Czy na maturze z języka ustnego trzeba opierać się jedynie na przeczytanych lekturach czy można wyłącznie na współczesnych książkach które sama np. wybiorę ??
Matura ustna z języka polskiego.
możesz jednak nie opieraj całej prezentacji na książkach z poza listy lektur
Jeśli zalezy Ci tylko na samym zdaniu to wystarczy trzymać sie lektur i juz powinno byc dobrze :D no chyba ze wyzej mierzysz to juz co innego :P .
czasem trzeba oprzeć swoją prezentację tylko na książkach spoza kanonu lektur. Wszystko zależy od tematu pracy.
Oczywiście, że można wybrać książki, które nie są lekturami :)
Ja mam dwie książki z którego jedna jest lekturą z gimnazjum, a drugiej nie ma w kanonie lektur :)
Opierasz się na książkach,które są adekwatne do wybranego przez Ciebie tematu.
Czy to lektury czy książki z poza kanonu lektur-nieważne.Byle dostarczyły Tobie niezbędnych informacji.
ja własnie piszę prezentację i myślę czy nie powinnam wziąć jakieś książki spoza kanonu lektur ;/ chociaż mam jeden wiersz Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej "Sen" tego chyba w szkole nie bylo :)
Moze byc mniej wiecej taki wstep? mam motyw snu, funkcje i znaczenie w literaturze
Sen to zjawisko wieloznaczne, którym interesuje się prawie każdy z nas. Jego podstawowe znaczenie to stan wypoczynku organizmu z zanikiem czynności narządów wewnętrznych i świadomości. Marzenie senne natomiast to wytwór czynności śnienia, a więc określonej aktywności umysłu ludzkiego. Jednak same te definicje, nie wystarczą, aby zaspokoić ciekawość przeciętnego człowieka. Nie raz zadajemy sobie pytanie, jaką rolę w naszym życiu pełni sen i co może oznaczać. Pod koniec XIXw. nad tym zjawiskiem zaczął się zastanawiać Zygmunt Freud, według którego sen jest spełnieniem życzeń. Zajmował się on gromadzeniem skojarzeń dotyczących całych marzeń sennych lub tylko fragmentów. Analiza ta pozwalała określić, jakie zdarzenie na jawie mogło je wywołać. Teoria Freuda stała się inspiracją dla wielu późniejszych psychoanalityków, np. Alfreda Adlera czy Ericha Fromma, który wykorzystywał ją do analizy różnych dzieł literackich.
Sam sen dosyć często pojawia się na kartach literatury. Pozwala on przenosić bohaterów ze świata rzeczywistego w świat marzeń, w którym panuje irracjonalizm, co zresztą wzbogaca kreacje postaci. Literaturę, wykorzystującą sen jako motyw lub jako zasadę kompozycji nazywa się oniryczną. Dzieło takie zwykle ma charakter absurdalny, nielogiczny, bez występujących związków przyczynowo-skutkowych. Patrząc na sinusoidę Juliana Krzyżanowskiego ilustrującą naprzemienność epok literackich, prawie połowa z nich opiera się na irracjonalizmie i baśniowości, dominuje tam wiara, dusza, uczucie, są to: średniowiecze, barok, romantyzm i Młoda Polska. Dla pozostałych, terminami rozpoznawczymi są rozum, materia, wiedza.
Możesz odbiegać od lektur, ale dobrze jest jak jednak coś by się znalazło. Kolega wybrał sobie temat z kosmosu i książki też bo chciał być "inny" i prawie na tym poległ. Egzaminator, który wtedy ocenia taką osobę, myśli sobie, skoro taki temat sobie wybrał trudny to dam mu jakieś amibtne pytanie i i zobaczymy jak sobie poradzi.
Możesz wtedy poledz, ponieważ jak masz lektury z listy szkolnej mnięj więcej jesteś w stanie przewidzieć o co cię zapytają a tak niewiadomo z czym wyskoczą.
Moim zdaniem nie ma co się wychylać. 100 procent możesz też dostać jak twój temat jest standardowy ale dobrze przygotowany i świetnie odpowiesz na pytania.