witam
uczeszczajac do szkoły podstawowej oraz gimnazjum miałam snormalne oceny tj. wiadomo 1-6
idąc do Liceum które sobie wybrałam wiadziałam, że nie ma tam ocen. Skala jest punktowa. kiedyś było np. sprawdzian na 24 pkt. katrkówka odpowiedz na 12 aktywnośc na 4 . . itp.
teraz się to zmieniło. wszystko jest na 6pkt. skala 0 - 6 . aby zaliczyć spr.kartkówke czy odp. trzeba dostać 2 pkt. . .
Q:a u Was w szkole jak jest ? Oceny czy punkty/?
lista tematów
oceny czy punkty strona 3 z 4
U mnie w podst. i gim. były też oceny, natomiast już w szkole średniej pkt.
Da się do nich przyzwyczaić;)
W podstawówce 1-3 miałam A-E... Masakra po prostu ;/ 4-6 punkty i było beznadziejn ie bo jak komuś brakły np 3 punkty do piątki to nie było jakiegoś zdawania... i miał czwórkę.
Teraz w gim mam normalne oceny. :D Średnia arytmetyczna z ocen nie jest taka zła ;))
W podstawówce miałam punkty. Wtedy mi się to nie podobało, ale teraz szczerze mówiąc wolałabym mieć tamtą skalę ocen. Za sprawdzian mogłam dostać 20pkt, za kartkówke 10, itd. Max. zdobytych punktów na semestr to było 120. Oceny dzieliły się:
0-20 niedostateczny
21-40 dopuszczający
41-60 dostateczny
61-80 Dobry
81-100 Bardzo dobry
101-120 Celujący
Wtedy łatwiej było o lepsze oceny. a przy wyliczaniu średnich w skali ocen normalnych (1-6) ciężko o jakąkolwiek walczyć, bo każda jedynka niszczy, a szóstka buduje:P
włąśnie nie kombinowanie
Konto usunięte: w gimnazjum miałem punkty, system osobiście mi sie podobał bo żaden nauczyciel nie mógł obniżyć oceny, tłumaczeniem typu "masz 10 piątek z kartkówek ale czwórkę ze sprawdzianu więc masz db na świadectwo"
btw: system sprawiedliwy, może nie do końca lubiany przez słabszych uczniów.
dokładnie tak. . . ;p