JaTuTylkoSprzatam
JaTuTylkoSprzatam
  17 Diciembre 2009 (pierwszy post)

dane jest przyporzadkowanie, które jednocyfrowym liczbom naturalnym przyporzadkowuje najblizsze im, mniejsze liczby pierwsze. a) przedstaw to przyporzadkowanie za pomocą tabelki, grafu i wykresu. b) jakim argumentom przyporządkowano wartość y=5? c) podaj miejsca zerowe x0= d) podaj dziedzinę funkcji Df= (.......) e) podaj zbiór argumentów X= (.......) f) wypisz elementy zbioru wartości Y=(...........) g) wyjasnij czy punkt A=(5; 3 ) lezy na wykresie?

ktoś pomoże?:( tak mniej wiecej ocb

felix2k
felix2k
  17 Diciembre 2009
liczby naturalne jednocyfrowe: mozna zaczac od 0 albo 1, az do 9
liczby pierwsze: te ktore dziela sie jedynie przez 1 i sama siebie czyli 2,3,5,7,11,13,17 itd.
tutaj liczbom jednocyfrowym naturalnym masz przyporzadkowac mniejsza, najblizsza liczbe pierwsza. dla 0,1,2 nie da sie, dla 3 bedzie 2, dla czworki 2, dla 5 3 itd
miejsce zerowe- argument dla ktorego funkcja przyjmuje wartosc 0, 0 nie jest liczba pierwsza wiec ta funkcja nie moze nigdzie go przyjmowac
argumenty: to kolejne x ktore beda w tej funkcji
zbior wartosci: kolejne y w tej funkcji
JaTuTylkoSprzatam
JaTuTylkoSprzatam
  17 Diciembre 2009

dziękuje ;**

szato85
szato85
  18 Diciembre 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: argumenty: to kolejne x ktore beda w tej funkcji

hmmm.... to zależy....
ja zrozumiałem to tak że za zbiór przyjmiemy jednocyfrowe liczby naturalne, wówczas zbiór argumentów będzie wyglądał tak X=def{0,1,2,...,9} mimo iż {0,1,2} nie należą do relacji to nadal są argumentami dla których funkcja jest po prostu nie określona,czyli nie będą należały do dziedziny funkcji.
felix2k
felix2k
  18 Diciembre 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: ja zrozumiałem to tak że za zbiór przyjmiemy jednocyfrowe liczby naturalne, wówczas zbiór argumentów będzie wyglądał tak X=def{0,1,2,...,9} mimo iż {0,1,2} nie należą do relacji to nadal są argumentami dla których funkcja jest po prostu nie określona,czyli nie będą należały do dziedziny funkcji.

rzeczywiście wyraziłem sie niejasno;] moja odpowiedz z kolejnymi x odnosila sie do dziedziny ;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.