChceBycGrzeczna
NieChceBycGrzeczna
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte:

z deka trudny do połapania ;]
BakaMomo
BakaMomo
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no faktycznie

Dziewczyna - diewuszka
Słońce - solnce
Pić - pitie
Biegać - bieg

itp. itd.

Ja sporo widzę podobieństw.
A może to wnika stąd, że znam ten język od dziecka.
Trudno powiedzieć :)
baskas4
baskas4
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czeski jest najlepszy ;]

przestań. Zawsze miałam problemy z dogadaniem się w Czechach :zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: Wystarczy nauczyć się co który znaczek znaczy.

przy tym odpadłam :D
JoshBeckett
JoshBeckett
  26 Agosto 2008

za parę lat będzie to język obowiązkowy , więć uczcie się juz dzis

NieChceBycGrzeczna
NieChceBycGrzeczna
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Jak dla mnie trudniejsze jest budowanie zdań:)

Nie ma nic prościejszego . Ja mam problem z zapamiętaniem niektórych słówek. Bo myślę, że po polsku to znaczy tak jak słyszę lub pod pasowuję do niego coś podobnego a w j. rosyjskim to kompletnie co innego .
xMargitx
xMargitx
  26 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: moja mother siedzi we francji i tak zawsze jak u niej jestem to przyswajam sobie ten język ;] ja nie mam problemów :))

moja w niemczech i za kazdym razem co przyjezdza nadaje najpierw pol godziny po niemiecku a pozniej sie przestawia na polski
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.