witam,
teraz ide do 2 klasy licuem..
zastanawiam sie czy to byl dobry wybor
czy nie lepiej bylo wybrac technikum...
no ale coz... teraz juz i tak tego nie zmienimy..;/
ale co robic po liceum?
co radzicie?
i co sadzciie o liceum?
czekam na wypowiedzi!
lista tematów
LICEUM - CZY DOBRY WYBOR?? strona 2 z 3
hihi jakos licealistka:D pilna uczennnica juz III klasy tez nie żaluje:D
mimo iz to liceum to bibki sa:P nauki wiadomo zawsze wiecej ale coz...
na maturze latwiej zawsze bedzie niz po tech:P
studia. albo szkoła policealna. bo po samym liceum nic nie masz. ja tez ide do 2 klasy. i juz w pierwszej zastanawiałam sie czy nie lepsze było by technikum. Ale dla dziewczyn nie ma ciekawych rozserzen w technikach. to musi byc cos co mnie interesuje i na czym się znam.
a ze ja czegos takiego nie znalazłam wylądowalam w liceum. ale nie jest zle.
robert8501: witam,
teraz ide do 2 klasy licuem..
zastanawiam sie czy to byl dobry wybor
czy nie lepiej bylo wybrac technikum...
no ale coz... teraz juz i tak tego nie zmienimy..;/
ale co robic po liceum?
co radzicie?
i co sadzciie o liceum?
czekam na wypowiedzi!
Szczerze mówiąc osobiście popieram liceum. Po co się meczyć w technikum rok dłużej?. Wiadomo zawód. Ale jeśli ktoś tak gdzieś głęboko myśli o studiach to zdecydowanie liceum. Nawet jeśli by nie zdało się matury. Po liceum tez gdzieś tam przyjmą. A w liecum jest lepsze przygotowanie do matury niż w technikum. Jeśli totalnie nie myślisz o studiach ani jakiś 2-letnich nawet. To zdecydowanie technikum.
wiadomo ze kazdy chwali swoja szkołę !ja jestem w liceum.. tez nie wiem co dalej, specjalnie poszłam do LO zeby miec czas na wybranie zawodu.. i co ? ide do maturalnej i dalej nic !
ale nie am co żałowac.. tylko mysleć co dalej!
Liceum jest spoko pod warunkiem, że idziesz od razu na studia, a jak nie (wiele młodych ludzi rezygnuje ze studiów 1/3 odpada w trakcie nauki) jest też Policealna (tyle, że jak sadzisz by iść do policealnej hymm to czemu nie wybrałeś technikum?. Zwykle w Policealnej najafajniesze kierunki są 2 letnie, czyli 3 + 3 = 5 lat, czyli rok więcej niż po technikum )
Ja wybrałam technikum ekonomiczne (specjalność bankowość - ;] w tym czasie odbyłam dwie praktyki w urzedach), czy żałuje .. NIE? Miałam okazje pracować w Kadrach (staż w policji, pracownik biurowy) Rekrutacja jest jasna pierwsze miejsce jest dla ludzi po szkołach ekonomicznych = studia i technika, ewentualnie (ostatecznie) liceum administracyjne.
Po samym liceum nie masz nic, jeśli noga powinie się Tobie na maturzę (oczywiście za rok poprawka) możesz iść do Policealnej.
AKTUALNIE BY ZDAĆ EGZAMIN ZAWODOWY W TECHNIKUM TRZEBA ZALICZYĆ GO NA 75% - więc nie jest aż tak prosto, ostatnie 2 lata nauki są na 10000% trudniejsze niż w liceum, Jednego dnia kułam do egzaminów a drugiego musiałam do matury, bardzo dużo dodatkowych godzin w ostatniej klasie. Było cieżko, ale warto było ;)
Ja wybrałam technikum ekonomiczne (specjalność bankowość - ;] w tym czasie odbyłam dwie praktyki w urzedach), czy żałuje .. NIE? Miałam okazje pracować w Kadrach (staż w policji, pracownik biurowy) Rekrutacja jest jasna pierwsze miejsce jest dla ludzi po szkołach ekonomicznych = studia i technika, ewentualnie (ostatecznie) liceum administracyjne.
Po samym liceum nie masz nic, jeśli noga powinie się Tobie na maturzę (oczywiście za rok poprawka) możesz iść do Policealnej.
AKTUALNIE BY ZDAĆ EGZAMIN ZAWODOWY W TECHNIKUM TRZEBA ZALICZYĆ GO NA 75% - więc nie jest aż tak prosto, ostatnie 2 lata nauki są na 10000% trudniejsze niż w liceum, Jednego dnia kułam do egzaminów a drugiego musiałam do matury, bardzo dużo dodatkowych godzin w ostatniej klasie. Było cieżko, ale warto było ;)
Ja tu tylko delikatnie muskam klawiaturę, aby cichym szeptem coś napisać...