Mam taki temat na prezentacje maturalną. Problem w tym,że nie mogę znalezć nic w bibliotece na ten temat.. Chodzi o lit. poddmiotu.Może miał ktoś z Was taki temat?
Mam do wykorzystania dziady, k. wallenrod, kordian,inie boską komedie.
z góry dziękuj.e
Metamorfozy bohateraromantycznego strona 2 z 3
Sądzę, że tak.
Owe zaszyty zostały wydane, więc musiały przejść przez jakichś redaktorów. I zakładam, iż autorka/autorzy znają się na tym.
Dla pewności, zerknij na koniec, czy jest jakaś bibliografia/referencje do źródeł. Jeśli tak, to świetnie; jeśli nie, trudno.
Mnie pytasz? ;-)
Poszukaj, np. w Googlach, co internauci mają na ten temat do powiedzenia ;).
Ot, przeczytaj chociażby to*.
*nie mówię, żebyś się na tym wzorowała, ale przynajmniej da Ci jako takie pojęcie
jest bibliografia. Myślisz ,że te ksiażeczki wystarcza dol. przedmiotu ?
niby tu jest napisane, ale jak patrzyłam gdzie indziej , nie było wytłuszczone to, by bylł on postacia ktora przechodzi wewnetrzna przemiane

zależy, z czego korzystasz, bo o ile pamięć mnie nie zawodzi postać Gustawa się pojawia w części IV, ale jako duch kochanka.

zależy pod jakim kątem analizujesz postać.
Skoro metamorfoza bohatera romanycznego - to korzystasz tylko z III części Dziadów Mickiewicza :>
No mam metamorfoze Konrad-Gustaw,
piszesz w literaturze podmiotu wtedy:
Mickiewicz A., Dziady część III, wydawnictw, miejsce wydania, rok, str.(bo używasz wtedy fragmentów)-np. str 15-20; 40-42.
wybacz, ja mam wszystko kursywą - ustawienia. ;)
niespełniony poeta. ojciec chłopca obdarzonego darem- czyli zazdrość, zdradza żonę z wysłanniczką piekieł (z tego, co pamiętam).
napisalam tak:
Temat: Przedstaw metamorfozy bohatera romantycznego.
BIBLIOGRAFIA :
I. LITERATURA PODMIOTU :
1. Słowacki Juliusz, Kordian, Kraków 1952
2. Mickiewicz Adam, Dziady cz. III , Warszawa 1971
3. Mickiewicz Adam, Konrad Wallenrod , Warszawa 1967
4. Mickiewicz Adam, Pan Tadeusz , Warszawa , kwiecień 1952
II. LITERATURA PRZEDMIOTU :
1. Małkowski S . , Kordian Juliusza Słowackiego [ s.14-30] Czytelnik, Warszawa 1973.
2. Miłkoski T. , Termer J. , Leksykon dzieł i tematów literatury Polskiej [ s.183-184] Książka i Wiedza ,Warszawa 1998,2001
3. Polańczyk D. , Biblioteczka opracowań , Dziady cz. III , BIBLIOS, Lublin 2007
4. Balbus S., Maciąg W., Lektury obowiązkowe , [ s. 187-190] Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 1975
5. Wilczycka D., Biblioteczka opracowań, Konrad Wallenrod, BIBLIOS, Lublin 2009
6. Lementowicz U., Biblioteczka opracowań, Pan Tadeusz, BIBLIOS, Lublin 2009
III. RAMOWY PLAN WYPOWIEDZI :
1. Wstęp :
* pojęcie bohatera romantycznego.
2. Rozwinięcie :
* bohater romantyczny- wewnętrzna przemiana na podstawie przykładów :
- romantyczny kochanek ( Gustaw) - romantyczny wieszcz walczący o wolność Polaków ( Konrad) .
- wenętrzna przemiana Kordiana na szczycie Mont- Blanc
- Walter Alf jako Konrad Wallenrod
- Jacek Soplica - Ksiądz Robak , wzorowy patriota, duchowa przemiana.
3. Zakończenie :
1. Porównanie bohaterów romantycznych ;
2. Próba wyjaśnienia ich przemian i życiowych wyborów.
IV. MATERIAŁY POMOCNICZE :
Kartka z cytatami.